Φέλιξ των Αψβούργων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φέλιξ των Αψβούργων
Archduke Felix of Austria.JPG
Γέννηση
Βιέννη
Θάνατος
Πόλη του Μεξικού
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Αυστρία
Γονείς Κάρολος Α΄ της Αυστρίας και Ζίτα των Βουρβόνων της Πάρμας
Αδέλφια Archduchess Adelheid of Austria, Archduchess Elisabeth of Austria, Archduchess Charlotte of Austria, Ροβέρτος, Αρχιδούκας της Αυστρίας - Έστης, Archduke Rudolf of Austria, Archduke Carl Ludwig of Austria και Όθων των Αψβούργων
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος
Commons page Πολυμέσα

Αρχιδούκας Φέλιξ της Αυστρίας (31 Μαΐου 1916 - 6 Σεπτεμβρίου 2011, πλήρες όνομα Felix Friedrich August Maria vom Siege Franz Joseph Peter Karl Anton Robert Otto Pius Michael Benedikt Sebastian Ignatius Marcus d'Aviano) μέλος της οικογένειας των Αψβούργων - Λωρραίνης, γιος του τελευταίου αυτοκράτορα της Αυστρίας Καρόλου Α΄ και της αυτοκράτειρας Ζίτας. Ήταν νήπιο ακόμα όταν ανατράπηκε ο πατέρας του, τον οποίο ακολούθησε στην εξορία αρχικά στην Ελβετία και -μετά την αποτυχία της τελευταίας του απόπειρας να ανακαταλάβει τον θρόνο στην Ουγγαρία- στην Πορτογαλική νήσο Μαδέρα, όπου πέθανε το 1922.

Το φθινόπωρο του 1937 του επετράπη η επιστροφή στην Αυστρία όπου υπηρέτησε στην Θηρεσιανή Στρατιωτική Ακαδημία, την πρώτη που δημιουργήθηκε με το όνομα των Αψβούργων μετά την πτώση της μοναρχίας. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Αυστριακό πεζικό τάγμα των ΗΠΑ. Ο Φέλιξ σε αντίθεση με τον μεγάλο του αδελφό Όθωνα αρνήθηκε να αποκηρύξει τα δικαιώματα του στον θρόνο της Αυστρίας, με αποτέλεσμα να τού απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα, εκτός από μια τριήμερη παραμονή το 1989 στην κηδεία της μητέρας του. Κατά τη διάρκεια της εξορίας του έζησε σε Πορτογαλία, Βέλγιο, Μεξικό και ΗΠΑ, ωστόσο στις 10 Μαρτίου 1996 -με την είσοδο της Αυστρίας στην Ενωμένη Ευρώπη- μπήκε απροειδοποίητα στην χώρα. Η Αυστριακή κυβέρνηση τον προειδοποίησε ότι αν το επιχειρήσει ξανά θα συλληφθεί· τελικά με την μεσολάβηση του αδελφού του Καρόλου Λουδοβίκου συμφιλιώθηκε με την κυβέρνηση και του επετράπη η είσοδος στη χώρα αφού αποκήρυξε τα δικαιώματα του στον θρόνο.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου 1952 στη Γαλλία τη δούκισσα Άννα - Ευγενία της Αρενβέργης (1925 - 1997) αποκτώντας επτά τέκνα:

  • Αρχιδούκισσα Μαρία ντελ Πιλάρ (1953)
  • Αρχιδούκας Κάρολος Φίλιππος (1954)
  • Αρχιδούκισσα Κίνγκα (1955)
  • Αρχιδούκας Ραμόν (1958 - 2008)
  • Αρχιδούκισσα Μύριαμ (1959)
  • Αρχιδούκας Εστεμπάν (1961)
  • Αρχιδούκισσα Βεριντίς (1962)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Archduke Felix of Austria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).