Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κορυζή 1941

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κορυζή
Royal Coat of Arms of Greece (1863-1936).svg
Βασιλευομένη Δημοκρατία
AlexandrosKoryzis--P02018.027.jpeg
Ημερομηνία σχηματισμού29 Ιανουαρίου 1941
Ημερομηνία διάλυσης18 Απριλίου 1941
Πρόσωπα και δομές
Αρχηγός ΚράτουςΓεώργιος Β΄ της Ελλάδας
Πρόεδρος ΚυβέρνησηςΑλέξανδρος Κορυζής
Συνολικός αριθμός Μελών27
Κατάσταση στο νομοθετικό σώμαΚυβέρνηση διορισμένη από τον Βασιλιά (συνέχεια του Καθεστώτος της 4ης Αυγούστου)
Αξιωματική Αντιπολίτευσηείχε καταργηθεί
Ιστορία
Εκλογέςείχαν καταργηθεί
Θητεία νομοθετικού σώματοςείχε καταργηθεί
ΠροηγούμενηΚυβέρνηση Ιωάννη Μεταξά 1936
ΔιάδοχηΚυβέρνηση Εμμανουήλ Τσουδερού 1941 (Η ελεύθερη, εξόριστη, επίσημη ελληνική κυβέρνηση)
Κυβέρνηση Γεωργίου Τσολάκογλου 1941 (κυβέρνηση δωσίλογων σε συνεργασία με τις Γερμανικές αρχές Κατοχής)

Την Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κορυζή 1941 (Ιανουάριος - Απρίλιος 1941) διόρισε ο βασιλιάς Γεώργιος, αμέσως μετά τον απροσδόκητο θάνατο του Ιωάννη Μεταξά και τη συνακόλουθη παραίτηση της κυβέρνησής του. Η νέα κυβέρνηση με διάγγελμά της προς τον Ελληνικό λαό, την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, υποσχέθηκε «...ότι υπό την ηγεσίαν της Α. Μ. του Βασιλέως και με την βοήθειαν του μετά αυταπαρνήσεως αγωνιζομένου Ελληνικού λαού θα συνεχίσωμεν αποφασιστικώς το Εθνικόν του [του Ι. Μεταξά] πρόγραμμα, το οποίον ως κύριον περιεχόμενον έχει εν πρώτοις την νίκην κατά του εχθρού και κατόπιν την εξυπηρέτησιν και προαγωγήν των εργαζομένων τάξεων, αι οποίαι αποτελούν την παραγωγικήν δύναμιν του Έθνους....»[1].

Την επιλογή του Αλέξανδρου Κορυζή, προώθησαν ιδιαίτερα άνθρωποι του στενότερου περιβάλλοντος του Μεταξά, όπως ο Κωνσταντίνος Μανιαδάκης και ο Ιωάννης Διάκος [2]Εξάλλου και ο βασιλιάς πίστευε «ότι ο Κορυζής ήταν το μόνο άτομο στην Ελλάδα που υπό τις παρούσες περιστάσεις θα μπορούσε να κληρονομήσει το απέραντο κύρος και την επιβολή του στρατηγού Μεταξά»[3] και έτσι στις 29 Ιανουαρίου 1941 τον έχρισε Πρωθυπουργό. Αυτή ήταν η μόνη μεταβολή στο υπουργικό σχήμα, το οποίο παρέμεινε και τους επόμενους μήνες το ίδιο.

Η «κυβέρνηση Κορυζή» τελείωσε την ολιγόμηνη θητεία της με μια σειρά τραγικών γεγονότων: ο Πρωθυπουργός αυτοκτόνησε, ο βασιλιάς και το υπουργικό συμβούλιο εγκατέλειψαν το Κράτος τους, ο Γερμανικός στρατός εισέβαλλε στην Ελλάδα, και ο Ελληνικός λαός άρχισε να ζει κάτω από την Γερμανική Κατοχή.


Σύνθεση υπουργικού συμβουλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[4]

Στις 17 Απριλίου 1941 το αξίωμα έπαψε να υφίσταται όταν η περιοχή ήταν πλέον υπό Γερμανική κατοχή
αντικαταστάθηκε στις 11 Μαρτίου 1941 από τον Κωνσταντίνο Κοτζιά
από τις 17 Απριλίου 1941 το αξίωμα έπαψε να υφίσταται όταν η περιοχή ήταν πλέον υπό Γερμανική κατοχή

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΦΕΚ Α28 /1941 [1]
  2. «Ετσι όταν απέθανεν ξαφνικά ο αρχηγός [ο Μεταξάς], χάρις σε σένα και τον Διάκον, τους εισηγηθέντας μαζί με τον Παπαδήμαν (σ.σ.: γερμανόφιλος υφυπουργός Στρατιωτικών), την λύσιν της κρίσεως εις τον Βασιλέα, παραδώσαμε μίαν ισχυράν πολιτικήν κατάστασιν και την εθνικήν δόξαν εις τας χείρας ενός νευρασθενούς τραπεζίτου […]». https://www.efsyn.gr/nisides/147933_methodeysan-tin-paradosi
  3. Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-ellinas-prothypoyrgos-poy-aytoktonise-12-meres-afoy-eipe-to-deytero-ochi-stoys-germanoys-giati-polloi-pisteyoyn-oti-ton-dolofonisan-oi-vretanoi-ti-elegan-oi-fimes-tis-epochis/
  4. «Γενική Γραμματείας της Κυβέρνησης»΅http://www.ggk.gov.gr/?p=1020