Γενική Συνέλευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γενική Συνέλευση
Meclis-i Umumi
Είδος
Τύπος Δύο κοινοβουλευτικά σώματα
Σώματα Γερουσία
Βουλή των Αντιπροσώπων
Ιστορία
Ίδρυση 23 Νοεμβρίου 1876
23 Ιουλίου 1908
Κατάργηση 13 Φεβρουαρίου 1878
5 Απριλίου 1920
Αντικατέστησε Ντιβάνι Χουμαγιούν
Αντικαταστάθηκε από Μεγάλη Εθνοσυνέλευση
Δομή
Dolmabahce, Istanbul, Turchia.JPG
Τόπος συνεδριάσεων
Ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε, Κωνσταντινούπολη

Η Γενική Συνέλευση[1] (τουρκικά: Meclis-i Umumî ή Genel Parlamento) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν η πρώτη απόπειρα αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε αυτοκρατορικό επίπεδο εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επίσης γνωστή ως Οθωμανικό Κοινοβούλιο, αποτελείτο από δύο Βουλές, μια Άνω Βουλή (Γερουσία, Meclis-i Âyân), και μια Κάτω Βουλή (Βουλή των Αντιπροσώπων, Meclis-i Mebusân).[2]Συνεκλήθη για πρώτη φορά το 1876, και διήρκεσε αρχικώς έως το 1878, όταν και η Γενική Συνέλευση διαλύθηκε από τον Αμπντούλ Χαμίτ Β΄. Συνεκλήθη εκ νέου στην διάρκεια της Β΄ Συνταγματικής Περιόδου με πρόσθετες μεταρρυθμίσεις και την παρουσία πολιτικών κομμάτων, ενώ επιβίωσε κατά την διάρκεια της Συμμαχικής κατάληψης της Κωνσταντινούπολης και έως και το 1922, όταν και η αυτοκρατορία διαλύθηκε.

Η διάδοχος κατάσταση της γενικής συνελεύσεως, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, ιδρύθηκε από αριθμό μελών του πρώην οθωμανικού κοινοβουλευτικού σώματος.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα General Assembly of the Ottoman Empire της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).