Ξινομυζήθρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ξινομυζήθρα είναι τυρί τυρογάλακτος με μερική προσθήκη γάλακτος. Είναι μια ξινή παραλλαγή της Μυζήθρας και παράγεται από γάλα προβατίνων ή/και αιγοειδών. Η αναλογία του πλήρους γάλακτος είναι περίπου 15%.

Παράγεται κυρίως στο νησί της Κρήτης, αλλά παράγεται και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η Ξινομυζήθρα Κρήτης είναι ευρωπαϊκό τυρί Π.Ο.Π..[1]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ξινομυζήθρα παράγεται από στραγγισμένο πρόβειο ή/και κατσικίσιο τυρόγαλα που θερμαίνεται και αναδεύεται. Μία μικρή ποσότητα πλήρους γάλακτος (έως 15% για τη Ξινομυζήθρα Κρήτης) προστίθεται στη συνέχεια. Το προκύπτον τυρόπηγμα αφήνεται για 30 λεπτά και στη συνέχεια τοποθετείται σε καλούπια για αποστράγγιση. Στη συνέχεια, πιέζεται και ωριμάζει για τουλάχιστον 2 μήνες.[1]

Σερβίρισμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έρχεται σε διάφορα μεγέθη και το σχήμα του είναι συνήθως κολοβωμένο κωνικό ή σφαιρικό. Το τυρί είναι απαλό,λευκό, κρεμώδες και υγρό, με ξινή γεύση.

Συνήθως σερβίρεται με μέλι ως επιδόρπιο. Χρησιμοποιείται επίσης ως επιτραπέζιο τυρί, σε σαλάτες και σε ψημένα προϊόντα, κυρίως σε μικρές τυρόπιτεςκαλιτσούνια»).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]