Μπούντεσταγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Bundestag)
Αυτό το λήμμα αφορά το σημερινό κοινοβούλιο τη Γερμανίας. Για το κυβερνών σώμα της Γερμανικής Συνομοσπονδίας από το 1815 μέχρι το 1866, δείτε: Bundesversammlung (Γερμανική Συνομοσπονδία).
Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας

Deutscher Bundestag
20η Συνέλευση
Deutscher Bundestag logo.svg
Είδος
ΤύποςΚάτω βουλή
Ηγεσία
Πρόεδρος του Μπούντεσταγκ
Μπέρμπελ Μπας, ΣΔΚ
Από 26 Οκτωβρίου 2021
Αντιπρόεδροι
Αϊνταν Όζους, ΣΔΚ
Από 26 Οκτωβρίου 2021
Υβόννη Μάγκουας, ΧΔΕ
Από 26 Οκτωβρίου 2021
Βόλφγκανκ Κουμπίκι, ΕΔΚ
Από 24 Οκτωβρίου 2017
Πέτρα Πάου, Αριστερά
Από 7 Απριλίου 2006
Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, Πράσινοι
Από 9 Δεκεμβρίου 2021
Δομή
20thBundestagV2.svg
Εκλογές
Τελευταία εκλογή
26 Σεπτεμβρίου 2021
Τόπος συνεδριάσεων
Reichstag Plenarsaal des Bundestags.jpg
Ράιχσταγκ
Μίττε, Βερολίνο
Γερμανία
Ιστοσελίδα
https://www.bundestag.de
https://bundestag.de/gr (στα ελληνικά)

Το Μπούντεσταγκ[1][2] (γερμανικά Bundestag, προφέρεται: [bʊndəstaːk], επίσης γνωστό ως Ομοσπονδιακή Συνεδρίαση[3] ή Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο[4] ή Ομοσπονδιακή Βουλή)[5] είναι ομοσπονδιακό νομοθετικό σώμα στη Γερμανία. Πρακτικά η Γερμανία κυβερνάται από ένα διθάλαμο νομοθετικό σώμα, στο οποίο το Bundestag λειτουργεί ως η Κάτω Βουλή και το Bundesrat (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο) ως η Άνω Βουλή. Το Bundestag ιδρύθηκε με τον Γερμανικό Βασικό Νόμο του 1949, ως διάδοχος του προγενέστερου Ράιχσταγκ. Σημερινή Πρόεδρος του Bundestag είναι η Μπέρμπελ Μπας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την διάλυση της Γερμανικής Συνομοσπονδίας το 1866 και την ίδρυση της Γερμανικής Αυτοκρατορίας (Deutsches Reich) το 1871, το Ράιχσταγκ εγκαθιδρύθηκε ως το Γερμανικό κοινοβούλιο στο Βερολίνο. Δύο δεκαετίες αργότερα, το παρόν κτίριο του κοινοβουλίου ανεγέρθηκε. Οι αντιπρόσωποι του Ράιχσταγκ εκλέγονταν με άμεση και ισότιμη ψηφοφορία των ανδρών (και όχι με το εκλογικό σύστημα των τριών τάξεων που επικρατούσε στην Πρωσσία μέχρι το 1918). Το Ράιχσταγκ δεν συμμετείχε στον διορισμό του Καγκελαρίου μέχρι τις κοινοβουλευτικές μεταρρυθμίσεις του Οκτωβρίου 1918. Μετά την Επανάσταση του Νοεμβρίου 1918 και την εγκαθίδρυση του Συντάγματος της Βαϊμάρης, δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου (και συμμετοχής) στο Ράιχσταγκ, και το κοινοβούλιο μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ψήφο μη εμπιστοσύνης για να εξαναγκάσει τον καγκελάριο ή ένα μέλος της κυβέρνησης να παραιτηθεί. Τον Μάρτιο 1933, έναν μήνα μετά τον Εμπρησμό του Ράιχσταγκ, το Κοινοβούλιο παρέδωσε τις εξουσίες του στην Κυβέρνηση του Καγκελάριου Άντολφ Χίτλερ υιοθετώντας την Εξουσιοδοτική πράξη του 1933. Μετά από αυτό συνερχόταν σπάνια για να επικυρώσει ομόψυχα τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Συνήλθε για τελευταία φορά στις 26 Απριλίου 1942.

Με το νέο σύνταγμα του 1949, το Bundestag εγκαθιδρύθηκε ως το νέο (Δυτικό) Γερμανικό κοινοβούλιο. Επειδή το Δυτικό Βερολίνο δεν ήταν επίσημα στην δικαιοδοσία του Συντάγματος και εξαιτίας του Ψυχρού Πολέμου, το Bundestag συνερχόταν στη Βόννη σε αρκετά διαφορετικά κτίρια, περιλαμβανομένου (προσωρινά) ενός κτηρίου υδατικών εργασιών. Επιπλέον, οι πολίτες του Δυτικού Βερολίνου δεν μπορούσαν να ψηφίσουν στις εκλογές για το Bundestag, και αντιπροσωπεύονταν από 20 μη ψηφίζοντες αντιπροσώπους, έμμεσα εκλεγμένους από την Βουλή των Αντιπροσώπων (Abgeordnetenhaus von Berlin) της πόλης.

To Bundeshaus στη Βόννη είναι το πρώην Κτίριο του Κοινοβουλίου της Γερμανίας. Οι συνεδριάσεις του Γερμανικού Bundestag διεξάγονταν εκεί από το 1949 μέχρι την μετακίνηση του στο Βερολίνο το 1999. Σήμερα φιλοξενεί το International Congress Centre Bundeshaus Bonn και στις βόρειες περιοχές το αξίωμα κλάδου του Bundesrat (Άνω Βουλή). Οι νότιες πτέρυγες έγιναν μέρος των Γερμανικών γραφείων για τα Ηνωμένα Έθνη το 2008.

Το πρώην Κτήριο του Ράιχσταγκ φιλοξενούσε μια ιστορική έκθεση (Fragen an die deutsche Geschichte) και υπηρέτησε περιστασιακά ως συνεδριακό κέντρο. Το κτήριο του Ράιχσταγκ χρησιμοποιήθηκε επίσης περιστασιακά ως τόπος συναντήσεως για τις συνεδριάσεις του Bundestag και της Bundesversammlung (Ομοσπονδιακή Συνέλευση), το σώμα που εκλέγει τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας. Ωστόσο οι Σοβιετικοί αντέδρασαν σθεναρά ενάντια στη χρήση του Ράιχσταγκ από θεσμούς της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και προσπάθησαν να διαταράξουν τις συνεδριάσεις κάνοντας πτήσεις κοντά στο κτήριο.

Τρέχουσα σύσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κομματική σύσταση της 20ης Συνέλευσης
Κόμμα Έδρες μετά

τις εκλογές

Τρέχουσες

έδρες[6]

Σοσιαλδημοκράτες 206 206
Χριστιανοδημοκράτες 197 197
Πράσινοι 118 118
Ελεύθεροι Δημοκράτες 92 92
Εναλλακτική για τη Γερμανία 80 80
Αριστεροί 39 39
Ανεξάρτητοι 4 4
Σύνολο 736 736

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. naftemporiki.gr Η Μπούντεσταγκ ψηφίζει για το αίτημα της δίμηνης παράτασης
  2. news.in.gr Η Μπούντεσταγκ «όλο και λιγότερο έτοιμη να ψηφίσει βοήθεια για την Ελλάδα»
  3. euatschools.gr[νεκρός σύνδεσμος]
  4. dw.de Τα νομοθετικά όργανα της Γερμανίας - Deutsche Welle
  5. ec.europa.eu Έννομη τάξη - Γερµανία - Europa
  6. «German Bundestag - Distribution of seats». German Bundestag (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 52°31′07″N 13°22′34″E / 52.51861°N 13.37611°E / 52.51861; 13.37611