Λαϊκή αγορά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πάγκος λαϊκής αγοράς σε πλατεία του Βερολίνου.

Η λαϊκή αγορά είναι εβδομαδιαία διοργάνωση πώλησης φρέσκων τροφίμων με κύριο σκοπό την προμήθευση του πληθυσμού με βασικά προϊόντα διατροφής κατευθείαν από τον παραγωγό από την μια, και για να δώσει την δυνατότητα στον παραγωγό να διοχετεύσει τα προϊόντα του κατευθείαν στον καταναλωτή από την άλλη μεριά. Βέβαια εκτός από γεωργικά τρόφιμα στην λαϊκή αγορά συναντούμε και άλλα προϊόντα, διατροφής και μη, π.χ. ψάρια, ρουχισμό και άλλα.

Η λαϊκή αγορά συνήθως διοργανώνεται μια φορά την εβδομάδα σε προκαθορισμένο, πάντα το ίδιο μέρος, που συνήθως είναι μια πλατεία ή ένας δρόμος. Διαρκεί λίγες ώρες. Συνήθως από το πρωί (οχτώ η ώρα) μέχρι το μεσημέρι (δύο ή τρεις). Οι πάγκοι είναι φορητοί, συναρμολογούνται το πρωί και αποσυναρμολογούνται στο τέλος της αγοράς.

Η λαϊκή αγορά σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, διεκδικώντας τις ρίζες της στην αρχαιότητα, όπως για παράδειγμα στην Καμπανία της Ιταλίας, θεωρείται πολιτιστική κληρονομιά και πόλος τουριστικής έλξης. Οι λαϊκές αγορές στην εν λόγω περιφέρεια θεωρούνται περισσότερες από ό,τι σε άλλες περιφέρειες της Ιταλίας[1]

Λαϊκές αγορές στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα ο θεσμός των λαϊκών αγορών καθιερώθηκε επί Ελευθερίου Βενιζέλου το έτος 1929. Τρία χρόνια αργότερα, ιδρύθηκε το Ταμείο Λαϊκών Αγορών. Οι λαϊκές αγορές από τότε που καθιερώθηκαν μέχρι να φτάσουν στη σημερινή τους μορφή, πέρασαν από πολλά στάδια εξέλιξης.

Πωλητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Ελληνικές λαϊκές αγορές υπάρχουν δύο κατηγορίες πωλητών: Οι Παραγωγοί και οι Επαγγελματίες. Οι Παραγωγοί είναι αγρότες ή μελισσοκόμοι οι οποίοι διαθέτουν προς πώληση τα προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι.(φρούτα, λαχανικά, μέλι). Οι Επαγγελματίες αγοράζουν τα προϊόντα τα οποία πωλούν από διάφορες πηγές χωρίς απαραιτήτως να είναι οι ίδιοι οι Παραγωγοί τους. Ο κάθε πωλητής λαϊκών αγορών πρέπει να έχει αναρτήσει μια πινακίδα η οποία να αναγράφει το ονοματεπώνυμό του, τη Λαϊκή Αγορά στην οποία ανήκει και τις λέξεις Παραγωγός, Αγρότης ή Επαγγελματίας ανάλογα με το τι είναι. Στην Ελλάδα οι λαϊκές αγορές αποτελούν επίσης παράδοση για πολλές, αν όχι όλες τις πόλεις. Άπαξ την εβδομάδα σε κάθε γειτονιά της Αθήνας για παράδειγμα φιλοξενείται λαϊκή αγορά, μάλιστα στα όρια του Δήμου Αθηναίων λειτουργούν επισήμως 44 λαϊκές αγορές[2].

Και για την Κύπρο φαίνεται πως η λαϊκή αγορά δεν είναι απλώς ανάγκη αλλά και παράδοση που πρέπει να διατηρηθεί και να κερδίσει το χαμένο της έδαφος σε σχέση με τις υπεραγορές, χωρίς τη σχέση μεσαζόντων, από την παραγωγή στην κατανάλωση, με τιμές ελκυστικότερες από εκείνες των υπεραγορών[3].

Άσκηση του επαγγέλματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την άσκηση του επαγγέλματος πωλητή στις λαϊκές αγορές απαιτείται ειδική άδεια, οι προϋποθέσεις της οποίας καλύπτονται από τον Νόμο και είναι διαθέσιμες στον ιστοτόπο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]