Κυβέρνηση Ανδρέα Μιχαλακόπουλου 1924

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Κυβέρνηση Ανδρέα Μιχαλακόπουλου 1924 ανέλαβε στις 7 Οκτωβρίου 1924 μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Θεμιστοκλή Σοφούλη. Έμεινε στην εξουσία για οκτώ μήνες μέχρι τις 26 Ιουνίου 1925.

Το ιστορικό της συγκρότησής της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σοφούλης μετά από ιδιαίτερες συνομιλίες που είχε με τον Καφαντάρη και τους αρχηγούς των ομάδων οι οποίοι υποστήριζαν την κυβέρνησή του, διαπίστωσε πως δεν απολάμβανε της εμπιστοσύνης τους. Έτσι την 1η Οκτωβρίου υπέβαλε την παραίτησή του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπιστώνοντας πως ήταν αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση γενικής συνεργασίας μετά από σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων, προσπάθησε να πετύχει κυβέρνηση συνασπισμού όλων των κομμάτων και ομάδων της δεξιάς χωρίς να επέλθει συμφωνία. Έτσι ανατέθηκε στον Καφαντάρη ο σχηματισμός κυβέρνησης, αλλά μετά από την άγονη βολιδοσκόπηση των αρχηγών των εντός και εκτός βουλής κομμάτων, κατάθεσε την εντολή. Ο Καφαντάρης εισηγήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναθέσει στον Μιχαλακόπουλο να σχηματίσει κυβέρνηση. Την πρόταση αυτή δέχθηκαν σε σύσκεψη οι Σοφούλης και Γονατάς, ενώ ο Καφαντάρης θα έδινε εν λευκώ ψήφο εμπιστοσύνης. Η εντολή δόθηκε στον Μιχαλακόπουλο ο οποίος την αποδέχθηκε,ζητώντας τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του Κονδύλη. Μετά διήμερες συζητήσεις ο Κονδύλης μπήκε στην κυβέρνηση.[1]

Τα μέλη της κυβέρνησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την κυβέρνηση αποτελούσαν οι:

Ένα μήνα μετά, στις 7 Νοεμβρίου 1924 διορίστηκαν και οι:

Στις 20 Ιανουαρίου 1925 παραιτήθηκε ο Γεώργιος Ρούσσος από υπουργός Εξωτερικών και στις 9 Μαρτίου 1925 ο Απόστολος Ορφανίδης από υπουργός Υγιεινής, Προνοίας και Αντιλήψεως

Στις 9 Μαρτίου 1925 έγινε διορισμός των:

Στις 15 Ιουνίου 1925, μετά από κυβερνητική κρίση που είχε προκαλέσει η παραίτηση Γεωργίου Κονδύλη από υπουργός Εσωτερικών και εννόμου τάξεως η κυβέρνηση παραιτήθηκε: Ιωάννης Βαλαλάς από υπουργός Συγκοινωνίας, Κωνσταντίνος Σπυρίδης από υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γεώργιος Μάρης από υπουργός Γεωργίας και Ιωάννης Μανέτας από υπουργός Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως.

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε πάλι ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος και διορίστηκαν σε θέσεις υπουργών την ίδια ημέρα οι:

Η κυβέρνηση ανατράπηκε εννιά μέρες μετά, στις 26 Ιουνίου 1925, από στρατιωτικό πραξικόπημα που στο οποίο προχώρησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος και αντικαταστάθηκε από την Κυβέρνηση Θεόδωρου Πάγκαλου[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γρηγόριος Δαφνής, Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων 1923-1940, τόμος πρώτος,εκδ.Κάκτος, Αθήνα, 1997, σελ. 262-263
  2. Ανδρέας Γ. Δημητρόπουλος (2004). Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις 1843-2004. Αθήνα, σελ. 69. http://www.jurisconsultus.gr/pubs/uploads/842.pdf. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]