Σαντζάκμπεης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο σαντζάκμπεης (τουρκικά: sancakbeyi, κυριολεκτικά: «άρχοντας της σημαίας») ήταν ο τίτλος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που αποδίδονταν σε έναν μπέη (υψηλόβαθμο αξιωματικό, αλλά συνήθως όχι πασά) διορισμένο στη δημόσια και στρατιωτική διοίκηση μιας περιοχής (σαντζάκι, στα αραβικά λιβάς),[1] υπό την ευθύνη ενός ανώτερου βαλή ή άλλου επαρχιακού κυβερνήτη.

Όπως και σε άλλα πρώιμα οθωμανικά διοικητικά αξιώματα, ο σαντζάκμπεης είχε στρατιωτική προέλευση: ο όρος sanjak (και liva) σημαίνει «σημαία» ή «πρότυπο» και σηματοδοτούσε το διακριτικό σήμα που χρησιμοποιούσαν σε περιόδους πολέμου οι ιππείς (τιμαριώτες ή ζιαμέτες) στην περιοχή που συγκεντρώνονταν. Ο σαντζάκμπεης με τη σειρά του ήταν υφιστάμενος του μπεηλέρμπεη, ο οποίος κυβερνούσε ένα εγιαλέτι και έδινε διαταγές τους υφιστάμενούς του σαντζακμπέηδες στον πόλεμο. Με αυτό τον τρόπο, η δομή της διοίκησης στο πεδίο της μάχης έμοιαζε με την ιεραρχία της επαρχιακής κυβέρνησης.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nolan, Cathal J. (2006). The age of wars of religion, 1000-1650: an encyclopedia of global warfare and civilization. Greenwood Publishing Group. σελ. 77. ISBN 978-0-313-33733-8. 
  2. Imber, Colin (2002). «The Ottoman Empire, 1300-1650: The Structure of Power» (PDF). σελίδες 177–200. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 26 Ιουλίου 2014.