Στρατιωτική ιστορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η στρατιωτική ιστορία είναι επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της επιστήμης της ιστορίας. Καταγράφει τις ένοπλες συγκρούσεις που εκδηλώθηκαν στην πορεία της ανθρωπότητας και διερευνά τις επιπτώσεις τους στις κοινωνίες, στους πολιτισμούς και στην οικονομία, καθώς και τις μεταβολές που επέφεραν στις διεθνείς σχέσεις.

Οι ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες ιστορικοί της στρατιωτικής ιστορίας συνήθως εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα πολεμικά συμβάντα που είχαν σημαντικό αντίκτυπο για τις εμπλεκόμενες κοινωνίες, όπως και στα επακόλουθα και στις συνέπειες των συγκρούσεων. Οι ερασιτέχνες ιστορικοί και οι χομπίστες, αντίθετα, συχνά προσανατολίζονται στις λεπτομέρειες των μαχών, του εξοπλισμού και των στολών που χρησιμοποιήθηκαν.

Τα κύρια θέματα μελέτης της στρατιωτικής ιστορίας είναι οι αιτίες των πολέμων, το κοινωνικό και πολιτισμικό υπόβαθρό τους, τα στρατιωτικά δόγματα κάθε πλευράς, ζητήματα εφοδιασμού, ηγεσίας, τεχνολογίας. Επίσης, εξετάζει τη στρατηγική και την τακτική των ένοπλων συγκρούσεων, τόσο από τη σκοπιά της εφαρμογής τους, όσο και το πώς αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Από την άλλη πλευρά, η λεγόμενη «Δίκαιη θεωρία του πολέμου» διερευνά τις ηθικές διαστάσεις του και επιδιώκει τον περιορισμό των καταστροφών που προκαλεί ο πόλεμος, μέσα από τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου δόγματος στρατιωτικής δεοντολογίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]