Απώλεια ακοής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Απώλεια ακοής ονομάζουμε την ελάττωση της ακουστικής ικανότητας που είναι αποτέλεσμα βλάβης σε ένα ή περισσότερα τμήματα του έξω, μέσου ή έσω ωτός. Όταν η απώλεια ακοής είναι ολική (βαθιά) μιλάμε για κώφωση, ενώ όταν είναι μερική κάνουμε λόγο για βαρηκοΐα. Η απώλεια ακοής μπορεί να έχει γενετικές ή περιβαλλοντικές αιτίες καθώς και να προκαλείται λόγω γήρανσης (πρεσβυακουσία). Μπορεί να είναι μονόπλευρη (στο ένα αυτί) ή αμφοτερόπλευρη (και στα δύο αυτιά), προσωρινή ή μόνιμη.

Οι κύριες Αιτίες απώλειας ακοής είναι:

  1. Ηλικία
  2. Δυνατοί θόρυβοι
  3. Άλλοι παράγοντες
Απώλεια ακοής
Το διεθνές σύμβολο της κώφωσης
Ειδικότηταωτορινολαρυγγολογία Edit this on Wikidata
Ταξινόμηση
ICD-10H90-H91
ICD-9389
MeSHD034381

Μερική αποκατάσταση της ακοής είναι δυνατή μέσω ακουστικών βοηθημάτων ή μέσω κοχλιακού εμφυτεύματος, μιας ηλεκτρονικής συσκευής που επιτρέπει τη διέγερση του ακουστικού νεύρου παρακάμπτοντας τον κοχλία[1].

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε οτι η κώφωση από τη γέννηση οφείλεται στο χρωμόσωμα 21. Οι ερευνητές παρατήρησαν μία γενετική μετάλλαξη, που εξουδετερώνει τη δράση του γονιδίου αυτού και οδηγεί σε βαριά κώφωση. Η ανωμαλία αυτή εμποδίζει το γονίδιο να παράγει μια πρωτεΐνη που ανήκει στην οικογένεια της πρωτεάσης και υπάρχει σε ένα μέρος του έσω ωτός, που λέγεται κοχλίας.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://web.archive.org/web/20100219083042/http://health.eportal.gr/health/themataoz_ereynes/9311oz_200604139311.php3

World Health Organization (WHO) outlines ways to prevent and mitigate childhood hearing loss

Hearing Loss, American Speech-Language-Hearing Association

Ακουστικά βαρηκοΐας Θεοδώρου: Η ακοή

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. communications (2014-04-21). «Cochlear Implants» (στα αγγλικά). American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery. http://www.entnet.org/content/cochlearimplants. Ανακτήθηκε στις 2017-08-25. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]