Κόμμα του Κέντρου (Γερμανία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόμμα του Κέντρου
ΠρόεδροςΚρίστιαν Όττε
ΙδρυτήςΓιόζεφ Γκόρες
Ίδρυση1870 (ιστορικό)
1945 (σύγχρονο)
ΈδραStraberger Weg 12, Ντόρμαγκεν, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία
ΙδεολογίαΧριστιανοδημοκρατία
Συντηρητισμός
Μικτή οικονομία
Πολιτικό φάσμαΚεντροδεξιά
Ομάδα Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΜη εγγεγραμμένοι
Μπούντεσταγκ
0 / 736
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
1 / 96
Ιστότοπος
zentrumspartei.de
Πολιτικό σύστημα στη Γερμανία
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Γερμανικό Κόμμα του Κέντρου (γερμανικά: Deutsche Zentrumspartei) ή απλώς Κέντρο (Zentrum) ήταν ένα καθολικό πολιτικό κόμμα στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β΄ Ράιχ και της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Το κόμμα σχηματίστηκε το 1870 και αγωνίστηκε στη διάρκεια του λεγόμενου Κουλτούρκαμπφ (η λέξη σημαίνει αγώνας για την κουλτούρα, τον πολιτισμό, και αναφέρεται στη σύγκρουση για τη μείωση της επιρροής της Καθολικής Εκκλησίας στα γερμανικά πράγματα, που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Πρωσίας και καγκελάριος της Γερμανίας Όττο φον Μπίσμαρκ), καταλαμβάνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα το ένα τέταρτο των εδρών του Ράιχσταγκ (γερμανική Βουλή), όπου λόγω των κεντρώων θέσεών του στα περισσότερα ζητήματα, διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στο σχηματισμό διάφορων πλειοψηφιών, έχοντας έτσι τη δύναμη προώθησης αρκετών συμφερόντων του.

Όταν οι Ναζί ανήλθαν στην εξουσία, το κόμμα αυτοδιαλύθηκε στις 5 Ιουλίου 1933, λόγω σχετικού όρου μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Γερμανίας για την υπογραφή του λεγόμενου «Ραϊχσκονκορδάτου».

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το κόμμα επανιδρύθηκε, αλλά δεν κατάφερε να αρθεί στο παλαιό του κύρος, καθώς τα περισσότερα μέλη του εντάχθηκαν στη νεοπαγή Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. Το Κόμμα του Κέντρου παρέμεινε στη γερμανική Βουλή μέχρι το 1957, ως περιθωριακός πλέον κομματικός σχηματισμός, με παρουσία κυρίως στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.