Μονή Κλειστών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μονή Κλειστών

Parnitha Moni Kleiston.jpg
Το εσωτερικό της Ι. Μ. Κλειστών

Γεωγραφικά στοιχεία
Διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα
Νομός Αττικής
Δήμος Φυλής
Υψόμετρο 600 m
Πληροφορίες για την μονή
Εκκλησία Ορθόδοξη
Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως
Έτος Ίδρυσης 17ος αιώνας
Αφιερωμ. στον/στην Κοίμηση της Θεοτόκου

Η παλαίφατος και σεβασμία Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών Φυλής είναι παλαιό μοναστήρι που βρίσκεται στις νοτιοδυτικές υπώρειες της Πάρνηθας, στην Αττική και σε υψόμετρο περίπου 600 μ., κοντά στο αρχαίο φρούριο της Φυλής και είναι περίπου 3 χλμ. από τη Χασιά. Η θέση της μονής έχει υπέροχη θέα προς νότο και αγναντεύει το Θριάσιο πεδίο, το λεκανοπέδιο της Αθήνας και του Πειραιά καθώς και τα νησιά του Σαρωνικού.

Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν «Κλειστιώτισσα» από τη θέση «Κλειστά» που βρίσκεται και κατά παραφθορά του «Εκκλησιώτισσα».

Είναι άγνωστο πότε ιδρύθηκε. Από την αρχιτεκτονική της μορφή,καταλαβαίνεις ότι η εκκλησία είναι σταυροειδής ναός με τρούλο,που θεωρείται πως έχει κτιστεί κατά τον 16ο ή 17ο αιώνα. Στον νάρθηκα του ναού φέρεται εγχάρακτη χρονολογία 1204 που μάλλον φαίνεται πως έχει σημειωθεί μεταγενέστερα λανθασμένα.

Η Μονή Κλειστών υπήρξε άλλοτε ανδρώα και άλλοτε γυναικεία μονή. Το 1930 ήταν ανδρώα μονή, ενώ το 1933 ανασυστήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Παπαδόπουλο σε γυναικεία (Π.Δ. 25/7/1933, Φ.Ε.Κ. 275/1933). Το 1951 ήταν εγκατεστημένες 8 μοναχές. Στην απογραφή του 2001 αριθμούσε 56 μοναχές. Από το έτος 2010 υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, προηγουμένως υπαγόνταν στην τέως Μητρόπολη Αττικής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μονή Κλειστών

monastiria.gr