Πηλαφά Ντελίσιους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τα Πιλαφά Ντελίσιους (Pilafa Delicious ή Ντελίσια) είναι ποικιλία μήλων που παράγεται στην περιοχή της Αρκαδίας. Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αρκαδίας έχει κατοχυρώσει τα μήλα Πιλαφά ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Σήμερα καλλιεργούνται γύρω στα 1000-1500 στρέμματα στην Αρκαδία και η παραγωγή υπολογίζεται σε περίπου 1000 τόνους ετησίως.

Τα μήλα αυτά δεν είναι πολυ ελκυστικά εμφανισιακά. Αναγνωρίζονται απο τη κιτρινοκόκκινη θαμπή όψη και ενίοτε φέρουν στίγματα. Τα στοιχεία αυτά μπορουν να αποθαρρύνουν τους αγοραστες που δεν εχουν ξαναδοκιμασει την επιβλητικα ξεχωριστη τους γευση, ιδιαίτερα αν εκτίθενται δίπλα σε ποικιλίες με ζωηρά χρώματα και αψεγάδιαστη εμφάνιση.

Τα μήλα Πιλαφά έχουν μια ιδιαίτερη, πλούσια, ελαφρώς υπόξινη γεύση. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα να διατηρούνται επι μακρόν δίχως να αλλοιώνεται η ιδιαίτερη γεύση και τραγανότητα τους. Τα Ντελίσια της Τρίπολης, ή Μήλα Τριπόλεως όπως αλλιώς αποκαλούνται τα μήλα Πιλαφά, προορίζονται κυρίως για τις αγορές της Αθήνας και της Πελοποννήσου.

Τον σπόρο για τα μήλα Ντελίσια έφερε στην Κερασιά Αρκαδίας επαναπατρισθείς Ελληνοαμερικανός ονόματι Ηλιας Πιλαφάς στις αρχές του 20ού αιώνα, ιστορία που είναι πραγματικη μιας και στα Βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπως αναφέρεται, καλλιεργείται και σήμερα μια ποικιλία μήλων του 19ου αιώνα που μοιάζει πολύ στην όψη και στην γεύση με αυτά της Τρίπολης. Τα μήλα αυτά ονομάζονται Golden Russet και θεωρούνται εθνικό κειμήλιο. Ο Ηλιας Πιλαφάς βραβεύτηκε και απο τον βασιλιά της Ελλάδος για την συγκεκριμένη προσφορα του.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΗΛΙΑ ΠΙΛΑΦΑ.png
ΜΗΛΑ DELICIUS PILAFA.png