Κατάλογος Βρετανικών βασιλικών συζύγων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σύζυγος του/ης Βρετανού/ης μονάρχη
Κάτοχος
Κανείς

από τις 9 Απριλίου 2021
ΠροσφώνησηΜεγαλειότατε/άτη
Υψηλότατε
ΚατοικίαΑνάκτορα του Μπάκινγκχαμ
Κάστρο του Ουίνδσορ
Αρχικός κάτοχοςΠρίγκιπας Γεώργιος
Δημιουργία1 Μαΐου 1707
Πρώτος κάτοχοςΠρίγκιπας Γεώργιος
Τελευταίος κάτοχοςΠρίγκιπας Φίλιππος


Ο πρίγκιπας Αλβέρτος ήταν ο μόνος άνδρας βασιλικός σύζυγος που έλαβε τον τίτλο του Πριγκιπικού Συζύγου, αντίθετα με το έθιμο της αναγόρευσης στο peerage.
Ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου ήταν ο τελευταίος βασιλικός σύζυγος.
Βλέπε επίσης: Κατάλογος μοναρχών της Βρετανίας.
Για τους βασιλικούς συζύγους των προϋπαρχόντων βασιλείων της Σκωτίας, της Αγγλίας και της Ιρλανδίας, βλέπε Κατάλογος Σκωτικών βασιλικών συζύγων, Κατάλογος Αγγλικών βασιλικών συζύγων και Κατάλογος Ιρλανδικών βασιλικών συζύγων.

Ένας ή μία βασιλικός ή βασιλική σύζυγος είναι ο σύζυγος ενός εν ενεργεία Βασιλιά ή Βασίλισσας. Οι σύζυγοι μοναρχών στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι προκάτοχοί τους δεν έχουν συνταγματική θέση ή εξουσία αλλά μπορεί να έχουν σημαντική επιρροή στους συζύγους τους. Μερικοί πρόσωπα που έχουν υπάρξει βασιλικοί σύζυγοι, όπως ο παρών σύζυγος Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, έχουν επίσης βοηθήσει στην ενίσχυση της εικόνας της Μοναρχίας καθιστάμενοι διασημότητες οι ίδιοι.

Από την ίδρυση του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας, σε εκείνο και στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας έχουν υπάρξει εννέα βασιλικοί και βασιλικές σύζυγοι. Οι Βασίλισσες μεταξύ του 1727 και του 1814 ήταν επίσης Εκλέκτειρες του Ανόβερου, καθώς οι σύζυγοί τους όλοι έφεραν τον τίτλο του Εκλέκτορα του Ανόβερου. Μεταξύ 1814 και 1837, οι βασίλισσες έφεραν τον τίτλο της Βασίλισσας του Ανόβερου, καθώς οι σύζυγοί τους ήταν Βασιλείς του Ανόβερου. Η προσωπική ένωση με το Ηνωμένο Βασίλειο τελείωσε το 1837 με την άνοδο στο θρόνο της Βασίλισσας Βικτωρίας επειδή οι νόμοι της διαδοχής (Σαλικός νόμος) στο Ανόβερο δεν επέτρεπε μια γυναίκα να κληρονομήσει τον τίτλο εάν υπήρχε οποιοσδήποτε επιζών άνδρας διάδοχος (στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας άνδρας προηγείται μόνο εάν έχει αδελφές). Στον Αυστροπρωσικό Πόλεμο του 1866 το Ανόβερο προσαρτήθηκε από την Πρωσία και έγινε η Επαρχία του Ανόβερου.

Όλες οι γυναίκες σύζυγοι έχουν το δικαίωμα να προσφωνούνται ως βασίλισσες σύζυγοι. Όμως, από τους δύο άνδρες συζύγους που έχουν υπάρξει από το 1708, ουδείς θεωρείτο βασιλιάς σύζυγος

Δεν έχουν γίνει μοναρχικοί σύζυγοι όλες οι σύζυγοι και οι σύζυγοι μοναρχών, καθώς μπορεί να έχουν πεθάνει, διαζευχθεί, ο γάμος τους να έχει κηρυχθεί άκυρος πριν την άνοδο του συζύγου τους στον θρόνο, ή να παντρεύτηκαν μετά την παραίτηση του μονάρχηn. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

Μια ασυνήθιστη περίπτωση ήταν εκείνη της Καρολίνας του Μπράουνσβαϊχ, η οποία είχε απομακρυνθεί από τον σύζυγό της Γεώργιο Δ' πριν την άνοδό του στο θρόνο, και παρότι νομικά ήταν βασιλική σύζυγος, δεν είχε θέση στην αυλή και εμποδίσθηκε βίαια να παρακολουθήσει την στέψη του Γεωργίου Δ' και να στεφθεί η ίδια. Αυτό προκάλεσε λαϊκή οργή.

Από το 1707, μόνο ο Γεώργιος Α' της Μεγάλης Βρετανίας και ο Εδουάρδος Η' του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν βασιλέψει άγαμοι.

Αν ο Κάρολος, Πρίγκιπας της Ουαλίας, ανέλθει στο θρόνο, η δεύτερη σύζυγός του Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης θα λάβει αυτόματα τον τίτλο και την προσφώνηση που αφορούν την βασίλισσα σύζυγο εκτός αν έχει ψηφισθεί νομοθεσία που ορίζει το αντίθετο. Έχει λεχθεί όμως ότι στοχεύεται ότι δεν πρέπει να προσφωνείται ως βασιλική σύζυγος, αλλά ως "πριγκίπισσα σύζυγος".[1]

Βασιλικοί σύζυγοι του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας (1707–1801) και του Ηνωμένου Βασιλείου (1801–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος των Στιούαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Θυρεός Όνομα Γονείς Γέννηση Γάμος Έγινε Βασιλικός/ή Σύζυγος Στέψη Έπαυσε να είναι Βασιλικός/ή Σύζυγος Θάνατος Σύζυγος
George, Prince of Denmark by Michael Dahl.jpg Coat of Arms of George of Denmark, Duke of Cumberland.svg Πρίγκιπας Γεώργιος της Δανίας Πατέρας, Φρειδερίκος Γ΄ της Δανίας
Μητέρα, Σοφία Αμαλία του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
2 Απριλίου 1653 28 Ιουλίου 1683 1 Μαΐου 1707
Δημιουργία του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας
Δεν στέφθηκε 28 Οκτωβρίου 1708
55 ετών
Άννα

Οίκος του Ανόβερου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Θυρεός Όνομα Γονείς Γέννηση Γάμος Έγινε Βασιλικός/ή Σύζυγος Στέψη Έπαυσε να είναι Βασιλικός/ή Σύζυγος Θάνατος Συζυγος
Style of Michael Dahl - Queen Caroline - Warwick Shire Hall.jpg Coat of Arms of Caroline of Brandenburg-Ansbach.svg Μαργραβίνη Καρολίνα του Βραδεμβούργου-Άνσμπαχ Πατέρας, Ιωάννης Φρειδερίκος, Μαργράβος του Βραδεμβούργου-Άνσμπαχ
Μητέρα, Πριγκίπισσα Ελεονώρα Έρντμουτε της Σαξονίας-Άιζεναχ
1 Μαρτίου 1683 22 Αυγούστου 1705 11 Ιουνίου 1727
Άνοδος του συζύγου στο θρόνο
11 Οκτωβρίου 1727 20 Νοεμβρίου 1737
54 ετών
Γεώργιος Β΄
Johann Georg Ziesenis - Queen Charlotte when Princess, Royal Collection.jpg Coat of Arms of Charlotte of Mecklenburg-Strelitz.svg Πριγκίπισσα Καρλότα, Δούκισσα του Μεκλεμβούργου-Στρέλιτς Πατέρας, Κάρολος Λουδοβίκος Φρειδερίκος, Δούκας του Μεκλεμβούργου
Μητέρα, Πριγκίπισσα Ελισάβετ Αλμπερτίνα της Σαξονίας-Χιλντμπουργκχάουζεν
19 Μαΐου 1744 8 Σεπτεμβρίου 1761 22 Σεπτεμβρίου 1761 17 Νοεμβρίου 1818
74 ετών
Γεώργιος Γ΄
Caroline of Brunswick by James Londale.png Coat of Arms of Caroline of Brunswick.svg Πριγκίπισσα Καρολίνα, Δούκισσα του Μπράουνσβαϊγκ-Βολφενμπούτελ Πατέρας, Κάρολος Γουλιέλμος Φερδινάνδος, Δούκας του Μπράουνσβαϊγκ-Βολφενμπούτελ
Μητέρα, Πριγκίπισσα Αυγούστα της Μεγάλης Βρετανίας
17 Μαΐου 1768 8 Απριλίου 1795 29 Ιανουαρίου 1820
Άνοδος του συζύγου στο θρόνο
Δεν στέφθηκε 7 Αυγούστου 1821
53 ετών
Γεώργιος Δ΄
Beechey, William - Adelaide of Saxe-Meiningen - NPG 1533.jpg Coat of Arms of Adelaide of Saxe-Meiningen.svg Πριγκίπισσα Αδελαΐδα της Σαξονίας-Μάινινγκεν Πατέρας, Γεώργιος Α', Δούκας του Ζάξε-Μάινινγκεν
Μητέρα, Πριγκίπισσα ΛΛουίζα Ελεονώρα του Χοενλόε-Λάνγκενμπουργκ
13 Αυγούστου 1792 13 Ιουλίου 1818 26 Ιουνίου 1830
Άνοδος του συζύγου στο θρόνο
8 Σεπτεμβρίου 1831 20 Ιουνίου 1837
Θάνατος του συζύγου
2 Δεκεμβρίου 1849
56 ετών
Γουλιέλμος Δ΄
Prins Albert von Saksen-coburg-gotha.jpg Coat of Arms of Albert of Saxe-Coburg and Gotha.svg Αλβέρτος της Σαξονίας-Κόμπουργκ & Γκότα Πατέρας, Ερνέστος Α', Δούκας της Σαξονίας-Κόμπουργκ & Γκότα
Μητέρα, Λουίζα της Σαξονίας-Γκότα-Άλτενμπουργκ
26 Αυγούστου 1819 10 Φεβρουαρίου 1840 Δεν στέφθηκε 14 Δεκεμβρίου 1861
42 ετών
Βικτώρια

Οίκος της Σαξονίας-Κόμπουργκ & Γκότα· μετονομάστηκε Οίκος του Ουίνδσορ το 1917[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Θυρεός Όνομα Γονείς Γέννηση Γάμος Έγινε Βασιλικός/ή Σύζυγος Στέψη Έπαυσε να είναι Βασιλικός/ή Σύζυγος Θάνατος Σύζυγος
Queen Alexandra, the Princess of Wales.jpg Coat of Arms of Alexandra of Denmark.svg Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Δανίας Πατέρας, Χριστιανός Θ΄ της Δανίας
Μητέρα, Λουίζα της Έσσης-Κάσσελ
1 Δεκεμβρίου 1844 10 Μαρτίου 1863 22 Ιανουαρίου 1901
Άνοδος του συζύγου στο θρόνο
9 Αυγούστου 1902 6 Μαΐου 1910
Θάνατος του συζύγου
20 Νοεμβρίου 1925
80 ετών
Εδουάρδος Ζ'
Queenmaryformalportrait edit3.jpg Coat of Arms of Mary of Teck.svg Πριγκίπισσα Μαίρη του Τεκ Πατέρας, Φραγκίσκος, Δούκας του Τεκ
Μητέρα, Πριγκίπισσα Μαρία Αδελαΐδα του Κέιμπριτζ
26 Μαΐου 1867 6 Ιουλίου 1893 6 Μαΐου 1910
Άνοδος του συζύγου στο θρόνο
22 Ιουνίου 1911 20 Ιανουαρίου 1936
Θάνατος του συζύγου
24 Μαρτίου 1953
86 ετών
Γεώργιος Ε'
Queen Elizabeth the Queen Mother portrait.jpg Coat of Arms of Elizabeth Bowes-Lyon.svg Λαίδη Ελισάβετ Μπόους Λάιον Πατέρας, Κλωντ Μπόουζ-Λάιον, 14ος Κόμης του Στράθμορ και Κίνγκχορν
Μητέρα, Σεσίλια Κάβεντις-Μπέντινκ
4 Αυγούστου 1900 26 Απριλίου 1923 11 Δεκεμβρίου 1936
Άνοδος του συζύγου στο θρόνο
12 Μαΐου 1937 6 Φεβρουαρίου 1952
Θάνατος του συζύγου
30 Μαρτίου 2002
101 ετών
Γεώργιος ΣΤ'
Prince Philip by Allan Warren 1992.jpg Coat of Arms of Philip, Duke of Edinburgh.svg Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας Πατέρας, Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας
Μητέρα, Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάττενμπεργκ
10 Ιουνίου 1921 20 Νοεμβρίου 1947 6 Φεβρουαρίου 1952
Άνοδος της συζύγου στο θρόνο
Δεν στέφθηκε 9 Απριλίου 2021
99 ετών
Ελισάβετ Β'

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Announcement of the marriage of HRH The Prince of Wales and Mrs Camilla Parker Bowles». The Prince of Wales.gov.uk. 10 Φεβρουαρίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]