Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τσάκα της Βουλγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Τσάκα της Βουλγαρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1250[1]
Θάνατος17  Φεβρουαρίου 1300
Βέλικο Τάρνοβο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςElena Terter[2]
ΓονείςΝογκάι Χαν[3]
ΟικογένειαBorjigin
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααυτοκράτορας
Τσάρος της Βουλγαρίας
Θυρεός

Ο Τσάκα (βουλγαρικά: Чака‎) κυβέρνησε ως αυτοκράτορας (τσάρος της Βουλγαρίας) από το 1299 έως το 1300. Η ημερομηνία της γέννησής του είναι άγνωστη.

Ο Τσάκα ήταν ο γιος του ο Μογγόλου ηγέτη Νογκάι Χαν από μια γυναίκα με το όνομα Αλάκα. Κάποια στιγμή μετά το 1285 ο Τσάκα παντρεύτηκε μια κόρη του Γεώργιου Τέρτερ της Βουλγαρίας, με το όνομα Ελένα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1290, ο Τσάκα υποστήριξε τον πατέρα του Νογκάι σε πόλεμο εναντίον του νόμιμου χάνου της Χρυσής Ορδής Τόκτα, αλλά ο Τόκτα τον κέρδισε και σκότωσε τον Νογκάι το 1299.

Περίπου την ίδια ώρα ο Τσάκα οδήγησε τους υποστηρικτές του στη Βουλγαρία, εκφοβίζοντας την αντιβασιλεία για τον Ιβάν Β΄ να φύγουν από την πρωτεύουσα, και επέβαλε τον εαυτό του ως κυβερνήτης στο Τάρνοβο το 1299. Και δεν είναι απολύτως βέβαιο αν αυτός κυβέρνησε ως Αυτοκράτορας της Βουλγαρίας ή απλά ενέργησε ως ο άρχοντας του κουνιάδου του Θεόδωρου Σβετοσλάβ. Είναι αποδεκτός ως ηγεμόνας της Βουλγαρίας από τη βουλγαρική ιστοριογραφία.

Ο Τσάκα δεν απόλαυσε για πολύ την νέα θέση εξουσίας τους, καθώς οι στρατιές του Τόκτα τον ακολούθησαν στη Βουλγαρία και πολιόρκησαν το Τάρνοβο. Ο Θεόδωρος Σβετοσλάβ, ο οποίος είχε καθοριστικό ρόλο στην παροχή βοήθειας για την κατάληψη της εξουσίας από τον Τσάκα, οργάνωσε συνωμοσία, στην οποία ο Τσάκα καθαιρέθηκε και στραγγαλίστηκε στη φυλακή το 1300. Το κεφάλι του στάλθηκε στον Τόκτα, ο οποίος με τη σειρά του εξασφάλισε στον Θεόδωρο Σβέτοσλαβ την θέση του αυτοκράτορα της Βουλγαρίας. Φαίνεται ότι η συνεργασία του Θεόδωρου Σβέτοσλαβ συνέβαλε στην απόσυρση της Μογγολικής παρέμβασης στη Βουλγαρία.

Δεν είναι γνωστό αν ο Τσάκα είχε παιδιά από την Έλενα, κόρη του Γεωργίου Τέρτερ Α΄. Είχε τουλάχιστον ένα γιο, που γεννήθηκε πιθανώς από μια παλλακίδα:

  1. Κάρα Κιουτσούκ, ο οποίος οδήγησε ένα κομμάτι της Ορδής Νογκάι μέχρι μετά το 1301.
  1. 1,0 1,1 p14555.htm#i145549.
  2. p14555.htm#i145549. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. 3,0 3,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  • John V.A. Fine, Jr., The Late Medieval Balkans, Ann Arbor, 1987.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]