Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελιά Καλαμών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ελιά Καλαμών είναι μια από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες ελιάς στην Ελλάδα και άλλα μέρη της Μεσογείου. Στη νεότερη εποχή καλλιεργείται και σε άλλα μέρη, όπως η Νότια Αμερική. Είναι εξαιρετική ως βρώσιμη (επιτραπέζια) αλλά και για παραγωγή ελαιολάδου.[1]

Οι ελιές της ποικιλίας Καλαμών που παράγονται στον Νομό Μεσσηνίας μπορούν να πωλούνται με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) «Καλαμάτα». Την ίδια ονομασία μπορεί να φέρει και το ελαιόλαδο που παράγεται στον ίδιο νομό.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκταση που καταλαμβάνει η επιτραπέζια ελιά Καλαμών είναι μόνο 3.400 στρέμματα με 165.000 ελαιόδεντρα και μέση παραγωγή 3.000 έως 3.500 τόνους. Αποτελεί το 3% του συνόλου της παραγωγής.

Στη διατροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ελιές Καλαμών έχουν ομοιογενές αλλά με διακυμάνσεις σοκολατί έως σκούρο καφέ ή ιώδες χρώμα και είναι χαρακτηριστικά μυτερές. Είναι συμπαγείς και τραγανές, με διακριτική φρουτώδη γεύση, η οποία είναι επίσης αλμυρή, ελαφρώς πικρή και ξιδάτη. Τρώγονται όπως είναι ως μεζές-ορεκτικό, σε σαλάτες και ειδικά στην ελληνική χωριάτικη σαλάτα, συνοδεύουν και χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]