Αρχαία Ιστορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

H Αρχαία ιστορία αφορά τη μελέτη των σημαντικών πολιτιστικών και πολιτικών γεγονότων από τις αρχές της ανθρώπινης ιστορίας έως του Πρώιμους Μεσαιωνικούς χρόνους. Ο στόχος της σύγχρονης κριτικής αρχαίας ιστοριογραφίας είναι η αντικειμενικότητα.

Διακρίνεται στην Προϊστορία και στην Κλασική εποχή.

Ο όρος Κλασική εποχή συχνά χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στην αρχαία ιστορία από την αρχή της η οποία ξεκινάει περίπου το 776 π.Χ. (οπότε διεξήχθη η πρώτη Ολυμπιάδα) και την εποχή κατά την οποία γράφονται τα έπη του Ομήρου (Ιλιάδα και Οδύσσεια). Η περίοδος αυτή συμπίπτει σχεδόν και με την παραδοσιακή ημερομηνία ίδρυσης της Ρώμης το 753 π.Χ. από τον Ρωμύλο και με την αρχή της Αρχαϊκής περιόδου στην Αρχαία Ελλάδα.

Αν και η ημερομηνία λήξης της αρχαίας ιστορίας αμφισβητείται, κάποιες δυτικές μελετητές χρησιμοποιούν την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 476 μ.Χ., το κλείσιμο της Πλατωνικής Ακαδημίας το 529 μ.Χ., ο θάνατος του αυτοκράτορα Ιουστινιανού I , η έλευση του Ισλάμ, ή η αύξηση του Καρλομάγνου ως το τέλος του αρχαίου και Κλασικών ευρωπαϊκής ιστορίας.

Στην Ινδία , η περίοδος περιλαμβάνει την πρώιμη περίοδο της Μέσης Βασιλείων και στην Κίνα , ο χρόνος μέχρι τη δυναστεία Τσιν συμπεριλαμβάνεται.