Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Θεοτόκη 1950

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κυβέρνηση Ιωάννη Θεοτόκη
Βασιλευομένη Δημοκρατία
Ημερομηνία σχηματισμού6 Ιανουαρίου 1950
Ημερομηνία διάλυσης23 Μαρτίου 1950
Πρόσωπα και δομές
Αρχηγός ΚράτουςΠαύλος Α΄ της Ελλάδας
Πρόεδρος ΚυβέρνησηςΙωάννης Θεοτόκης
Συνολικός αριθμός Μελών22
Κατάσταση στο νομοθετικό σώμαΥπηρεσιακή κυβέρνηση
Ιστορία
Θητεία νομοθετικού σώματοςδιάλυση Βουλής λόγω εκλογών
ΠροηγούμενηΚυβέρνηση Αλέξανδρου Διομήδη 1949
ΔιάδοχηΚυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου Μάρτιος 1950

Η Υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Θεοτόκη 1950 (Ιανουάριος - Μάρτιος 1950), ανέλαβε να διεξαγάγει τις Ελληνικές Βουλευτικές εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950.
Η πρωθυπουργοποίηση του Ιωάννη Θεοτόκη καθώς και οι επιλογές ορισμένων προσώπων (όπως του Ιωάννη Μαυρομμάτη καθώς ήταν γνωστός ακραίος βασιλόφρων και του Γεωργίου Κορωναίου ο οποίος σχετιζόταν με την 4η Αυγούστου, [1]), σχολιάστηκαν αρνητικά από τα κόμματα του Κέντρου, καθώς θεώρησαν ότι η κυβέρνηση δεν πληρούσε τις απαιτήσεις αμεροληψίας και ουδετερότητας που απαιτούνταν.
Ο βασιλιάς Παύλος και η κυβέρνηση διέλυσαν την Δ΄ Αναθεωρητική βουλή και προκήρυξαν εκλογές για τις 19 Φεβρουαρίου 1950 (ημερομηνία που αργότερα μεταφέρθηκε στις 5 Μαρτίου του ίδιου έτους). Με την διάλυση της Βουλής έπαψαν να ισχύουν τα ψηφίσματά της, επομένως καταργήθηκε και το διαβόητο «Γ΄ Ψήφισμα του 1946» (με το οποίο νομιμοποιήθηκαν οι διωγμοί των αντιφρονούντων αριστερών) μάλιστα έγιναν και κάποιες συζητήσεις για εκ νέου νομιμοποίηση του ΚΚΕ ώστε να συμμετάσχει στις εκλογές, οι οποίες όμως βρήκαν αντίθετους κυρίως τα δυο μεγάλα πολιτικά κόμματα. Θετικοί υπέρ αυτής της προοπτικής ήταν μόνο οι αρχηγοί της ΕΠΕΚ και του Νέου Κόμματος, Ν. Πλαστήρας και Σπ.Μαρκεζίνης.[2]. Οι επόμενες διαβουλεύσεις αφορούσαν το ζήτημα του εκλογικού νόμου, για το οποίο τελικά αποφασίστηκε να μείνει ως είχε - απλή αναλογική - αλλά να μειωθούν οι βουλευτικές έδρες από 354 σε 250.
Η κυβέρνηση Θεοτόκη παρέδωσε αμέσως μετά τις εκλογές, στην πρώτη κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου.


Σύνθεση υπουργικού συμβουλίου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[3]

  • «Πρωθυπουργός» - («Πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου») : Ιωάννης Θεοτόκης - (βουλευτής Κερκύρας, πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής)
- αντικαταστάθηκε στις 7 Φεβρουαρίου από τον Γεώργιος Μαντζαβίνο
  1. Νίννα Σακκά-Νικολοπούλου, Οι υπηρεσιακές κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Από την πολιτική πρακτική στην Συνταγματική θεσμοποίηση-Διδακτορική διατριβή, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, 1988,σελ.179
  2. https://www.tovima.gr/2008/08/07/archive/i-itta-tis-deksias-stis-ekloges-toy-1950/
  3. «Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης», http://www.ggk.gov.gr/?p=1102
  4. Θα παρέμενε στην θέση αυτή, αφού ήδη εκπροσωπούσε την Ελλάδα στον Ο.Ο.Σ.Α., που συνεδρίαζε τότε στο Παρίσι, για όσο καιρό συνεχίζονταν οι συνεδριάσεις.
  • Νίννα Σακκά-Νικολοπούλου, Οι υπηρεσιακές κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Από την πολιτική πρακτική στην Συνταγματική θεσμοποίηση-Διδακτορική διατριβή, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, 1988,σελ.177-181