Χασεκί σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χασεκί σουλτάν)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χασεκί Σουλτάνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Khourrem.jpg
Η Χασεκί Χουρέμ Σουλτάνα, μια χασεκί σουλτάνα και αργότερα νόμιμη σύζυγος του Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπούς. Μετά το θάνατο της μητέρας του Σουλεϊμάν Α΄, Βαλιντέ Αϊσέ Χαφσά ΣουλτάναΧιουρέμ Σουλτάνα έγινε η πιο ισχυρή γυναίκα στο παλάτι
Κατοικία Τοπ Καπί
Αρχικός κάτοχος Χιουρέμ Σουλτάνα
Δημιουργία 1520-22
Τελευταίος κάτοχος Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάνα

Χασεκί Σουλτάν (τουρκ. Haseki Sultan) ήταν τίτλος που αποδίδονταν στις αγαπημένες συζύγους των Οθωμανών σουλτάνων και μητέρες των διαδόχων της δυναστείας. Μια χασεκί σουλτάνα είχε σημαντική θέση στο παλάτι, καθώς ήταν η δεύτερη πιο ισχυρή γυναίκα του χαρεμιού μετά την βαλιντέ σουλτάνα, τη μητέρα του σουλτάνου. Η χασεκί σουλτάνα, αν και δεν είχε καμιά σχέση αίματος με τον βασιλεύοντα σουλτάνο, κατατάσονταν υψηλότερα από τις αδελφές του και τις θείες του, τις πριγκίπισσες της δυναστείας. Αυτό οφείλονταν στο ότι ήταν η μητέρα ενός πιθανού μελλοντικού σουλτάνου. Οι χασεκί σουλτάνες είχαν συνήθως δωμάτια κοντά στο δωμάτιο του σουλτάνου. Ωστόσο η χασεκί σουλτάνα δεν ήταν αυτομάτως σύζυγος ενός σουλτάνου και δεν είχε σταθερή θέση στο παλάτι. Μπορούσε να χάσει όλη την περιουσία της σε μία μέρα.

Ο τίτλος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά τον 16ο αιώνα για την Χιουρέμ Σουλτάνα, όταν της δόθηκε η εύνοια του Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπούς. Αργότερα έγινε η νόμιμη συζυγός του και μητέρα του σουλτάνου Σελίμ Β΄. Η Χιουρέμ Σουλτάνα, ως νόμιμη σύζυγος του Σουλεϊμάν, έγινε η ισχυρότερη γυναίκα στο παλάτι Τοπ Καπί μετά το θάνατο της μητέρας του, Βαλιντέ Αϊσέ Χαφσά Σουλτάνας.

Ο τίτλος αργότερα πέρασε στην Νουρμπανού Σουλτάνα, αγαπημένη σύζυγο του Σελίμ Β΄,γιού της Χιουρέμ Σουλτάνας, και μητέρα του επόμενου σουλτάνου, Μουράτ Γ΄.

Το 1575, λίγο μετά την ανάρρηση του Μουράτ Γ΄, γιου της Νουρμπανού Σουλτάνας, στο θρόνο, η αγαπημένη του παλλακίδα Σαφιγιέ Σουλτάνα έγινε χασεκί, και της δόθηκε υψηλότερη κατάταξη από τις αδελφές του Μουράτ Γ΄ Εσμαχάν Σουλτάνα, Γκεβχερχάν Σουλτάνα, Σαχ Σουλτάνα και Φατμά Σουλτάνα, καθώς και απο την θεία του, Μιχριμάχ Σουλτάνα, η οποία ήταν κόρη του Σουλεϊμάν Α΄ και της Χιουρέμ Σουλτάνας.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μεχμέτ Γ΄, ο τίτλος χασεκί σουλτάνα δεν χρησιμοποιήθηκε. Ο γιος του Μεχμέτ, Αχμέτ Α΄, έδωσε τον τίτλο της χασεκί στην Μαχπεϊκέρ Κιοσέμ Σουλτάνα, την αγαπημένη συζυγό του και μητέρα των σουλτάνων Μουράτ Δ΄ και Ιμπραήμ Α΄.

Ο Οσμάν Β΄,γιός του Αχμέτ Α΄ και της Μαχφιρούζ Χατιτζέ Σουλτάνας, έδωσε τον τίτλο στη γυναίκα του Αϊσέ Σουλτάνα.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μουράτ Δ΄, γιου του Αχμέτ Α΄ και της Κιοσέμ Σουλτάνας, ο τίτλος έγινε «βασιλική σύζυγος». Η παρουσία της Αϊσέ καταγράφεται ως της μόνης χασεκί του Μουράτ Δ' μέχρι το τέλος της βασιλείας του, οπότε εμφανίστηκε και δεύτερη χασεκί.

Αλλά και πάλι οι χασεκί σουλτάνες συνέχισαν να κατατάσονται σε υψηλότερες θέσεις απο τις πριγκίπισσες της Δυναστείας. Ο Ιμπραήμ Α΄, γιος του Αχμέτ Α΄ και της Κιοσέμ Σουλτάνας, είχε οκτώ χασεκί : την Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάνα, την Σαλιχά Ντιλασούμπ Σουλτάνα, την Χατιτζέ Μουαζέζ Σουλτάνα, την Αϊσέ Χατούν, την Μαχενβέρ Χατούν, την Σιβεκάρ Χατούν, την Σατσμπαγλί Χατούν και την Χιουμά Σαχ Σουλτάνα, την οποία παντρεύτηκε όπως ο Σουλεϊμάν Α΄ την Χιουρέμ.

Ο διάδοχος του Ιμπραήμ Α΄ Μεχμέτ Δ΄, τον οποίο ο πατέρας του είχε αποκτήσει με την Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάνα, είχε μία μόνο χασεκί, την Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάνα, η οποία ήταν και η τελευταία κάτοχος του τίτλου, εφόσον μετά ο τίτλος καταργήθηκε.

Ο τίτλος αργότερα αντικαταστάθηκε απο τον τίτλο Καντινεφέντι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]