Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°37′48″N 22°57′29″E / 40.63000°N 22.95806°E / 40.63000; 22.95806

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
AUTH logo.png
Ρητό στα ελληνικά Θυσίαζε στις Μούσες και στις Χάριτες
Ίδρυση 1925
Πρύτανης Περικλής Α. Μήτκας
Αντιπρυτάνεις Θεόδωρος Λαόπουλος
Παρασκευή Αργυροπούλου − Πατάκα
Δέσποινα Κλαβανίδου
Νικόλαος Βαρσακέλης
Ακαδημαϊκό προσωπικό 2.330
Φοιτητές 95.000 περίπου
Προπτυχιακοί 86.000
Μεταπτυχιακοί 9.000
Τοποθεσία Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία, Ελλάδα
Παλαιότερες ονομασίες Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ιστοσελίδα www.auth.gr
Το ιστορικό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. (παλιά Φιλοσοφική).

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) (γνωστό και ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ή Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) είναι ιστορικό πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ελλάδας, με έδρα την Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 1925 κατόπιν εισηγήσεως του τότε πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ο οποίος είχε αναθέσει στον Δημήτρη Γληνό τη σύνταξη του ιδρυτικού Οργανισμού του,[1] κατά την περίοδο της πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Σήμερα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο λειτουργούν συνολικά 41 τμήματα, τα οποία οργανώνονται σε 11 σχολές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων.

Το πανεπιστήμιο αρχικά ονομαζόταν Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και μετονομάστηκε σε Αριστοτέλειο το 1954 προς τιμήν του φιλόσοφου Αριστοτέλη. Το σήμα του πανεπιστημίου απεικονίζει τον Άγιο Δημήτριο, ο οποίος είναι ο πολιούχος άγιος της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Η πανεπιστημιούπολη (campus) του ΑΠΘ εκτείνεται σε μία έκταση 430.000 m2 περίπου και βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Λόγω πυκνής δόμησης του campus, αλλά και για άλλους λειτουργικούς λόγους, μερικές από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου βρίσκονται εκτός της πανεπιστημιούπολης ή ακόμη και εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Το Α.Π.Θ. είναι σε αριθμό φοιτητών το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας. Στον δείκτη Academic Ranking of World Universities για το 2010, κατατάχθηκε στις θέσεις 301-400, ανάμεσα στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.[2] To 2012 το ΑΠΘ αναδεικνύεται καλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας και κατατάσσεται στη θέση 158 παγκοσμίως (45ο στην Ευρώπη).[3], ενώ τον Ιανουάριο του 2013 ανεβαίνει στην 194η θέση παγκοσμίως (62ο στην Ευρώπη).[4].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχολές & Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πανεπιστήμιο αποτελείται από 11 Σχολές, οι οποίες χωρίζονται σε 41 Τμήματα[5]:

Σχολές Τμήματα
Σχολή Θετικών Επιστημών
 • Τμήμα Μαθηματικών
 • Τμήμα Φυσικής
 • Τμήμα Βιολογίας
 • Τμήμα Χημείας
 • Τμήμα Γεωλογίας
 • Τμήμα Πληροφορικής
Πολυτεχνική Σχολή
 • Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
 • Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
 • Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
 • Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
 • Τμήμα Χημικών Μηχανικών
 • Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών
 • Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης
Σχολή Επιστημών Υγείας
Φιλοσοφική Σχολή
 • Τμήμα Φιλολογίας
 • Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
 • Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής
 • Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
 • Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
 • Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
 • Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
 • Τμήμα Ψυχολογίας
Νομική Σχολή
Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
Παιδαγωγική Σχολή
 • Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
 • Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Σχολή Καλών Τεχνών
 • Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
 • Τμήμα Μουσικών Σπουδών
 • Τμήμα Θεάτρου
 • Τμήμα Κινηματογράφου
Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
Θεολογική Σχολή
 • Τμήμα Θεολογίας
 • Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας

Προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανοραμική άποψη του Α.Π.Θ.

Στα σαράντα ένα τμήματα του πανεπιστημίου, ορισμένα μάλιστα από τα οποία είναι μοναδικά στην Ελλάδα[εκκρεμεί παραπομπή], φοιτούν 95.000 περίπου φοιτητές. Από αυτούς οι προπτυχιακοί είναι περίπου 86.000 και οι μεταπτυχιακοί περίπου 9.000. Το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό (ΔΕΠ, δηλαδή καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές, επίκουροι καθηγητές, λέκτορες, καθώς και οι βοηθοί) αριθμεί περίπου 2.330 άτομα (694 καθηγητές, 625 αναπληρωτές καθηγητές, 500 επίκουροι καθηγητές και 511 λέκτορες) και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (ΕΕΠ) ανέρχεται σε 101 άτομα. Το λοιπό διδακτικό προσωπικό είναι 306 άτομα και οι ειδικοί μεταπτυχιακοί υπότροφοι (ΕΜΥ) περίπου 200. Συνεπικουρούν ακόμη στο εκπαιδευτικό έργο 412 μέλη του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (E.Τ.Ε.Π.) και στο διοικητικό 512 μόνιμοι υπάλληλοι και 461 με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πανεπιστημιούπολη Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καλύπτει 429 στρέμματα και βρίσκεται σε κεντρική θέση της πόλης. Η πλειοψηφία των εγκαταστάσεων βρίσκεται μέσα στην πανεπιστημιούπολη, παρ' όλα αυτά και έξω από την πανεπιστημιούπολη είναι εγκατεστημένα διάφορα ιδρύματα, εργαστήρια και εγκαταστάσεις των σχολών του πανεπιστημίου (κλινικές του Τμήματος Κτηνιατρικής, το αγρόκτημα του πανεπιστημίου στο Σέδες, το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών, κ.ά.). Τα πανεπιστημιακά δάση στο Περτούλι της Πίνδου και τον Ταξιάρχη στον Χολομώντα της Χαλκιδικής, αποτελούν τόπο άσκησης των φοιτητών αλλά και δασικής έρευνας. Ανάμεσα στις διάφορες άλλες εγκαταστάσεις είναι και οι εξής:

Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη του ΑΠΘ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1927 και από το 1974 στεγάζεται σε δικό της κτήριο στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης. Η βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ περιλαμβάνει την Κεντρική Βιβλιοθήκη, τις θεματικές Βιβλιοθήκες και τις Βιβλιοθήκες Σχολών και τμημάτων, διαθέτει σήμερα πάνω από 800.000 τίτλους βιβλίων και 300.000 τόμους περιοδικών, ενώ είναι συνδρομήτρια σε περίπου 3500 επιστημονικά περιοδικά από όλο τον κόσμο. Επίσης διαθέτει 20.000 ηλεκτρονικά περιοδικά πλήρους κειμένου, 11.200 τίτλοι μέσω συμβάσεων της Κοινοπραξίας των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link), περίπου 3.500 ελεύθερης πρόσβασης και περίπου 6.000 μέσω συνδρομών του ίδιου του Ιδρύματος. Επίσης διαθέτει πλήθος ηλεκτρονικών βιβλίων, 12.500 μέσω της Κοινοπραξίας του HEAL-Link και περίπου 300.000 ηλεκτρονικών τεκμηριών μέσω του ίδιου του Πανεπιστημίου.[6]

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη διαθέτει δύο αναγνωστήρια: Το φοιτητικό αναγνωστήριο, που βρίσκεται στον πάνω όροφο και στο οποίο μπορεί να προσέλθει οποιοσδήποτε φοιτητής και το επιστημονικό - εκπαιδευτικό αναγνωστήριο, το οποίο προορίζεται κυρίως για το επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου και στεγάζεται στο υπόγειο του κτηρίου. Το φοιτητικό αναγνωστήριο έχει χωρητικότητα 1300 ατόμων και πολλοί φοιτητές το χρησιμοποιούν για να μελετήσουν κυρίως κατά την διάρκεια εξεταστικών περιόδων.

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Οι Περιφερειακές Βιβλιοθήκες περιλαμβάνουν όλες τις βιβλιοθήκες των τμημάτων και των σχολών του ΑΠΘ. Σε κάθε περιφερειακή βιβλιοθήκη υπάρχει αναγνωστήριο και η δυνατότητα δανεισμού βιβλίων ειδικού περιεχομένου ανάλογα με το αντικείμενο που πραγματεύεται το κάθε τμήμα. Το ωράριο λειτουργίας ρυθμίζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε τμήματος ή σχολής και το διαθέσιμο προσωπικό υποστήριξης.

Από το 1974 η βιβλιοθήκη του ΑΠΘ είναι μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης IFLA, γεγονός που της επιτρέπει την συνεργασία με διάφορες βιβλιοθήκες από όλον τον κόσμο. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει ανταλλαγή υλικού όπως βιβλία, άρθρα, περιοδικά, διδακτορικές διατριβές κοκ.

Επιπροσθέτως, στον χώρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης λειτουργεί η κύρια νησίδα ηλεκτρονικών υπολογιστών του Κέντρου Υποστήριξης Τεχνολογιών Πληροφορικής του Α.Π.Θ., η οποία είναι διαθέσιμη σε όλους τους φοιτητές του πανεπιστημίου και τους παρέχει σύνδεση στο διαδίκτυο. Στην βιβλιοθήκη λειτουργεί ειδικά εξοπλισμένος χώρος που επιτρέπει την εξυπηρέτηση φοιτητών με προβλήματα όρασης.

Βιβλιοθήκες τμημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ειδική Βιβλιοθήκη Χημείας Θεσσαλονίκης στεγάζεται στο ισόγειο του χημικού τμήματος στο «Νέο Χημείο» που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του Α.Π.Θ. Ο χώρος που καταλαμβάνει η βιβλιοθήκη ανέρχεται σε 388 τ.μ. και διαθέτει αναγνωστήριο με 30 περίπου θέσεις για το κοινό. Η βιβλιοθήκη διατηρεί μια συλλογή 18.000 τίτλους βιβλίων και 5000 τόμους περιοδικών.

Φοιτητική Λέσχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ στεγάζεται σε ένα κτίριο στα ανατολικά της πανεπιστημιούπολης. Σκοπός της είναι η σίτιση των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Περίπου 12.000 φοιτητές σιτίζονται καθημερινά στην Λέσχη, ενώ στις εγκαταστάσεις της συμπεριλαμβάνονται: η Υγειονομική Υπηρεσία του πανεπιστημίου, ο φωτογραφικός όμιλος, το μουσικό τμήμα και ο χώρος όπου λαμβάνουν χώρα οι πρόβες τις χορωδίας. Τέλος, η Φοιτητική Λέσχη στηρίζει την διεξαγωγή διαφόρων πολιτιστικών, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Δωρεάν σίτιση στην Φοιτητική Λέσχη δικαιούνται όλοι οι φοιτητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, που δεν έχουν υψηλό εισόδημα οι ίδιοι ή οι γονείς τους και επιπλέον δεν είναι πτυχιούχοι κάποιας άλλης σχολής Α.Ε.Ι. Επίσης δωρεάν σίτιση δικαιούνται οι ομογενείς, οι Κύπριοι φοιτητές και οι αλλοδαποί φοιτητές, στους οποίους έχει χορηγηθεί υποτροφία.

Η ποιότητα του φαγητού της Φοιτητικής Λέσχης είναι αρκετά υψηλή, αφού η λειτουργία της επιβλέπεται από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) και επιπλέον εφαρμόζεται το σύστημα HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point - Ανάλυση Επικινδυνότητας και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου), το οποίο εντοπίζει και καταδεικνύει τα σημεία εκείνα της παραγωγικής διαδικασία που μπορεί δυνητικά να εμφανιστεί κάποιας μορφής κίνδυνος.

Η λειτουργία της Φοιτητικής Λέσχης έχει παραχωρηθεί μέσω διαγωνισμού στην εταιρεία catering Χούτος.

Η πύλη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο διαθέτει εγκαταστάσεις άθλησης και είναι ανοιχτό για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στεγάζεται σε ένα κτίριο στον ανατολικό τομέα της πανεπιστημιούπολης, δίπλα στην Φοιτητική Λέσχη. Ιδρύθηκε το 1925 ταυτόχρονα με το πανεπιστήμιο και μεταστεγάστηκε αρκετές φορές μέχρι τελικά να εγκατασταθεί στην σημερινή του τοποθεσία.

Τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Γυμναστηρίου μπορούν να χρησιμοποιούν όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ. Οι εγκαταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν γήπεδα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης, αίθουσες γυμναστικής με όργανα, αίθουσες χορού, αντισφαίρισης, χώρους εκδηλώσεων κοκ. Επίσης χρησιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις του Εθνικού και του Ποσειδωνίου Κολυμβητηρίου για να καλυφθούν οι ανάγκες των αθλημάτων υγρού στίβου. Τέλος, στο Γυμναστήριο υπάρχει και συγκρότημα παραδοσιακών χορών.

Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο περίπου 9000 φοιτητές και 100 μέλη ΔΕΠ αξιοποιούν της εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου για να αθληθούν. Επιπροσθέτως, το Γυμναστήριο οργανώνει εσωτερικά πρωταθλήματα σε διάφορα αγωνίσματα, ενώ συμμετέχει σε διαπανεπιστημιακά πρωταθλήματα που διεξάγονται κάθε χρόνο σε εθνικό επίπεδο.

Περισσότερες πληροφορίες στο δικτυακό τόπο του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου gym.web.auth.gr.

Φοιτητικές Εστίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που προέρχονται από πολυμελείς οικογένειες, οι γονείς τους έχουν χαμηλό εισόδημα ή πληρούν κάποια άλλα συγκεκριμένα κριτήρια, δικαιούνται δωρεάν στέγαση στις Φοιτητικές Εστίες του πανεπιστημίου. Οι Φοιτητικές Εστίες περιλαμβάνουν πέντε κτίρια: τα πρώτα τρία βρίσκονται στην περιοχή των 40 Εκκλησιών, το τέταρτο στο πρώην ξενοδοχείο "Εγνατία" στον Βαρδάρη και το πέμπτο στην Καλαμαριά. Έχουν συνολική χωρητικότητα 1740 κλινών και διαθέτουν διάφορες άλλες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των φοιτητών, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, αναγνωστήρια, καφετέρια κοκ. Οι Φοιτητικές Εστίες διοικούνται από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτήριο του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ (Πύργος Παιδαγωγικού).

Το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου (ΚΛΔ) είναι υπεύθυνο για την διαχείριση και λειτουργία του δικτύου δεδομένων του ΑΠΘ. Μεταξύ άλλων, το ΚΛΔ παρέχει:

 • διασύνδεση υπολογιστών των μελών του ΑΠΘ μεταξύ τους και με το Internet
 • βασικές δικτυακές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και φιλοξενία ιστοσελίδων
 • προηγμένες τηλεματικές υπηρεσίες, όπως τηλεφωνία μέσω IP και τηλεδιάσκεψη
 • τεχνική υποστήριξη σε όλους τους χρήστες δικτύου του Πανεπιστημίου

Συγκεκριμένα, κάθε μέλος της κοινότητας του ΑΠΘ (προσωπικό και φοιτητές) έχει το δικαίωμα να αποκτήσει κεντρικό λογαριασμό χρήσης (δείτε την ιστοσελίδα http://noc.auth.gr/services/personal/accounts), μέσω του οποίου παρέχονται οι παρακάτω προσωπικές υπηρεσίες δικτύου:

 • θυρίδα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail, με προστασία από ιούς - ανεπιθύμητη αλληλογραφία SPAM)
 • σύνδεση μέσω τηλεφώνου (dial-up) για πρόσβαση σε υπηρεσίες Internet
 • φιλοξενία προσωπικών ιστοσελίδων
 • προσωπικό αποθηκευτικό χώρο σε κεντρικό εξυπηρετητή
 • συμμετοχή στις υπηρεσίες καταλόγου
 • προσωπικό ψηφιακό πιστοποιητικό (PKI)

Ταυτόχρονα, η απόκτηση λογαριασμού χρήσης από το ΚΛΔ εξυπηρετεί και την ενεργοποίηση της πρόσβασης σε άλλες κεντρικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, όπως πρόσβαση σε κεντρικές νησίδες υπολογιστών του Πανεπιστημίου.

Τιμητικές Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακεκριμένοι Καθηγητές και Απόφοιτοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ανδριάντας του Αριστοτέλη στο Α.Π.Θ.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσα από τη μακρόχρονη ιστορία του, έχει συμβάλει καταλυτικά στην εκκόλαψη επιφανών επιστημόνων, που με την παρουσία τους και την πολυσχιδή δράση τους τίμησαν το Πανεπιστήμιο και τη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους παρακάτω:

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνεργαζόμενοι φορείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Βλ. «Σχέδιον Νόμου Περί Ιδρύσεως Πανεπιστημίου εν Θεσσαλονίκη», Αρχείο Δημήτρη Γληνού, Ίδρυμα Γληνού (Αθήνα).
 2. Top 500 World Universities (301-400) (O δείκτης αυτός ταξινομεί αναλυτικά μόνο τα 100 πρώτα πανεπιστήμια)
 3. World Universities Ranking
 4. Ranking Web of Universities
 5. Σχολές & Τμήματα ΑΠΘ: http://www.auth.gr/faculties
 6. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα [1].

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Κωνσταντίνος Κριμπάς, «Η Ανώτατη παιδεία»,Ιστορία του Νέου Ελληνισμού 1770-2000,τομ 7 Ο Μεσοπόλεμος 1922-1940. Από την Αβασίλευτη Δημοκρατία στη Δικτατορία της 4ης Αυγούστου,εκδ.Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2003, σελ.185-196

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Eξωτερικές Συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα