Χριστιανός Θ΄ της Δανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χριστιανός Θ΄
Christian IX af Henrik Olrik.jpg
Πορτρέτο του Χριστιανού Θ΄
Περίοδος 15 Νοεμβρίου 1863 - 29 Ιανουαρίου 1906
Προκάτοχος Φρειδερίκος Ζ΄ της Δανίας
Διάδοχος Φρειδερίκος Η΄ της Δανίας
Σύζυγος Λουίζα της Έσσης-Κάσσελ
Επίγονοι Φρειδερίκος Η΄ της Δανίας
Αλεξάνδρα της Δανίας
Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας
Μαρία Φεοντόροβνα
Θύρα της Δανίας
Βαλντεμάρ της Δανίας
Οίκος Οίκος του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ
Πατέρας Φρειδερίκος Γουλιέλμος του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ
Μητέρα Λουίζα Καρολίνα της Έσσης-Κάσσελ
Γέννηση 8 Απριλίου 1818
Κάστρο Γκότορφ, Σλέσβιχ, Δουκάτο του Σλέσβιχ
Θάνατος 29 Ιανουαρίου 1906 (87 ετών)
Ανάκτορα Αμάλιενμποργκ, Κοπεγχάγη, Δανία
Τόπος ταφής Καθεδρικός Ναός του Ροσκίλντε
Θρησκεία Λουθηρανισμός
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Χριστιανός Θ΄ (δανικά: Christian 9., 8 Απριλίου 1818 - 29 Ιανουαρίου 1906) ήταν βασιλιάς της Δανίας από το 1863 έως το 1906. Το διάστημα από το 1863 - 1864 ήταν ταυτόχρονα Δούκας του Σλέσβιχ, του Χόλσταϊν και του Λάουενμπουργκ.

Μεγαλώνοντας ως πρίγκιπας του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γλύξμπουργκ, ο Χριστιανός, δεν βρισκόταν στην άμεση γραμμή διαδοχής του θρόνου της Δανίας. Ωστόσο, το 1852, επιλέχτηκε ως διάδοχος του θρόνου, εξαιτίας της μη ύπαρξης διαδόχου από τη γραμμή του Οίκου του Όλντενμπουργκ. Μετά το θάνατο του Βασιλιά Φρειδερίκου Ζ΄ της Δανίας το 1863, ο Χριστιανός τον διαδέχτηκε στο θρόνο ως πρώτος Δανός μονάρχης του Οίκου του Γλύξμπουργκ.

Η έναρξη της βασιλείας του σημαδεύτηκε από την ήττα της Δανίας στο Δεύτερο Πόλεμο του Σλέσβιχ και την επακόλουθη απώλεια των δουκάτων του Σλέσβιχ, του Χόλσταϊν και του Λάουενμπουργκ, κάτι που έκανε το νέο Βασιλιά εξαιρετικά μη δημοφιλή. Στα επόμενα χρόνια της βασιλείας του κυριάρχησαν οι πολιτικές διαφωνίες, καθώς η Δανία είχε αποκτείσει πολίτευμα συνταγματικής μοναρχίας μόλις το γίνει μόνο το 1849, με αποτέλεσμα η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ του ανώτατου άρχοντα και του κοινοβουλίου να παραμένει ακόμα αμφισβητήσιμη. Παρά την αρχική αντιδημοτικότητά του και τα πολλά χρόνια της πολιτικής διαμάχης, όπου ο Βασιλιάς ήρθε σε σύγκρουση με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, η δημοτικότητά του αυξήθηκε προς το τέλος της βασιλείας του, ενώ έγινε εθνικό είδωλο, λόγω της διάρκειας της βασιλείας του και του υψηλού ποσοστού της προσωπικής ηθικής με την οποία αναγνωριζόταν.

O Χριστιανός παντρεύτηκε τη δεύτερη εξαδέλφη του, Πριγκίπισσα Λουίζα της Έσσης-Κάσσελ, το 1842. Τα έξι παιδιά τους παντρεύτηκαν μελη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, κάτι που έκανε τον Χριστιανό να ονομάζεται ο πεθερός της Ευρώπης. Οι περισσότεροι σημερινοί μονάρχες κατάγονται από αυτόν, όπως η Βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου, ο Βασιλιάς Χάραλντ Ε΄ της Νορβηγίας , ο Βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας και ο Μέγας Δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου. Ο σύζυγος της Βασίλισσας της Βρετανίας, Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, είναι επίσης απόγονος του Χριστιανού Θ΄, καθώς και ο Κωνσταντίνος Β΄, ο πρώην και τελευταίος Βασιλιάς των Ελλήνων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Φρειδερίκος Ζ΄
Βασιλιάς της Δανίας
Flag of Denmark.svg

1863-1906
Διάδοχος
Φρειδερίκος Η΄