Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβειο γάλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρόβατα γαλακτοπαραγωγής Λοκάν σε περιστροφικό χώρο αρμέγματος, Αβερόν, Γαλλία.

Το πρόβειο γάλαγάλα προβατίνας) είναι το γάλα των οικόσιτων προβάτων. Χρησιμοποιείται συνήθως για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί. Μερικά από τα πιο δημοφιλή τυριά προβάτων είναι η φέτα (Ελλάδα), η ρικότα (Ιταλία) και το Ροκφόρ (Γαλλία).

Φυλές προβάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ειδικευμένες φυλές προβάτων γαλακτοπαραγωγής παράγουν περισσότερο γάλα από άλλες φυλές. Οι κοινές φυλές γαλακτοπαραγωγής περιλαμβάνουν τις:

Στις Η.Π.Α., οι συνηθέστερες γαλακτοπαραγωγικές φυλές είναι η Ανατολική Φριζιανή και η Λοκάν.[2] Οι φυλές κρέατος ή μαλλιού δεν παράγουν τόσο γάλα όσο οι γαλακτοπαραγωγικές φυλές, αλλά μπορούν να παράγουν αρκετή ποσότητα για μικρές ποσότητες τυριού και άλλων προϊόντων.

Περίοδος παραγωγής γάλακτος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα θηλυκά πρόβατα (προβατίνες) δεν παράγουν συνεχώς γάλα. Αντ΄ αυτού, παράγουν γάλα κατά τη διάρκεια 80-100 ημερών μετά από τη γέννα.[3] Τα πρόβατα αναπαράγονται φυσικά το φθινόπωρο, πράγμα που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των αρνιών γεννιούνται το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη. Η παραγωγή γάλακτος μειώνεται και τελικά σταματά όταν απογαλακτιστούν τα αρνιά ή όταν οι ημέρες γίνουν συντομότερες.[2] Αυτό σημαίνει ότι το γάλα δεν μπορεί να παραχθεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.[4] Μέσω της χρήσης ελεγχόμενης κολπικής απελευθέρωσης φαρμάκου (CIDR), οι προβατίνες μπορούν να αναπαραχθούν εκτός εποχής. Τα φάρμακα CIDR περιέχουν προγεστερόνη, η οποία απελευθερώνεται βραδέως στην κυκλοφορία του αίματος, φέρνοντας το ζώο σε οιστρικό κύκλο.[5] Με αυτό τον τρόπο, οι προβατίνες μπορούν να αναπαραχθούν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, παρέχοντας στις φάρμες ετήσια προμήθεια γάλακτος.

Οι φυλές προβάτων κρέατος και μαλλιού μπορούν να βγάλουν γάλα για 90-150 ημέρες, ενώ οι γαλακτοπαραγωγικές φυλές μπορούν να βγάλουν γάλα για 120-240 ημέρες. Τα πρόβατα γαλακτοπαραγωγής είναι σε θέση να παράγουν υψηλότερες αποδόσεις γάλακτος ανά προβατίνα ανά έτος. Τα πρόβατα γαλακτοπαραγωγής μπορούν να παράγουν 180-500 κιλά γάλακτος ετησίως, ενώ άλλα πρόβατα παράγουν 45-91 κιλά γάλακτος ετησίως. Οι διασταυρωμένες προβατίνες παράγουν 136-295 κιλά γάλακτος ετησίως.[2]

Προϊόντα που παράγονται από πρόβειο γάλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τυριά από πρόβειο γάλα περιλαμβάνουν τη φέτα (Ελλάδα), το Ροκφόρ (Γαλλία), το μαντσέγκο (Ισπανία), το Σέρα ντα Εστρέλα (Πορτογαλία), το πεκορίνο Ρομάνοιταλική λέξη για τα πρόβατα είναι pecora), το πεκορίνο Σάρντο και η ρικότα (Ιταλία), το πάσκι (Κροατία), το τζμπέινα (Μάλτα), το γκομόλια (Ουγγαρία) και το Μπρίντζα (Σλοβένσκα μπρίντζα από τη Σλοβακία, το μπράνζα ντε μπούρντουφ από τη Ρουμανία και το μπρίντζα ποντχαλάνσκα από την Πολωνία).

Στην Ελλάδα, το γιαούρτι συχνά παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα.

Η βότκα, το τζιν και το κρεμώδες λικέρ παρασκευάζονται από πρόβειο γάλα στη Νέα Ζηλανδία, από μια εταιρεία στη Γουανγκαμάτα που ονομάζεται The White Sheep Co.

Διατροφική αξία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μηχανικός αρμεκτικός μύλος προβάτων, Σάουθ Άιλαντ, Νέα Ζηλανδία.

Το πρόβειο γάλα είναι εξαιρετικά υψηλό σε λιπαρά και συζευγμένο λινελαϊκό οξύ (CLA) και έχει υψηλό επίπεδο στερεών σε σύγκριση με άλλα γάλατα. Αυτό το καθιστά πολύ κατάλληλο για παραγωγή τυριού. Ειδικότερα, το πρόβειο γάλα παράγει πολύ περισσότερο τυρί από ότι η ίδια ποσότητα αγελαδινού γάλακτος.[6]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Assaf sheep - Wikipedia». en.m.wikipedia.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2017. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Berger, Yves (2010). «Guide to Raising Dairy Sheep» (PDF). 
  3. «Milk production period». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  4. «Using Sheep CIDRs - Premier1Supplies Sheep Guide» (στα αγγλικά). Premier1Supplies Sheep Guide. 2012-10-15. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-11-26. https://web.archive.org/web/20161126131113/https://www.premier1supplies.com/sheep-guide/2012/10/using-sheep-cidrs/. Ανακτήθηκε στις 2016-11-25. 
  5. «CIDR». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου 2019. 
  6. Sinanoglou, Vassilia (2015). «Assessment of lactation stage and breed effect on sheep milk fatty acid profile and lipid quality indices». Journal of Dairy Science and Technology 95: 509-531. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]