Χριστιανός Θ΄ της Δανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χριστιανός Θ΄
Christian IX af Henrik Olrik.jpg
Πορτρέτο του Χριστιανού Θ΄
Περίοδος 15 Νοεμβρίου 1863 - 29 Ιανουαρίου 1906
Προκάτοχος Φρειδερίκος Ζ΄ της Δανίας
Διάδοχος Φρειδερίκος Η΄ της Δανίας
Γέννηση 8 Απριλίου 1818
Κάστρο Γκότορφ, Σλέσβιχ, Δουκάτο του Σλέσβιχ
Θάνατος 29 Ιανουαρίου 1906 (87 ετών)
Ανάκτορα Αμάλιενμποργκ, Κοπεγχάγη, Δανία
Τόπος ταφής Καθεδρικός Ναός του Ροσκίλντε
Σύζυγος Λουίζα της Έσσης-Κάσσελ
Επίγονοι Φρειδερίκος Η΄ της Δανίας
Αλεξάνδρα της Δανίας
Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας
Ντάγκμαρ (Μαρία Φεοντόροβνα)
Θύρα της Δανίας
Βαλντεμάρ της Δανίας
Οίκος Οίκος του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόνντερμπουρκ-Γκλύκσμπουρκ
Πατέρας Φρειδερίκος-Γουλιέλμος
Μητέρα Λουίζα Καρολίνα της Έσσης-Κάσσελ
Θρησκεία Λουθηρανισμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Χριστιανός Θ΄ (δανικά: Christian 9., 8 Απριλίου 1818 - 29 Ιανουαρίου 1906) ήταν βασιλιάς της Δανίας από το 1863 έως το 1906. Το διάστημα από το 1863 - 1864 ήταν ταυτόχρονα Δούκας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ.

Μεγαλώνοντας ως πρίγκιπας του Οίκου του Σλέσβιχ-Χολστάιν-Σόνντερμπουρκ-Γκλύκσμπουρκ, ο Χριστιανός δεν βρισκόταν στην άμεση γραμμή διαδοχής του θρόνου της Δανίας. Ωστόσο, το 1852 επιλέχθηκε ως διάδοχος του θρόνου, εξαιτίας της μη ύπαρξης άρρενος διαδόχου από τον κύριο κλάδο του Οίκου του Όλντενμπουργκ. Μετά το θάνατο του Βασιλιά Φρειδερίκου Ζ΄ της Δανίας το 1863, ο Χριστιανός τον διαδέχτηκε στο θρόνο ως ο πλησιέστερος άρρην συγγενής του: ήταν σύζυγος της Λουίζας, εξαδέλφης του Φρειδερίκου Ζ΄, τελευταίου του κύριου κλάδου των Όλντενμπουρκ. Ήταν ο πρώτος Δανός μονάρχης του πλάγιου κλάδου του Γκλύκσμπουρκ.

Η έναρξη της βασιλείας του σημαδεύτηκε από την ήττα της Δανίας στο Δεύτερο Πόλεμο του Σλέσβιχ και την επακόλουθη απώλεια των δουκάτων του Σλέσβιχ-Χολστάιν και της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ, κάτι που έκανε το νέο βασιλιά εξαιρετικά μη δημοφιλή. Στα επόμενα χρόνια της βασιλείας του κυριάρχησαν οι πολιτικές διαφωνίες, καθώς η Δανία είχε αποκτήσει πολίτευμα συνταγματικής μοναρχίας μόλις το 1849, με αποτέλεσμα η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ του ανώτατου άρχοντα και του κοινοβουλίου να παραμένει ακόμη αμφισβητήσιμη. Παρά την αρχική αντιδημοτικότητά του και τα πολλά χρόνια της πολιτικής διαμάχης, όπου ο βασιλιάς ήρθε σε σύγκρουση με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, η δημοτικότητά του αυξήθηκε προς το τέλος της βασιλείας του. Έγινε εθνικό είδωλο, λόγω της διάρκειας της βασιλείας του και του υψηλού ποσοστού της προσωπικής ηθικής, η οποία του αναγνωριζόταν.

O Χριστιανός νυμφεύτηκε τη δεύτερη εξαδέλφη του Λουίζα, κόρη του Γουλιέλμου πρίγκιπα της Έσσης-Κάσσελ, το 1842. Τα έξι παιδιά τους παντρεύτηκαν μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, κάτι που έκανε τον Χριστιανό να ονομάζεται ο πεθερός της Ευρώπης. Οι περισσότεροι σημερινοί μονάρχες κατάγονται από αυτόν, όπως η Βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου, ο Βασιλιάς Χάραλντ Ε΄ της Νορβηγίας , ο Βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας και ο Μέγας Δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου. Ο σύζυγος της βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου, Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, είναι επίσης απόγονος του Χριστιανού Θ΄, καθώς και ο Κωνσταντίνος Β΄, ο πρώην και τελευταίος Βασιλιάς των Ελλήνων.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1842 τη Λουίζα, κόρη του Γουλιέλμου πρίγκιπα της Έσσης-Κάσσελ και είχε τέκνα:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Χριστιανός Θ΄ της Δανίας
Γέννηση: 8 Απριλίου 1818 Θάνατος: 29 Ιανουαρίου 1906
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Φρειδερίκος Ζ΄ της Δανίας
Βασιλιάς της Δανίας
Flag of Denmark.svg

1863-1906
Διάδοχος
Φρειδερίκος Η΄ της Δανίας
Δούκας του Σλέσβιχ
Coat of arms of Schleswig.svg
1863-1864
Διάδοχος
Κατάκτηση του Σλέσβιχ απο την Πρωσία