Μαρία Φιόντοροβνα (Δάγμαρ της Δανίας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δάγμαρ
(Μαρία Φιόντοροβνα)
Πριγκίπισσα της Δανίας
Αυτοκράτειρα της Ρωσίας
Empress Marie Feodorovna of Russia 1885.jpg
Αυτοκρατορική Σύζυγος της Ρωσίας
Περίοδος13 Μαρτίου 1881 – 1 Νοεμβρίου 1894
Στέψη27 Μαΐου 1883
ΠροκάτοχοςΜαρία της Έσσης
ΔιάδοχοςΑλίκη της Έσσης
Γέννηση26 Νοεμβρίου 1847
Κίτρινο Παλάτι, Κοπεγχάγη, Δανία
Θάνατος13 Οκτωβρίου 1928 (80 ετών)
Χβιντόβρε, Κλάμπενμποργκ, Δανία
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
ΣύζυγοςΑλέξανδρος Γ΄ της Ρωσίας
ΕπίγονοιΝικόλαος Β΄ της Ρωσίας
Γεώργιος
Ξένια
Μιχαήλ
Όλγα
Πλήρες όνομα
   Μαρία Σοφία Φρειδερίκη Δάγμαρ
Δανικά: Marie Sophie Frederikke Dagmar
Ρωσικά: Мари́я Фео́доровна Романова
Κυριλλικά: Mariya Fyodorovna Romanova
ΟίκοςΟίκος του Γκλύξμπουργκ
ΠατέραςΧριστιανός Θ΄ της Δανίας
ΜητέραΛουίζα της Έσσης-Κάσσελ
ΘρησκείαΡωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, (πρώην Λουθηρανισμός)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Μαρία Φιόντοροβνα (γεννηθείσα Δάγμαρ, δανικά: Dagmar, ρωσικά: Мария Фёдоровна‎, παλιότερη γραφή του δοθέντος πατρωνύμου: Феодоровна, Φεοντόροβνα· 26 Νοεμβρίου 1847 - 13 Οκτωβρίου 1928) ήταν Πριγκίπισσα της Δανίας και με τον γάμο της έγινε Αυτοκράτειρα της Ρωσίας ως σύζυγος του Τσάρου της Ρωσίας Αλέξανδρου Γ΄. Γιος της ήταν ο Νικόλαος Β΄, τελευταίος Τσάρος της Ρωσίας.

Γέννηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία Σοφία Φρειδερίκη Δάγμαρ γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1847 στο Κίτρινο Παλάτι στην Κοπεγχάγη. Ο πατέρας της, Χριστιανός του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ήταν μέλος ενός σχετικά φτωχού πριγκιπικού οίκου που δεν ήταν ιδιαίτερα επιφανής αλλά αργότερα έγινε βασιλιάς της Δανίας. Η μητέρα της ήταν η Λουίζα της Έσσης-Κάσσελ. Αδέλφια της ήταν ο Φρειδερίκος Η΄, η Αλεξάνδρα, ο Γεώργιος, η Τύρα και ο Βάλντεμαρ.

Βαφτίστηκε στη Λουθηρανική πίστη και πήρε το όνομά της από τη Μαρία Σοφία της Έσσης-Κάσσελ, Χήρα Βασίλισσα της Δανίας, και από τη μεσαιωνική Δανή βασίλισσα Δάγμαρ της Βοημίας. Στο υπόλοιπο της ζωή της ήταν γνωστή ως Μαρία Φιόντοροβνα, όνομα που πήρε όταν μεταστράφηκε στην Ορθοδοξία το 1866, πριν το γάμο της με τον Αλέξανδρο Γ΄ της Ρωσίας. Στην οικογένειά της ήταν γνωστή ως "Μίννι".

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αυτοκρατορική οικογένεια. Από αριστερά προς τα δεξιά: Νικόλαος, Γεώργιος, Μαρία Φιόντοροβνα, Όλγα, Ξένια, Μιχαήλ, Αλέξανδρος Γ΄, Ανάκτορο στη Λιβαδιά της Κριμαίας,1893.

ΤΟ 1864 αρραβωνιάστηκε τον Νικόλαο Αλεξάνδροβιτς της Ρωσίας, ο οποίος όμως αρρώστησε βαριά και λίγο πριν το θάνατό του (22 Απριλίου 1865) εξέφρασε την επιθυμία του η Δάγμαρ να παντρευτεί τον αδελφό του, Αλέξανδρο. Τον Ιούνιο του 1866, σε μια επίσκεψη στην Κοπεγχάγη, ο Τσάρεβιτς Αλέξανδρος ζήτησε επίσημα το χέρι της και στις 9 Νοεμβρίου 1866 τελέστηκε ο γάμος τους στο Αυτοκρατορικό Παρεκκλήσιο των Χειμερινών Ανακτόρων στην Αγία Πετρούπολη. Ο Αλέξανδρος Γ΄ και η Μαρία Φιόντοροβνα απέκτησαν τέκνα:

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χήρα Αυτοκράτειρα Μαρία Φιόντοροβνα (δεξιά), μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της, Αλεξάνδρα (στο κέντρο) και την ανιψιά της, Βικτωρία (αριστερά), Λονδίνο, 1903.

Έχοντας πληγεί από την απώλεια του συζύγου της και μετά την αναπάντεχη δολοφονία των δυο γιων της, του Νικολάου Β΄ της Ρωσίας και του Μεγάλου Δούκα Μιχαήλ, της νύφης της Αλεξάνδρας Φιόντοροβνας, και των πέντε παιδιών του Νικολάου από τους Μπολσεβίκους, ένα νέο χτύπημα ήρθε να την ταράξει.

Τον Νοέμβριο του 1925 η αγαπημένη της αδελφή Αλεξάνδρα, Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου απεβίωσε. Αυτή ήταν και η τελευταία απώλεια που θα μπορούσε να υποφέρει. «Ήταν έτοιμη να συναντήσει τον Θεό», έγραψε ο γαμπρός της, Μέγας Δούκας Αλέξανδρος Μιχαήλοβιτς, για τα τελευταία χρόνια της Μαρίας. Στις 13 Οκτωβρίου του 1928 στο Χβιντόβρε κοντά στην Κοπεγχάγη, σε ένα σπίτι που είχε μαζί με την αδελφή της Αλεξάνδρα, η Μαρία πέθανε σε ηλικία 80 ετών, έχοντας κοντά της τις δύο κόρες της. Μετά το εξαήμερο λαϊκό προσκύνημα που έγινε στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Αλεξάνδρου Νιέφσκι της Κοπεγχάγης, η αυτοκράτειρα ενταφιάστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Ρόσκιλε.

Το 2005 η Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας, καθώς και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τους συμφώνησαν ότι η αυτοκράτειρα θα πρέπει να επιστρέψει στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με την επιθυμία της να ταφεί δίπλα στον σύζυγό της. Μια σειρά από τελετές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 23 - 28 Σεπτεμβρίου 2006. Η νεκρώσιμη ακολουθία, στην οποία συμμετείχαν υψηλά αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων του Διαδόχου Πρίγκιπα Φρειδερίκου της Δανίας, της Μαρίας της Δανίας και του Πρίγκιπα και της Πριγκίπισσας Μιχαήλ του Κεντ. Το πλήθος γύρω από το φέρετρο ήταν τόσο μεγάλο, ώστε ένας νεαρός Δανός διπλωμάτης έπεσε στο ταφικό όρυγμα πριν αποτεθεί εκεί το φέρετρο.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2006 το άγαλμα της Μαρίας Φιόντοροβνα αποκαλύφθηκε κοντά στο αγαπημένο της παλάτι, το Πέτερχοφ. Μετά το προσκύνημα που έγινε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ισαάκ, θάφτηκε δίπλα στον σύζυγό της Αλέξανδρο Γ΄ στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου στις 28 Σεπτεμβρίου 2006, 140 χρόνια μετά την πρώτη άφιξή της στη Ρωσία και σχεδόν 78 χρόνια μετά τον θάνατό της.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 26 Νοεμβρίου 1847 - 31 Ιουλίου 1853: Η Γαληνοτάτη Υψηλότητα Πριγκίπισσα Δάγμαρ του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ
  • 31 Ιουλίου 1853 - 21 Δεκεμβρίου 1858: Η Υψηλότητα Πριγκίπισσα Δάγμαρ της Δανίας
  • 21 Δεκεμβρίου 1858 - 9 Νοεμβρίου 1866: Η Βασιλική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Δάγμαρ της Δανίας
  • 9 Νοεμβρίου 1866 - 13 Μαρτίου 1881: Η Αυτοκρατορική Υψηλότητα Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Φιόντοροβνα, Τσαρίνα της Ρωσίας
  • 13 Μαρτίου 1881 - 1 Νοεμβρίου 1894: Η Αυτοκρατορική Μεγαλειότητα Η Αυτοκρατορική Σύζυγος της Ρωσίας
  • 1 Νοεμβρίου 1894 - 13 Οκτωβρίου 1928: Η Αυτοκρατορική Μεγαλειότητα Η Χήρα Αυτοκράτειρα Μαρία Φιόντοροβνα της Ρωσίας

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Μαρία Φιόντοροβνα (Δάγμαρ της Δανίας)
Νεότερος κλάδος του Οίκου του Όλντενμπουργκ
Γέννηση: 26 Νοεμβρίου 1847 Θάνατος: 13 Οκτωβρίου 1928
Αυτοκρατορικός Οίκος της Ρωσίας
Προκάτοχος
Μαρία της Έσσης και παρά τω Ρήνω
Αυτοκρατορική Σύζυγος της Ρωσίας
1881 – 1894
Διάδοχος
Αλίκη της Έσσης και παρά τω Ρήνω

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]