Αεροπλάνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αεροπλάνο της Ολυμπιακής

Το αεροπλάνο είναι αεροσκάφος (πτητική συσκευή) βαρύτερο από τον αέρα (σε αντίθεση με το αερόστατο), με ακίνητες πτέρυγες (σε αντίθεση με το ελικόπτερο), στις οποίες, εκ της ταχύτητας που αναπτύσσει, δημιουργείται δύναμη άνωσης, που κρατά αυτή στον αέρα. Η κίνηση προς τα επιτυγχάνεται εμπρός ε την προωθητική δύναμη του κινητήρα, ελικοφόρου ή στροβιλοκινητήρα. Χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων, σε ειρηνικούς αλλά και πολεμικούς σκοπούς.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αεροπλάνο άρχισε να χρησιμοποιείται από τον 20ό αιώνα, αλλά η ιδέα να πετάξει στον αέρα ο άνθρωπος είναι πολύ παλιά. Σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς (Κίνας, Ινδίας, Αιγύπτου) υπάρχουν εικόνες φτερωτών ανθρώπων. Είναι επίσης γνωστός ο μύθος για το ζωγράφο, γλύπτη και αρχιτέκτονα Δαίδαλο και τον γιο του Ίκαρο που πέταξαν με φτερά φτιαγμένα από τον Δαίδαλο. Κατά τη γνωστή ιστορία έγιναν πολλές απόπειρες κατασκευής πτητικών συσκευών. Χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν για πολεμικούς σκοπούς από πολλούς λαούς στην αρχαιότητα και στον Μεσαίωνα. Για πολλούς αιώνες ο άνθρωπος προσπάθησε, χωρίς όμως επιτυχία, να χρησιμοποιήσει τη μυϊκή του δύναμη, για να πετάξει. Ο Ιταλός ζωγράφος, σοφός και μηχανικός Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που έζησε τον 15ο και στις αρχές του 16ου αιώνα, προσπάθησε για πρώτη φορά να στηρίξει θεωρητικά τη δυνατότητα κατασκευής πτητικής συσκευής, με βάση την προσεκτική μελέτη του τρόπου πτήσης των πουλιών. Ο Λεονάρντο σχεδίασε πτητικές συσκευές που κινούνταν με τη βοήθεια της μυϊκής δύναμης του ανθρώπου, καθώς και ένα πρότυπο ελικόπτερο με μηχανική κίνηση.

Τον 17ο αιώνα ο Ιταλός Τζιοβάνι Μπορέλι και ο Άγγλος Ρ. Γκουκ κατάληξαν σε ένα σοβαρό, αν και αρνητικό αποτέλεσμα. Είπαν ότι δεν είναι δυνατή η πτήση του ανθρώπου με τη χρήση μόνο της μυϊκής δύναμης καθώς, προκειμένου να πετάξει αυτόνομα, ο άνθρωπος θα έπρεπε να έχει πολλαπλάσιο μυϊκό όγκο. Απέδειξαν έτσι θεωρητικά πως, για να κατασκευαστεί συσκευή πιο βαριά από τον αέρα που να πετά, χρειάζεται οπωσδήποτε κινητήρας. Όταν εφευρέθηκε η ατμομηχανή τον 18ο αιώνα και ιδιαίτερα όταν τελειοποιήθηκε τον 19ο αιώνα, έγιναν πολλές απόπειρες να κατασκευαστεί ατμοκίνητη πτητική συσκευή.

Έτσι, τον 19ο αιώνα κατασκευάστηκε το πρώτο αεροπλάνο από τον Ρώσο εφευρέτη Α.Φ. Μοζάισκι. Η συσκευή έκανε μικρή πτήση. Αργότερα, στο τέλος του αιώνα, ο Χ. Μαξίμ στην Αγγλία έκανε δοκιμή αεροπλάνου με ατμομηχανή, αλλά στην πρώτη απόπειρα να αποσπαστεί από το έδαφος η μηχανή έπαθε βλάβη.

Γενικά η ατμομηχανή, με τις διαστάσεις και το βάρος που είχε, δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις μιας πτητικής συσκευής και έτσι μόνο στο τέλος του 19ου αιώνα, όταν αναπτύχθηκαν κινητήρες εσωτερικής καύσης, μπόρεσε να επιτευχθεί κατασκευή αεροπλάνου ικανού για πτήση.

Έτσι, οι αδελφοί Ράιτ (εφευρέτες και αεροπόροι) κατάφεραν να κατασκευάσουν αεροπλάνο που να επιτυγχάνει σταθερή πτήση και μάλιστα με επιβάτη. Διαβλέποντας τη στρατηγική του σημασία, πολλές κυβερνήσεις ανέπτυξαν το αεροπλάνο κυρίως για στρατιωτική χρήση, ιδιαίτερα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το αεροπλάνο χρησιμοποιήθηκε σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη διάρκεια του οποίου αναπτύχθηκαν πολύ τα καταδιωκτικά και τα βομβαρδιστικά. Στο τέλος του πολέμου οι Γερμανοί κατασκεύασαν αεροπλάνο με στροβιλοκινητήρα. Μετά τον πόλεμο κατασκευάστηκαν τα πυραυλοκίνητα αεροπλάνα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εφοδιασμός ενός αεροσκάφους Airbus A300

Το αεροπλάνο αποτελείται βασικά από τρία μέρη που διαφέρουν στη μορφή και στον προορισμό τους. Αυτά είναι:

  • το κύριο σώμα του αεροπλάνου που λέγεται σκάφος
  • το σύστημα προώθησης και
  • ο μηχανικός εξοπλισμός.

Το σκάφος αποτελεί τον κορμό του αεροπλάνου και αποτελείται από 2 μέρη: τις πτέρυγες και την άτρακτο. Οι πτέρυγες είναι σταθερά συνδεδεμένες με την άτρακτο και σ' αυτό ακριβώς διαφέρει από το ελικόπτερο, που σ' αυτό τα πτερύγιά του κινούνται. Ανάλογα με τον αριθμό των πτερύγων, τα αεροπλάνα ονομάζονται μονοπτέρυγα, διπτέρυγα, πολυπτέρυγα. Τα κλασικά αεροπλάνα, επειδή παρουσιάζουν αστάθεια στην πτήση, χρησιμοποιούν βοηθητικές πτερυγικές επιφάνειες στην πίσω άκρη της ατράκτου. Αυτές αποτελούνται από τις οριζόντιες σταθερές πτέρυγες που δίνουν ευστάθεια, για να μην αναποδογυρίσει το αεροπλάνο και τις κάθετες σταθερές για να μη γυρίζει γύρω - γύρω. Η άτρακτος, όπως το λέει και το όνομά της, έχει σχήμα ατρακτοειδές και αποτελεί το βασικό τμήμα του σκάφους, στο οποίο προσαρμόζονται και οι πτέρυγες. Στο μπροστινό τμήμα της ατράκτου υπάρχει ο θάλαμος διακυβέρνησης και το μεγαλύτερο μέρος της χρησιμοποιείται για επιβάτες, αποσκευές ή εμπορεύματα, αν το αεροπλάνο είναι μεταφορικό ή για αμυντικό ή επιθετικό εξοπλισμό, αν είναι πολεμικό.

Το προωθητικό σύστημα είναι, είτε η έλικα στα πιο παλιά αεροπλάνα είτε ο κινητήρας τζετ (στροβιλοαντιδραστήρας) στα πιο καινούργια. Ο δεύτερος χρησιμοποιείται στα αεροπλάνα που θέλουν να έχουν μεγάλες ταχύτητες, γιατί η απόδοση της έλικας ελαττώνεται, όταν η ταχύτητα είναι πάνω από 700 χλμ. την ώρα.

Ο μηχανικός εξοπλισμός αποτελείται από τα εξαρτήματα που βοηθούν στην οδήγηση του αεροπλάνου από τις συσκευές κλιματισμού και διατήρησης σταθερής πίεσης μέσα στην άτρακτο. Επίσης, εδώ περιλαμβάνονται το ταχύμετρο, ο αυτόματος χειριστής (πιλότος), οι εγκαταστάσεις ραδιοτηλεφωνίας και ραδιοεντοπισμού, το σύστημα προσγείωσης, οι γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος, οι επιπλώσεις των θαλάμων (διακυβέρνησης, επιβατών) κλπ.

Ταχύτητα αεροπλάνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σαν χαρακτηριστικό μέτρο στις ταχύτητες των αεροπλάνων είναι ο αριθμός Μαχ. Αυτός είναι το κλάσμα:

Μ = ταχύτητα του αεροπλάνου / ταχύτητα του ήχου.

Όταν το Μ είναι μικρότερο από 1, οι ταχύτητες χαρακτηρίζονται ως υποηχητικές. Αντίθετα, όταν το Μ είναι μεγαλύτερο από 1, οι ταχύτητες χαρακτηρίζονται υπερηχητικές.

Είδη αεροπλάνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αεροπλάνα, ανάλογα με τους σκοπούς χρήσης τους, διακρίνονται σε πολιτικά και στρατιωτικά. Επίσης ανάλογα με το είδος των οργάνων προσγείωσης διακρίνονται σε αεροπλάνα και υδροπλάνα, ανάλογα με τις μορφές του προωθητικού συστήματος διακρίνονται σε "ελικοφόρα" και "αεριωθούμενα". Επίσης ένας άλλος διαχωρισμός είναι ανάλογος με τη χρήση τους, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν αεροπλάνα εκπαιδευτικά, περιπολικά, ψεκαστικά, πυροσβεστικά, μαχητικά, μεταγωγικά, κατασκοπευτικά κλπ.

Επίσης υπάρχουν και αεροπλάνα νοσοκομειακά με ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο για άμεση εξυπηρέτηση, που όμως δεν είναι τόσο πρακτικά όσο τα ελικόπτερα, γιατί χρειάζονται ειδικό χώρο προσγείωσης (αεροδρόμια).

Τα επιβατικά αεροπλάνα έφτασαν στον υψηλότερο ίσως βαθμό εξέλιξής τους με την κατασκευή του υπερηχητικού αεροπλάνου Κονκόρντ από τη γαλλική και βρετανική αεροπορική βιομηχανία, που μπορούσε να μεταφέρει 128 επιβάτες με ταχύτητα 2.170 χλμ. την ώρα. Το μήκος του είναι 61,66 μ. το ύψος του 12,19 μ. και με ύψος πτήσης 15.000 - 18.000 μέτρα.

Ασφάλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους επόμενους στατιστικούς πίνακες φαίνεται η ασφάλεια του αεροπλάνου σε σχέση με άλλα μέσα μεταφοράς. Υπάρχουν τρεις κύριες στατιστικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σύγκριση της ασφάλειας των διαφόρων μορφών του ταξιδιού:[1]

Θάνατοι ανά δισεκατομμύριο ταξίδια
Λεωφορείο: 4.3
Τραίνο: 20
Φορτηγό: 20
Αυτοκίνητο: 40
Πεζοί: 40
Πλοίο: 90
Αεροπλάνο: 117
Ποδήλατο: 170
Μοτοσικλέτα: 1640
Θάνατοι ανά δισεκατομμύριο ώρες
Λεωφορείο: 11.1
Τραίνο: 30
Αεροπλάνο: 30.8
Πλοίο: 50
Φορτηγό: 60
Αυτοκίνητο: 130
Πεζοί: 220
Ποδήλατο: 550
Μοτοσικλέτα: 4840
Θάνατοι ανά δισεκατομμύρια χλμ
Αεροπλάνο: 0.05
Λεωφορείο: 0.4
Τραίνο: 0.6
Φορτηγό: 1.19
Πλοίο: 2.6
Αυτοκίνητο: 3.1
Ποδήλατο: 44.6
Πεζοί: 54.2
Μοτοσικλέτα: 108.9

Οι ασφαλιστικές εταιρίες του αεροπορικού κλάδου βασίζουν τους στατιστικούς υπολογισμούς τους στον αριθμό των θανάτων ανά ταξίδι, ενώ η ίδια η βιομηχανία χρησιμοποιεί γενικά τον αριθμό των θανάτων ανά χιλιόμετρο στα δελτία τύπου.[2]

Συμβαίνουν πολλά αεροπορικά ατυχήματα, τα περισσότερα από αυτά είναι ανθρώπινα λάθη. Βέβαια η πιθανότητα να γίνει αεροπορικό ατύχημα με το αεροπλάνο που ταξιδεύουμε είναι εξαιρετικά μικρή. Τα περισσότερα αεροπορικά ατυχήματα συνήθως συμβαίνουν κατά την προσγείωση ή την απογείωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις αεροπορικών είτε οι πιλότοι δεν έχουν βάλει σε σωστή θέση τα πτερύγια flaps ή έχουν πατημένα τα φρένα ή συγκρούονται αεροπλάνα μεταξύ τους, αυτά είναι ανθρώπινα λάθη λόγω αμέλειας. Υπάρχουν και δύσκολες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης may day και στον αέρα, όπως το να σβήσουν οι κινητήρες λόγω κακοκαιρίας ή λόγω κάποιας διαρροής καυσίμων, λόγω κακής συντήρησης ή ακόμα μπορεί και να τελειώσουν τα καύσιμα αφού δεν έγινε ανεφοδιασμός όταν έπρεπε. Στην περίπτωση που χαλάσουν οι κινητήρες ή τελειώσουν τα καύσιμα, συνήθως οι πιλότοι καταφέρνουν να προσγειώσουν το αεροπλάνο με ασφάλεια. Για παράδειγμα, το 2009 πιλότος προσθαλάσσωσε αεροπλάνο στον ποταμό Χάντσον στην Νέα Υόρκη, όταν χάλασαν οι κινητήρες από πουλιά που μπήκαν μέσα τους, μία από τις μοναδικές επιτυχημένες προσθαλασσώσεις στην ιστορία της αεροπλοΐας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  1. Οι κίνδυνοι των ταξιδιών (στα Αγγλικά).
  2. Περιοδικό New Scientist Space, "Flight into danger", 7 Αυγούστου 1999 (στα Αγγλικά).


 LP  Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το αντίστοιχο λήμμα της Live-Pedia. (ιστορικό).

Η εισαγωγή του κειμένου της Livepedia στη Βικιπαίδεια έγινε πριν την 1η Νοεμβρίου 2008, συνεπώς ισχύει η διπλή αδειοδότηση υπό την άδεια CC-BY-SA 3.0 και την GFDL.