Φυλή Αττικής: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ λάθος σύνδεσμο
επιμέλεια
Γραμμή 23: Γραμμή 23:
|Ιστοσελίδα =
|Ιστοσελίδα =
}}
}}
Η '''Φυλή''' (ή Χασιά) ήταν μικρός δήμος της [[Νομαρχία Δυτικής Αττικής|Νομαρχίας Δυτικής Αττικής]], στους νοτιοδυτικούς πρόποδες της [[Πάρνηθα|Πάρνηθος]]. Βρίσκεται βορειοδυτικά της πρωτεύουσας των Αθηνών, πλησίον της εισόδου στο λεκανοπέδιο.
Η '''Φυλή''' (ή Χασιά) είναι μικρός δήμος της [[Νομαρχία Δυτικής Αττικής|Νομαρχίας Δυτικής Αττικής]], στους νοτιοδυτικούς πρόποδες της [[Πάρνηθα|Πάρνηθος]]. Βρίσκεται βορειοδυτικά της [[Αθήνα]]ς, κοντά στην είσοδο στο λεκανοπεδίου.


== Χαρακτηριστικά ==
== Χαρακτηριστικά ==
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απομονωμένη περιοχή αμιγούς κατοικίας που περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους Πλατώματος, Λυκορράχης, Χασιάς, Κακής Ράχης και Φυλής, στους πρόποδες του όρους της [[Πάρνηθα|Πάρνηθος]]. Δεν είναι ανεπτυγμένη, παρουσιάζει χαρακτηριστικά επαρχίας και η ρυμοτομία έχει ελλιπή ονοματολογία. Γνωστός είναι στην ευρύτερη περιοχή ο Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής για τις εξορμήσεις που διοργανώνει. Βόρεια του παραδοσιακού οικισμού είναι οικοδομημένη η αρχαιότερη ιερά μονή γυναικών Αττικής "Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών". Αφορμή ιδρύσεως υπήρξε η εύρεση της εικόνος της Θεοτόκου της Ελεούσης στον απέναντι της Ιεράς Μονή Βράχο. Το Καθολικό είναι Σταυροειδής Ναός μετά τρούλου. Έως το 1930 ήταν ανδρώα μονή, ενώ το 1933 ανεσυστήθη από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Χρυσόστομο Παπαδόπουλο σε Γυναικεία (Π.Δ 25/7/1933 ΦΕΚ 275/1933). Το 2007 το [[Συμβούλιο της Επικρατείας]] (ΣτΕ) κρίνει συνταγματική την εγκατάσταση νέου [[ΧΥΤΑ]] στο Βουνό της Φυλής, έπειτα από τον κορεσμό του γειτονικού στα [[Άνω Λιόσια]].
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απομονωμένη περιοχή αμιγούς κατοικίας που περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους Πλατώματος, Λυκορράχης, Χασιάς, Κακής Ράχης και Φυλής, στους πρόποδες της [[Πάρνηθα|Πάρνηθος]]. Δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και η ρυμοτομία έχει ελλιπή ονοματολογία. Γνωστός είναι στην ευρύτερη περιοχή ο Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής για τις εξορμήσεις που διοργανώνει. Βόρεια του παραδοσιακού οικισμού είναι οικοδομημένη η αρχαιότερη ιερά μονή γυναικών Αττικής, η ''Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών''. Αφορμή ιδρύσεως υπήρξε η εύρεση της εικόνας της Θεοτόκου της Ελεούσης στον απέναντι της Ιεράς Μονή βράχο.


Το 2007 το [[Συμβούλιο της Επικρατείας]] (ΣτΕ) κρίνει συνταγματική την εγκατάσταση νέου [[ΧΥΤΑ]] στο Βουνό της Φυλής, έπειτα από τον κορεσμό του γειτονικού στα [[Άνω Λιόσια]].
== Συγκοινωνιακή σύνδεση ==


==Συγκοινωνιακή σύνδεση==
Το 2004 πραγματοποιείται η διέλευση της [[Αττική Οδός|Αττικής Οδού]] νότια του ορεινού Πλατώματος και βοηθάει στην αποσυμφόρηση της ιδιαιτέρως επιβαρυμένης λεωφόρου Φυλής που εξυπηρετεί όλα τα δυτικά προάστια της Αθήνας. Επιπλέον, χαράσσεται η περιφερειακή του [[Αιγάλεω]], σε διακλάδωση στο ύψος των [[Άνω Λιόσια|Άνω Λιοσίων]]. Η Φυλή εξυπηρετείται από την λεωφορειακή γραμμή 723 (Άνω Λιόσια - Φυλή), η οποία με αφετηρία τα Άνω Λιόσια (οδός Ελευθερίας), φτάνει μέχρι την οδό Κοιμήσεως Θεοτόκου. Ο πλησιέστερος σιδηροδρομικός σταθμός, είναι ο σταθμός "Άνω Λιόσια" του [[Προαστιακός Αθήνας|Προαστιακού Σιδηροδρόμου]], στη γραμμή προς [[Κιάτο]] / [[Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»|Αεροδρόμιο]] / [[Πειραιάς]].
Το 2004 πραγματοποιείται η διέλευση της [[Αττική Οδός|Αττικής Οδού]] νότια του ορεινού Πλατώματος και βοηθάει στην αποσυμφόρηση της ιδιαιτέρως επιβαρυμένης λεωφόρου Φυλής που εξυπηρετεί όλα τα δυτικά προάστια της Αθήνας. Επιπλέον, χαράσσεται η περιφερειακή του [[Αιγάλεω]], σε διακλάδωση στο ύψος των [[Άνω Λιόσια|Άνω Λιοσίων]]. Η Φυλή εξυπηρετείται από την λεωφορειακή γραμμή 723 (Άνω Λιόσια - Φυλή), η οποία με αφετηρία τα Άνω Λιόσια (οδός Ελευθερίας), φτάνει μέχρι την οδό Κοιμήσεως Θεοτόκου. Ο πλησιέστερος σιδηροδρομικός σταθμός, είναι ο σταθμός ''Άνω Λιόσια'' του [[Προαστιακός Αθήνας|Προαστιακού Σιδηροδρόμου]], στη γραμμή προς [[Κιάτο]] / [[Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»|Αεροδρόμιο]] / [[Πειραιάς]].


==Αθλητισμός==
==Αθλητισμός==

Έκδοση από την 06:20, 5 Μαΐου 2015

Φυλή
Πόλη
Εικόνα
Χάρτης Φυλής
Φυλή is located in Greece
Φυλή
Φυλή
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΑττικής
ΔήμοςΔήμος Φυλής
Υψόμετρο420 m
Πληθυσμός2.698, 2.915, 3.197, 2.937 και 1.328[1]
Τηλεφωνικός κωδικός210

Η Φυλή (ή Χασιά) είναι μικρός δήμος της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες της Πάρνηθος. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Αθήνας, κοντά στην είσοδο στο λεκανοπεδίου.

Χαρακτηριστικά

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απομονωμένη περιοχή αμιγούς κατοικίας που περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους Πλατώματος, Λυκορράχης, Χασιάς, Κακής Ράχης και Φυλής, στους πρόποδες της Πάρνηθος. Δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και η ρυμοτομία έχει ελλιπή ονοματολογία. Γνωστός είναι στην ευρύτερη περιοχή ο Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής για τις εξορμήσεις που διοργανώνει. Βόρεια του παραδοσιακού οικισμού είναι οικοδομημένη η αρχαιότερη ιερά μονή γυναικών Αττικής, η Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών. Αφορμή ιδρύσεως υπήρξε η εύρεση της εικόνας της Θεοτόκου της Ελεούσης στον απέναντι της Ιεράς Μονή βράχο.

Το 2007 το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνει συνταγματική την εγκατάσταση νέου ΧΥΤΑ στο Βουνό της Φυλής, έπειτα από τον κορεσμό του γειτονικού στα Άνω Λιόσια.

Συγκοινωνιακή σύνδεση

Το 2004 πραγματοποιείται η διέλευση της Αττικής Οδού νότια του ορεινού Πλατώματος και βοηθάει στην αποσυμφόρηση της ιδιαιτέρως επιβαρυμένης λεωφόρου Φυλής που εξυπηρετεί όλα τα δυτικά προάστια της Αθήνας. Επιπλέον, χαράσσεται η περιφερειακή του Αιγάλεω, σε διακλάδωση στο ύψος των Άνω Λιοσίων. Η Φυλή εξυπηρετείται από την λεωφορειακή γραμμή 723 (Άνω Λιόσια - Φυλή), η οποία με αφετηρία τα Άνω Λιόσια (οδός Ελευθερίας), φτάνει μέχρι την οδό Κοιμήσεως Θεοτόκου. Ο πλησιέστερος σιδηροδρομικός σταθμός, είναι ο σταθμός Άνω Λιόσια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, στη γραμμή προς Κιάτο / Αεροδρόμιο / Πειραιάς.

Αθλητισμός

Σημαντικότερη αθλητική ομάδα της Φυλής είναι ο Α.Ο. Θρασύβουλος Φυλής, που έχει καταφέρει να αγωνιστεί μέχρι την Α' Εθνική του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Με τον Θρασύβουλο η Φυλή υπήρξε η μικρότερη πληθυσμιακά πόλη που εκπροσωπήθηκε στην Α Εθνική, μέχρι την άνοδο του Πλατανιά, στην πρώτη κατηγορία, το 2012.

Συνοικίες & Όμοροι Δήμοι




Βορειοδυτικά: Βουνό Φυλής Βόρεια: Πάρνηθα Βορειοανατολικά: Πάρνηθα
Δυτικά: Ασπρόπυργος Φυλή Ανατολικά: Αχαρνές
Νοτιοδυτικά: Ασπρόπυργος Νότια: Ορεινό Πλάτωμα Νοτιοανατολικά: Άνω Λιόσια

Εξωτερικοί σύνδεσμοι