Κυβέρνηση Δαμασκηνού 1945

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κυβέρνηση Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού
Βασιλευομένη Δημοκρατία
Ημερομηνία σχηματισμού17 Οκτωβρίου 1945
Ημερομηνία διάλυσης1 Νοεμβρίου 1945
Πρόσωπα και δομές
Αρχηγός ΚράτουςΑρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός αντιβασιλέας
Πρόεδρος ΚυβέρνησηςΑρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός
Συνολικός αριθμός Μελών27
Ιστορία
Εκλογέςκυβέρνηση διορισμένη, όχι εκλεγμένη
Θητεία νομοθετικού σώματοςδεν υπήρχε
ΠροηγούμενηΚυβέρνηση Πέτρου Βούλγαρη Αύγουστος 1945
ΔιάδοχηΚυβέρνηση Παναγιώτη Κανελλόπουλου 1945

Η Κυβέρνηση Δαμασκηνού 1945 (ΟκτώβριοςΝοέμβριος 1945) σχηματίστηκε σαν προσωρινή, λύση ανάγκης την 17η Οκτωβρίου 1945, για να αντιμετωπίσει την πολυήμερη ακυβερνησία που είχε επιφέρει η παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης Βούλγαρη, στις 9 Οκτωβρίου 1945. [1].
Ο Αντιβασιλέας Δαμασκηνός, όταν δέχτηκε την υποβληθείσα παραίτηση, έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος των Φιλελευθέρων, Θεμιστοκλή Σοφούλη. Ο Σοφούλης, άρχισε κύκλους συνομιλιών με όλα τα κόμματα για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού που προσέκρουσε στην άρνηση του Λαϊκού κόμματος, να συμμετάσχει ή να εγκρίνει οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση εκτός από αυστηρά υπηρεσιακή. Όταν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανέλαβε το Λαϊκό Κόμμα - το οποίο τότε διοικούταν από τριμελή επιτροπή - την κατέθεσε πάραυτα, εμμένοντας στις απόψεις του.
Ο Δαμασκηνός σε μια προσπάθεια σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, ανέθεσε την εντολή στον Ανάργυρο Δημητρακόπουλο, με σκοπό να έρθει σε επαφές με πρόσωπα της ανώτατης υπαλληλικής ιεραρχίας. Όμως, σε λίγες ώρες, ο Δημητρακόπουλος κατέθεσε την εντολή, άπρακτος.
Στο ίδιο κενό έπεσε και η προσπάθεια του Εμμανουήλ Τσουδερού να σχηματίσει κυβέρνηση από πολιτικές προσωπικότητες.
Έτσι, μπροστά στο φάσμα της ακυβερνησίας, ο αρχιεπίσκοπος, ανέλαβε προσωρινά, την Πρωθυπουργία κρατώντας το ίδιο κυβερνητικό σχήμα, ενώ συνέχισε τις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις για τη σύσταση πολιτικής κυβέρνησης.


Σύνθεση υπουργικού συμβουλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[2]

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εφημερίδα "Ελευθερία". Φύλλα από 8 έως 18 Οκτωβρίου 1945 [1]


Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σπυρίδων Μαρκεζίνης (1994). Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδος (1936-1975), τόμος Δεύτερος (1944-1951). Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος. σελίδες 177–178. 
  2. «Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης» http://www.ggk.gov.gr/?p=1059