Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ψηλά στον Ουρανό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ψηλά στον Ουρανό
(Up)
ΣκηνοθεσίαΠίτερ Ντόκτερ
Βοηθός Σκηνοθέτη:
Μπομπ Πίτερσον
ΠαραγωγήΓιόνας Ριβέρα
ΣενάριοΠίτερ Ντόκτερ,
Μπομπ Πίτερσον
ΠρωταγωνιστέςΈντουαρντ Άσνερ,
Κρίστοφερ Πλάμερ,
Μπομπ Πίτερσον
Ηθοποιοί φωνήςΕντ Άσνερ, Κρίστοφερ Πλάμερ, Jordan Nagai και Τζον Ρατζενμπέργκερ
ΜοντάζKevin Nolting
Εταιρεία παραγωγήςPixar Animation Studios
ΔιανομήFórum Hungary[1] και Disney+
Πρώτη προβολή 29 Μαΐου 2009
10 Σεπτεμβρίου 2009[2]
Διάρκεια96 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Ψηλά στον Ουρανό είναι μια κωμική-δραματική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων στον υπολογιστή, αμερικάνικης παραγωγής της Pixar Animation Studios και διανομής Walt Disney Pictures του 2009. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 10 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα και άνοιξε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών το 2009, γενόμενη η πρώτη τρισδιάστατη ταινία κινουμένων σχεδίων που ανέλαβε αυτόν τον ρόλο. Το Ψηλά στον Ουρανό είναι η δεύτερη ταινία σκηνοθεσίας του Πίτερ Ντόκτερ, μετά το Μπαμπούλας Α.Ε.. Είναι η δέκατη μεγάλου μήκους ταινία της Pixar και συνοδεύεται τόσο στις κινηματογραφικές αίθουσες, όσο και στο DVD από την ταινία μικρού μήκους «Κατά Τόπους Νεφελώδης».

Η ταινία εστιάζεται σε έναν ηλικιωμένο χήρο, τον Καρλ Φρέντρικσεν και σε έναν ένθερμο νέο, εξερευνητή της άγριας φύσης, τον Ράσελ, οι οποίοι πετούν προς τη Νότια Αμερική μέσα σε ένα σπίτι που κρέμεται από μπαλόνια γεμισμένα με ήλιο. Η ταινία έχει λάβει, κατά κύριο λόγο, καλές κριτικές.

Έντουαρντ Άσνερ (Κώστας Βουτσάς στην ελληνική μεταγλώτιση) στον ρόλο του ''κύριου Φρέντρικσεν''

Κρίστοφερ Πλάμερ (Γιώργος Κωνσταντίνου στην ελληνική μεταγλωτίση) στον ρόλο του ''εξερευνητή Μαντς''

Με προϋπολογισμό 175.000.000 δολάρια[3], το Ψηλά στον Ουρανό έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 1η θέση με 68,1 εκατομμύρια δολάρια.[3] Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 293 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 442 εκατομμύρια δολάρια.[3] Παγκοσμίως απέφερε 735 εκατομμύρια δολάρια.[3]