Χασεκί σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χασεκί σουλτάν)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χασεκί Σουλτάν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Khourrem.jpg
Η Χασεκί Χουρέμ Σουλτάν, μια Χασεκί Σουλτάν και αργότερα νόμιμη σύζυγος του Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπούς. Μετά το θάνατο της μητέρας του Σουλεϊμάν Α΄, Βαλιντέ Αϊσέ Χαφσά ΣουλτάνΧουρέμ Σουλτάν έγινε η πιο ισχυρή γυναίκα στο παλάτι
Κατοικία Τοπ Καπί
Αρχικός κάτοχος Χουρέμ Σουλτάν
Δημιουργία 1520-22
Τελευταίος κάτοχος Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάν

Χασεκί Σουλτάν (τουρκ. Haseki Sultan) ήταν τίτλος που αποδίδονταν στις αγαπημένες συζύγους των Οθωμανών Σουλτάνων και μητέρες των διαδόχων της δυναστείας. Μια Χασεκί Σουλτάν είχε σημαντική θέση στο παλάτι, καθώς ήταν η δεύτερη πιο ισχυρή γυναίκα του χαρεμιού μετά την Βαλιντέ Σουλτάν, τη μητέρα του σουλτάνου. Η Χασεκί Σουλτάν,αν και δεν είχε καμιά σχέση αίματος με τον βασιλεύοντα Σουλτάνο, κατατάσονταν υψηλότερα από τις αδελφές του και τις θείες του, τις πριγκίπισσες της δυναστείας. Αυτό οφείλονταν στο ότι ήταν η μητέρα ενός πιθανού μελλοντικού Σουλτάνου. Οι Χασεκί Σουλτάν είχαν συνήθως δωμάτια κοντά στο δωμάτιο του Σουλτάνου. Ωστόσο η Χασεκί Σουλτάν δεν ήταν αυτομάτως σύζυγος ενός σουλτάνου και δεν είχε σταθερή θέση στο παλάτι.Μπορούσε να χάσει όλη την περιουσία της σε μία μέρα.

Ο τίτλος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά τον 16ο αιώνα για την Χουρέμ Σουλτάν,όταν της δόθηκε η εύνοια του Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπούς. Αργότερα έγινε η νόμιμη συζυγός του και μητέρα του Σουλτάνου Σελίμ Β΄. Η Χουρέμ Σουλτάν,ως νόμιμη σύζυγος του Σουλεϊμάν,έγινε η ισχυρότερη γυναίκα στο παλάτι Τοπ Καπί μετά το θάνατο της μητέρας του,Βαλιντέ Αϊσέ Χαφσά Σουλτάν.

Ο τίτλος αργότερα πέρασε στην Νουρμπανού Σουλτάν,αγαπημένη σύζυγο του Σελίμ Β΄,γιού της Χουρέμ Σουλτάν,και μητέρα του επόμενου Σουλτάνου, Μουράτ Γ΄.

Το 1575, λίγο μετά την ανάρρηση του Μουράτ Γ΄,γιου της Νουρμπανού Σουλτάν,στο θρόνο, η αγαπημένη του παλλακίδα Σαφιγιέ Σουλτάν έγινε Χασεκί, και της δόθηκε υψηλότερη κατάταξη από τις αδελφές του Μουράτ Γ΄ Εσμαχάν Σουλτάν, Γκεβχερχάν Σουλτάν, Σαχ Σουλτάν και Φατμά Σουλτάν, καθώς και απο την θεία του, Μιχριμάχ Σουλτάν, η οποία ήταν κόρη του Σουλεϊμάν Α΄ και της Χουρέμ Σουλτάν.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μεχμέτ Γ΄, ο τίτλος Χασεκί Σουλτάνα δεν χρησιμοποιήθηκε. Ο γιος του Μεχμέτ, Αχμέτ Α΄, έδωσε τον τίτλο της Χασεκί στην Μαχπεϊκέρ Κιοσέμ Σουλτάν, την αγαπημένη συζυγό του και μητέρα των Σουλτάνων Μουράτ Δ΄ και Ιμπραήμ Α΄.

Ο Οσμάν Β΄,γιός του Αχμέτ Α΄ και της Μαχφιρούζ Χατιτζέ Σουλτάν, έδωσε τον τίτλο στη γυναίκα του Αϊσέ Σουλτάν.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μουράτ Δ΄ γιου του Αχμέτ Α΄ και της Κιοσέμ Σουλτάν, ο τίτλος έγινε «βασιλική σύζυγος». Η παρουσία της Αϊσέ καταγράφεται ως της μόνης Χασεκί του Μουράτ Δ' μέχρι το τέλος της βασιλείας του, οπότε εμφανίστηκε και δεύτερη Χασεκί.

Αλλά και πάλι οι Χασεκί Σουλτάνες συνέχισαν να κατατάσονται σε υψηλότερες θέσεις απο τις πριγκίπισσες της Δυναστείας. Ο Ιμπραήμ Α΄, γιος του Αχμέτ Α΄ και της Κιοσέμ Σουλτάν, είχε οκτώ χασεκί : την Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάν, την Σαλιχά Ντιλασούμπ Σουλτάν, την Χατιτζέ Μουαζέζ Σουλτάν, την Αϊσέ Χατούν, την Μαχενβέρ Χατούν, την Σιβεκάρ Χατούν, την Σατσμπαγλί Χατούν και την Χιουμασάχ Σουλτάν, την οποία παντρεύτηκε όπως ο Σουλεϊμάν Α΄ την Χουρέμ Σουλτάν.

Ο διάδοχος του Ιμπραήμ Α΄ Μεχμέτ Δ΄, τον οποίο ο πατέρας του είχε αποκτήσει με την Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάν, είχε μία μόνο Χασεκί, την Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάν, η οποία ήταν και η τελευταία κάτοχος του τίτλου, εφόσον μετά ο τίτλος καταργήθηκε.

Ο τίτλος αργότερα αντικαταστάθηκε απο τον τίτλο Καντινεφέντι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]