Τίγρης ποταμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°26′0.0″N 39°46′22,0″E / 38.433333°N 39.76667°E / 38.433333; 39.76667

Τίγρης ποταμός
ΠηγέςLake Hazar
ΕκβολέςShatt al-Arab
Χώρες ΛεκάνηςΤουρκία
ΧώραΙράκ, Συρία και Τουρκία
Μήκος1.850 χλμ
Μέση εκροή1.014 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιLittle Zab, Great Zab, Botan River, Χαμπούρ (Τίγρης), 'Adhaim, d:Q21209945, d:Q21210285, d:Q21210929, Batman River, Diyala River, Karkheh River, Gevi River, Khasa River, Khosr River, Zab, Sirwan River, d:Q21695712, d:Q21199148, d:Q21695258, d:Q21210039, d:Q16371554, Godar Khosh River και Doiraj River
Χάρτης
Η διαδρομή του Τίγρη σε Τουρκία και Ιράκ

Ο Τίγρης ποταμός (σουμεριακά: 𒁇𒄘𒃼 Idigna ή Idigina, ακκαδικά: 𒁇𒄘𒃼 Idiqlat, αραβικά: دجلة‎‎ Dijlah didʒlah, συριακά: ܕܹܩܠܵܬ‎‎ Deqlaṯ, αρμενικά: Տիգրիս‎‎ Tigris, Դգլաթ Dglatʿ, εβραϊκά: חידקלḤîddeqel, βιβλικά Hiddekel, τουρκικά: Dicle‎‎, κουρδικά: Dîcle, Dîjla دیجلە‎‎) είναι ο ένας από τους δυο μεγάλους ποταμούς (ο άλλος είναι ο Ευφράτης) που καθορίζουν την περιοχή της Μεσοποταμίας. Πηγάζει από τα βουνά της Ανατολίας στην Τουρκία, διαρρέει το Ιράκ, και στα νότια της χώρας ενώνεται με τον Ευφράτη και εκβάλλει στον Περσικό Κόλπο. Ρέει για συνολικό μήκος περίπου 1.900 χλμ.

Πολλές από τις σημαντικές αρχαίες πόλεις της Μεσοποταμίας, όπως η Κτησιφών, η Σελεύκεια, η Νινευή κτίστηκαν στις όχθες του, όπου άκμασε και ο πολιτισμός των Σουμερίων, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα νερά του για άρδευση. Στα νεότερα χρόνια ο Τίγρης αποτέλεσε σημαντική οδό θαλάσσιων μεταφορών, καθώς είναι πλωτός στο μεγαλύτερο μήκος του. Πάνω στον ποταμό έχουν κατασκευαστεί αρκετά υδροηλεκτρικά φράγματα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο στην Τουρκία όσο και στο Ιράκ.

Τίγρης - Ευφράτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ποταμοί της Μέσης Ανατολής που χύνονται στον Περσικό Κόλπο.

«««Το μήκος του Ευφράτη φτάνει τα 2.760 χιλιόμετρα. Οι πηγές του τοποθετούνται στην περιοχή της τουρκικής Αρμενίας. Αφού, για ένα διάστημα, περάσει το έδαφος της Τουρκίας, συνεχίζει στη Συρία. Στη συνέχεια, αφού διασχίσει τη Μεσοποταμία ή Ιράκ, χύνεται στον Περσικό κόλπο, αφού στα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής του ενωθεί με τον άλλο μεγάλο ποταμό της δυτικής Ασίας, τον Τίγρη. Ο Ευφράτης είναι σημαντικό ποτάμι τόσο για τη Συρία, όσο και για το Ιράκ. Στη Συρία, στο μικρό μέρος που τη διασχίζει, μετατρέπει ένα μεγάλο μέρος της ερήμου της, σε εύφορη γη»»

≤≤ Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δύο μεγάλα φράγματα. Έτσι η Συρία, εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια που εξοικονομεί, ποτίζει και μεγάλες εκτάσεις και ένα μεγάλο μέρος από την παλιά συριακή έρημο έχει μετατραπεί σε εύφορη γη.

Ο Τίγρης διαρρέει το Κουρδιστάν, από τα όρη του οποίου και πηγάζει, διασχίζει το Ιράκ, ένα μέρος της Τουρκίας κι απλώνεται στην πεδιάδα της Μεσοποταμίας. Κάπου κοντά στη Βαγδάτη συναντά τον Ευφράτη, με τον οποίο κι ενώνεται. Η σημασία του Τίγρη για την περιοχή είναι τεράστια, επειδή ουσιαστικά από αυτόν και τον Ευφράτη αρδεύεται η μεγάλη κοιλάδα, στην οποία βρίσκονταν οι αρχαίες πόλεις Νινευή, Σελεύκεια, Κτησιφώντα. Σήμερα στις όχθες του Τίγρη είναι χτισμένες οι σημαντικές πόλεις Βαγδάτη, Βασόρα, Μοσούλη. Από την αρχαία ακόμα εποχή το 3000 π.Χ. είχαν αρχίσει αρδευτικά έργα στην κοιλάδα του Τίγρη. Ο ποταμός είναι πλωτός, με ορμητικό ρεύμα. Για το Ιράκ, ο Ευφράτης, μαζί με τον Τίγρη, εξασφαλίζουν την ύπαρξη της χώρας του Ιράκ. Στην περίπτωση που δεν είχε αυτά τα δύο ποτάμια, θα είχε ήδη γίνει προ πολλού μια τεράστια έρημος αφού η πεδιάδα, που βρίσκεται ανάμεσα στα δυο ποτάμια, αποτελεί τη μοναδική σχεδόν καλλιεργήσιμη περιοχή της χώρας. Τα τελευταία χρόνια άρχισαν και οικοδομούνται μεγάλα αρδευτικά φράγματα, με αποτέλεσμα να γίνεται οικονομικότερη εκμετάλλευση των νερών του ποταμού και κάθε χρόνο να προσθέτονται νέα εδάφη στην καλλιέργεια, που, πριν από μερικά χρόνια, ήταν έρημος.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Livius.org: Tigris Αρχειοθετήθηκε 2010-06-10 στο Wayback Machine.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]