Προϊστορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Στόουνχετζ, στη νότια Αγγλία, που χτίστηκε από από τους νεολιθικούς ανθρώπους τουλάχιστον πριν από 4.000 χρόνια.

Ιστορία του κόσμου
Herodot und Thukydides.jpg
Προϊστορία
Παλαιολιθική (2.5 εκ. - 10000 π.Χ.)
Μεσολιθική (10000 - 3000 π.Χ.)
Νεολιθική (3000 - 2000 π.Χ.)
Χαλκολιθική (3500 - 1500 π.Χ.)
Εποχή του Χαλκού (2000 - 1000 π.Χ.)
Εποχή του Σιδήρου (1600 - 600 π.Χ.)
Αρχαία Ιστορία
Αρχαϊκή (10ος - 7ος αιώνας π.Χ.)
Κλασική (7ος - 4ος αιώνας π.Χ.)
Ύστερη (3ος αι. π.Χ. - 5ος αι. μ.Χ.)
Μεσαίωνας
Πρώιμος (6ος - 10ος αιώνας)
Ύστερος (11ος - 15ος αιώνας)
Νεότερη Ιστορία
Αναγέννηση (14ος - 16ος αιώνας.)
Διαφωτισμός (17ος - 18ος αιώνας)
Βιομηχανική επανάσταση (19ος αιώνας)
Αποικιοκρατία (15ος - 20ος αιώνας)
Σύγχρονη Ιστορία
20ος αιώνας
21ος αιώνας

Η Προϊστορία (που σημαίνει "πριν από την ιστορία", από τη λατινική λέξη για το "πριν", prae και historia) είναι το χρονικό διάστημα πριν από την καταγραμμένη ιστορία και την εφεύρεση των συστημάτων γραφής. Η Προϊστορία αναφέρεται στην περίοδο της ανθρώπινης ύπαρξης πριν από τη ύπαρξη των εν λόγω γραπτών αρχείων με τα οποία αρχίζει να καταγράφεται η ιστορία.[1] Γενικότερα, μπορεί να αναφέρεται σε όλη την εποχή που προηγείται της ανθρώπινης ύπαρξης και την εφεύρεση της γραφής.

Η έννοια της «προϊστορίας» άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια του Διαφωτισμού στο έργο των συλλεκτών αρχαίων αντικειμένων που χρησιμοποίησαν τη λέξη «πρωτόγονο» για να περιγράψουν τις κοινωνίες που υπήρχαν πριν από τα γραπτά αρχεία.[2] The first use of the word prehistory in English, however, occurred in the Foreign Quarterly Review in 1836.[3] Η πρώτη χρήση της λέξης προϊστορία στην αγγλική γλώσσα, ωστόσο, εμφανίστηκε το 1836.

Ο όρος «προϊστορία» μπορεί να αναφέρεται στο τεράστιο χρονικό διάστημα από την αρχή του Σύμπαντος, αλλά πιο συχνά αναφέρεται στην περίοδο που η ζωή εμφανίστηκε στη Γη ή, ακόμα, πιο συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα από το οποίο εμφανίστηκαν η πρώτοι άνθρωποι.[4][5] Οι προϊστοριολόγοι χρησιμοποιούν συνήθως το σύστημα των τριών ετών, ενώ οι μελετητές των προ-ανθρώπινων χρονικών περιόδων συνήθως χρησιμοποιούν τα καθορισμένα γεωλογικά αρχεία που διεθνώς ορίζονται με βάση τα στρώματα μέσα στο γεωλογικό χρονικό διάστημα. Το σύστημα των τριών ετών είναι η περιοδολόγηση της ανθρώπινης προϊστορίας σε τρεις διαδοχικές χρονικές περιόδους, που ονομάζεται για τις αντίστοιχα κυρίαρχα τεχνολογικά εργαλεία τους: Εποχή του Λίθου, Εποχή του Χαλκού και Εποχή του Σιδήρου. Το σύστημα αυτό προέκυψε κατά τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, στο έργο των Βρετανών, των Γερμανών και των Σκανδιναβών αρχαιολόγων και ανθρωπολόγων και με συλλέκτες αρχαίων αντικειμένων.[6] Ένα άλλο τμήμα της ιστορίας και της προϊστορίας μπορεί να γίνει μεταξύ αυτών των γραπτών που μπορούν να χρονολογηθούν με ακρίβεια με τη χρήση ενός συνεχούς ημερολογίου που χρονολογούνται από την τρέχουσα και εκείνων που δεν μπορούν. Η απώλεια της συνέχειας της ημερομηνίας του ημερολογίου πιο συχνά συμβαίνει όταν ένας πολιτισμός πέφτει και η γλώσσα και το ημερολόγιο βρίσκονται σε αχρηστία.

Η εμφάνιση του γραπτού υλικού (και έτσι η αρχή της τοπικής ιστορίας) γενικά κυμαίνεται σε καλλιέργειες και ταξινομούνται είτε μέσα στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού ή εντός της Εποχής του Σιδήρου. Οι ιστορικοί όλο και περισσότερο δεν περιορίζονται σε στοιχεία από γραπτές μαρτυρίες και εμπιστεύονται περισσότερο στοιχεία από τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, με αυτόν τον τρόπο η ασαφής διάκριση μεταξύ των όρων «ιστορία» και «προϊστορία».[7][8][9] Η άποψη αυτή έχει διατυπωθεί από υποστηρικτές της βαθιάς ιστορίας.

Αυτό το λήμμα ασχολείται με την ανθρώπινη προϊστορία, ή το χρονικό διάστημα που ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι εμφανίζονται για πρώτη φορά μέχρι την έναρξη της καταγεγραμμένης ιστορίας. Υπάρχουν ξεχωριστά άρθρα για τη συνολική ιστορία της Γης και την ιστορία της ζωής πριν από τον άνθρωπο.

Ορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξ ορισμού, δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες από την ανθρώπινη προϊστορία. Σαφείς τεχνικές για τη χρονολόγηση δεν ήταν καλά αναπτυγμένες μέχρι τον 19ο αιώνα.

Οι κύριοι ερευνητές στην ανθρώπινη προϊστορία είναι οι αρχαιολόγοι της προϊστορίας και ανθρωπολόγοι που χρησιμοποιούν της ανασκαφές και της γεωλογικές και γεωγραφικές μελέτες, καθώς και άλλες επιστημονικές αναλύσεις για να αποκαλύψουν και να ερμηνεύσουν τη φύση και τη συμπεριφορά των προ-εγγραμμάτων και μη εγγραμμάτων λαών. Οι γενετιστές οι ιστορικοί και οι γλωσσολόγοι παρέχουν επίσης πολύτιμες πληροφορίες για αυτά τα ζητήματα. Οι ανθρωπολόγοι βοηθούν για την παροχή γνώσεων για της κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, και της ανθρώπινης προέλευσης, που επιτρέπει την ανάλυση του κάθε αντικειμένου που προκύπτει σε μια προϊστορική ανθρώπινη κοινωνια. Ως εκ τούτου, τα δεδομένα σχετικά με την προϊστορία παρέχονται από μια ευρεία ποικιλία των φυσικών και κοινωνικών επιστημών, όπως η παλαιοντολογία, η βιολογία, η αρχαιολογία, η Παλυνολογία, η γεωλογία, η Αρχαιοαστρονομία, η συγκριτική γλωσσολογία, η ανθρωπολογία την μοριακή γενετική και πολλές άλλες.

Η Ανθρώπινη προϊστορία διαφέρει από την ιστορία όχι μόνο από την άποψη της χρονολογίας της, αλλά με τον τρόπο που ασχολείται με τις δραστηριότητες των αρχαιολογικών πολιτισμών και όχι της δραστηριότητες των εθνών. Ισχύει για υλικές διαδικασίες τα λείψανα και αντικείμενα και όχι γραπτά αρχεία η προϊστορία είναι ανώνυμοι ως προς της γραπτές μαρτυρίες. Εξαιτίας αυτού, οι όροι αναφοράς που χρησιμοποιούν οι προϊστοριολόγοι, όπως τους Νεάντερταλ ή Εποχή του Σιδήρου είναι μοντέρνες ονομασίες.

Η ημερομηνία που σηματοδοτεί το τέλος της προϊστορίας σε μια συγκεκριμένη κουλτούρα ή περιοχή, η οποία είναι η ημερομηνία κατά την σχετική έγγραφη ιστορικών αρχείων και αποτελεί μια χρήσιμη πηγή πληροφοριών και παρουσιάζει τεράστιες διαφορές από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, στην Αίγυπτο, είναι γενικά αποδεκτό ότι η προϊστορία έληξε γύρω στο 3200 π.Χ., ενώ στη Νέα Γουινέα το τέλος της προϊστορικής εποχής βρίσκεται πολύ πιο πρόσφατα, γύρω στο 1900 μ.Χ. Στην Ευρώπη, οι σχετικά τελειώνει με την καταγραφή της ιστορίας των κλασικών πολιτισμών της αρχαίας Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη σε σχέση με γειτονικούς πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Κέλτες, και σε μικρότερο βαθμό, οι Ετρούσκοι, με ελάχιστη ή καμία γραφή.

Παλαιολιθική εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης της πρώιμης ανθρώπινης μεταναστεύσεις, σύμφωνα με την μιτοχονδριακή γενετική του πληθυσμού. Οι αριθμοί είναι χιλιετίες πριν από σημερα.

Παλαιολιθική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεσολιθική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νεολιθική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η "Νεολιθική" σημαίνει "Νέα Εποχή του Λίθου». Αυτή ήταν μια περίοδος πρωτόγονη σε τεχνολογική και κοινωνική ανάπτυξη, προς το τέλος της Παλαιολιθικής εποχής. Η Νεολιθική περίοδος είδε την ανάπτυξη των πρώιμων χωριων, την γεωργία, την εξημέρωση των ζώων, τα εργαλεία και την εμφάνιση των πρώτων καταγεγραμμένων περιστατικων πολέμου. Ο νεολιθικός όρος χρησιμοποιείται συνήθως στον Παλαιό Κόσμο, καθώς η εφαρμογή της σε καλλιέργειες στην Αμερική και Ωκεανία, που δεν αναπτύσσουν πλήρως την τεχνολογία κατεργασίας μετάλλων δημιουργεί προβλήματα.

Γεωργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαλκολιθική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Παλαιό Κόσμο η "Χαλκολιθική", "Νεολιθική" και η "Εποχή του Χαλκού» αναφέρονται σε μια μεταβατική περίοδο όπου η πρόωρη μεταλλουργία του χαλκού εμφανίστηκε παράλληλα με την ευρεία χρήση των λίθινων εργαλείων.

Οι πρώτες θαλάσσιες μεταναστεύσεις έγιναν πιθανώς με χρήση μονόξυλων, σχεδιών, και άλλων στοιχειωδών πλεούμενων

Εποχή του Χαλκού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος Εποχή του Χαλκού, αναφέρεται σε μια περίοδο κατά την ανθρώπινη πολιτιστική εξέλιξη, όταν η πιο προηγμένη μεταλλουργία (τουλάχιστον σε συστηματική και εκτεταμένη χρήση) περιλαμβάνει τεχνικές για την τήξη του χαλκού και του κασσίτερου από της φυσικες ακαθαρσίες των μεταλλευμάτων, και στη συνέχεια ο συνδυασμός τους να επεξεργαζεται ο χάλκος. Αυτά τα φυσικώς απαντώμενα ορυκτά περιλαμβάνονται τυπικά αρσενικό ως κοινή ακαθαρσία. Μεταλλεύματα χαλκού και κασσίτερου είναι σπάνιες, όπως αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι δεν υπήρχε χάλκος και κασσίτερος στην δυτική Ασία πριν από το 3000 π.Χ.. Η εποχή του Χαλκού αποτελεί μέρος του συστήματος των τριών ετών για της προϊστορικες κοινωνίες. Σε αυτό το σύστημα, ακολουθεί την Νεολιθική σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.

Η εποχή του Χαλκού είναι η πρώτη περίοδος για την οποία έχουμε άμεσες γραπτές μαρτυρίες, δεδομένου ότι η εφεύρεση της γραφής συμπίπτει με την ίδρυσή της.

Η είσοδος στο ναό της φάσης συγκρότημα Ggantija του Αγαρ Κιμ, Μάλτα, 3900 π.Χ.

Εποχή του Σιδήρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον αρχαιολογία, η Εποχή του Σιδήρου αναφέρεται στην έλευση της σιδηρουργίας. Η υιοθέτηση του σιδήρου συμπίπτει με άλλες αλλαγές ορισμένων πολιτισμών του παρελθόντος, που συχνά περιλαμβάνουν πιο εξελιγμένες γεωργικές πρακτικές, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τα καλλιτεχνικά στυλ, γεγονός που καθιστά το αρχαιολογικό Εποχή του Σιδήρου συμπίπτει με την ιστορία της φιλοσοφίας.

Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μνημειακό κτίριο στο Luni sul Mignone της Blera στην Ιταλία, 3500 π.Χ.

Όλες οι ημερομηνίες είναι κατά προσέγγιση θεωρητικές, με βάση την έρευνα στους τομείς της ανθρωπολογίας, της αρχαιολογίας, της γενετικής, της γεωλογίας και της γλωσσολογίας. Ολα υπόκεινται σε αναθεώρηση που οφείλεται σε νέες ανακαλύψεις και βελτιωμένους υπολογισμούς. το BP σημαίνει "πριν από το σήμερα (1950)".

Κάτω Παλαιολιθική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • περ. 2,5 εκατομμύρια BP - Αποδεικτικά στοιχεία των πρώιμων ανθρώπινων εργαλείων.
 • περ. 2,4 εκατομμύρια BP - Το γένος Homo εμφανίζεται ως ένα σαρκοβόρος πιθικος.
 • περ. 600.000 BP - ο ανθρωπος για να επιβιωσει και να τραφη αναπτηζη το κυνήγι και την συλλογή καρπων
 • περ. 400.000 BP - έλεγχος της φωτιάς από τους πρώτους ανθρώπους

Μέση Παλαιολιθική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • περ. 200.000 BP - Ανατομικά οι σύγχρονοι Homo sapiens εμφανίζονται στην Αφρική, μεταξύ άλλων με αυτό το σημείο η έλλειψη σημαντικου μερους του τριχωματος σε σύγκριση με άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά.
 • περ. 300,000-30,000 BP - Αρχιζει η Μουστιαία Περίοδος (Νεάντερταλ) του πρωτου πολιτισμού στην Ευρώπη.
 • περ. 75.000 BP - τοτε εγινε το Toba Volcano.
 • περ. 70,000-50,000 BP - Οι Homo sapiens μετακινούνται από την Αφρική στην Ασία. Στην επόμενη χιλιετία, οι απόγονοι αυτών των ανθρώπινων ομάδων προχωρήσουμε στη νότια Ινδία, τα νησιά της Μαλαισίας, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Σιβηρία, την Αλάσκα και τη βορειοδυτική ακτή. της Βόρειας Αμερικής.
 • περ. 50.000; BP - Συμπεριφορική νεωτερικότητας, από αυτό το σημείο, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας και εκλεπτυσμένη γνωστική γλωσσα.
 • περ. 42,000-650,000; BP - Εφεύρεση του ιματισμού

Ανώτερη Παλαιολιθική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • περ. 32.000 BP - Ο πολιτισμός Aurignacian ξεκινά στην Ευρώπη.
 • περ. 30.000-28.000 BP - Ένα κοπάδι ταράνδων σφάχτηκε και σφαγιάστηκαν από τους ανθρώπους στην κοιλάδα Vezere που είναι σήμερα η Γαλλία
 • περ. 28.500 π.Χ. - Η Νέα Γουινέα κατοικείται από αποίκους από την Ασία ή την Αυστραλία.
 • περ. 28,000BP-20,000 - Αρχιζει η Γκραβέττια περίοδος στην Ευρώπη. τα καμάκια η βελόνες και τα πριόνια εφευρέθηκαν.
 • περ. 26.000 BP / περ. 24.000 π.Χ. - Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν της ίνες για να κάνουν ρούχα, καλάθια και δίχτυα.
 • περ. 25.000 BP / 23.000 π.Χ. - Ένα χωριουδάκι που αποτελείται από καλύβες χτισμένες από πέτρες και οστά των μαμούθ βασίζεται σε αυτό που είναι τώρα το Dolni Vestonice της Μοραβίας στην Τσεχική Δημοκρατία. Αυτό είναι ο παλαιότερος ανθρώπινος οικισμος που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής από τους αρχαιολόγους.
 • περ. 20.000 BP ή 18.000 π.Χ. - Αρχιζει ο πολιτισμος του Chatelperronian στη Γαλλία.
 • περ. 16.000 BP / 14.000 π.Χ. - Ζωγραφιες και γλυπτά Βισωνον από πηλό βρεθηκαν βαθιά μέσα στην σπηλιά τώρα γνωστή ως Le Tuc d'Audoubert στα γαλλικά Πυρηναία κοντά στα σύνορα της Ισπανίας.
 • περ. 14.800 BP / 12.800 π.Χ. - Η Υγρη περίοδος αρχίζει στη Βόρεια Αφρική. Η περιοχή που θα γινόταν αργότερα η Σαχάρα είναι υγρη και γόνιμοι, και οι υδροφορείς είναι πλήρης.

=== Μεσολιθική Νεολιθική ===

 • περ. 8000 π.Χ. / 7000 π.Χ. - Στη βόρεια Μεσοποταμία, σημερα στο βόρειο Ιράκ, η καλλιέργεια του κριθαριού και του σιταριού αρχίζει. Αρχικά χρησιμοποιούνται για την μπύρα το πληγούρι και την σούπα και τελικά για ψωμί. Στις αρχές της γεωργίας αυτής της περιοδου, το ραβδί φύτευσης χρησιμοποιείται, αλλά έχει αντικατασταθεί από έναν πρωτόγονο άροτρο στους επόμενους αιώνες. Γύρω από αυτην την εποχη, ένας στρογγυλός πέτρινος πύργος με διαστασης περίπου 8,5 μέτρα ύψος και 8,5 μέτρα σε διάμετρο είναι χτισμένο στην Ιεριχώ.

Χαλκολιθική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • περ. 3700 π.Χ. - Η σφηνοειδή γραφή εμφανίζεται στην Σουμερία, και τα αρχεία αρχίζουν να τηρούνται. Σύμφωνα με την πλειονότητα των ειδικών, η πρώτη γραφή της Μεσοποταμίας ήταν ένα εργαλείο που είχε ελάχιστη σχέση με την ομιλούμενη γλώσσα.
 • περ. 3000 π.Χ. - Το Στόουνχετζ αρχίζει να κατασκευααζεται. Στον πρώτη εκδοχή της, που αποτελούνταν από μια κυκλική τάφρο και το κεντρο, με 56 ξύλινους πασσάλους.

Κατά περιοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιός Κόσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανατολική Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Προϊστορική Κίνα
 • Προϊστορική Ταϊλάνδη
 • Προϊστορική Κορέα
 • Ιαπωνικά Παλαιολιθική Εποχή
 • Εποχή του Χαλκού της Ανατολικής Ασίας
 • Κινεζική Εποχή του Χαλκού

Νότια Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Προϊστορία της Ινδίας
 • Της Νότιας Ασίας Λίθινη Εποχή
 • Προϊστορία της Σρι Λάνκα
 • Προϊστορία της Κεντρικής Ασίας
 • Προϊστορική Σιβηρία
 • Νοτιοδυτική Ασία (Μέση Ανατολή)
 • Προϊστορία του Ιράν
 • Aurignacian
 • Natufian πολιτισμός
 • Ubaid περίοδο
  Βόδι σε άροτρο απο την Αίγυπτο, περ 1200 π.Χ.
 • περίοδο Ουρούκ
 • Αρχαία Εγγύς Ανατολή

Προϊστορική Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Προϊστορικος Καύκασος
 • Προϊστορική Γεωργία
 • Προϊστορική Αρμενία
 • Παλαιολιθική Ευρώπη
 • Νεολιθική Ευρώπη
 • Εποχή του Χαλκού Ευρώπη
 • Εποχή του Σιδήρου Ευρώπη
 • Fringe του Ατλαντικού
 • Προϊστορική Βρετανία
 • Προϊστορική Ιρλανδία
 • Προϊστορική Ιβιρια
 • Προϊστορική Βαλκάνια

Νέος Κόσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Προ-Κολομβιανή Αμερική
 • Προϊστορική Νοτιοδυτική πολιτισμικές διαφορές
 • 2η χιλιετία π.Χ. στη βορειοαμερικανική ιστορία
 • 1η χιλιετία π.Χ. στη βορειοαμερικανική ιστορία
 • 1η χιλιετία στη βορειοαμερικανική ιστορία
 • Προϊστορική Αυστραλία

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Αρχαιοαστρονομία
 • Αρχαιολογία
 • Παλαιοανθρωπολογία
 • Προϊστορική μετανάστευση
 • Αρχαϊκή τον Homo sapiens
 • Συμπεριφορική νεωτερικότητας
 • Προϊστορική τέχνη
 • Τέχνη της εποχής του λίθου
 • Προϊστορική θρησκεία
 • Προϊστορική μουσική
 • Προϊστορικοι πολέμοι
 • Προϊστορική ιατρική
 • περιοδολόγηση
 • Συνοπτικός πίνακας των κυριότερων παλιού κόσμου προϊστορικούς πολιτισμούς
 • Σύστημα των τριών εποχών
 • Ολόκαινο
 • Οι νεότεροι Δρυάς
 • κοινωνία Band
 • Lineage-πλεγμένα κοινωνία
 • Pantribal sodalities
 • Ιστορία της οικογένειας
 • Η ανθρώπινη εξέλιξη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Renfrew, Colin. Prehistory The Making Of The Human Mind. New York: Modern Library,2008. Print.
 2. Eddy, Matthew Daniel (2011). «The Line of Reason: Hugh Blair, Spatiality and the Progressive Structure of Language». Notes and Records of the Royal Society 65: 9–24. doi:10.1098/rsnr.2010.0098. https://www.academia.edu/1112084/The_Line_of_Reason_Hugh_Blair_Spatiality_and_the_Progressive_Structure_of_Language_Notes_and_Records_of_the_Royal_Society_65_2011_9-24. 
 3. Eddy, Matthew Daniel (2011). «The Prehistoric Mind as a Historical Artefact». Notes and Records of the Royal Society 65: 1–8. doi:10.1098/rsnr.2010.0097. https://www.academia.edu/1130650/The_Prehistoric_Mind_as_a_Historical_Artefact_Notes_and_Records_of_the_Royal_Society_65_2011_1-8. 
 4. Fagan, Brian. 2007. World Prehistory: A brief introduction New York:Prentice-Hall, Seventh Edition, Chapter One
 5. Renfrew, Colin. 2008. Prehistory: The Making of the Human Mind." New York: Modern Library
 6. Matthew Daniel Eddy (Ed.) (2011). Prehistoric Minds: Human Origins as a Cultural Artefact. Royal Society of London. https://www.academia.edu/3088568/Prehistoric_Minds_Human_Origins_as_a_Cultural_Artefact_1780-2010_2011_. 
 7. The Prehistory of Iberia: Debating Early Social Stratification and the State edited by María Cruz Berrocal, Leonardo García Sanjuán, Antonio Gilman. Pg 36.
 8. Historical Archaeology: Back from the Edge. Edited by Pedro Paulo A. Funari, Martin Hall, Sian Jones. Pg 8.
 9. Through the Ages in Palestinian Archaeology: An Introductory Handbook. By Walter E. Ras. Pg 49.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Prehistory της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).