Φερδινάνδος Β΄ των Δύο Σικελιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φερδινάνδος Β΄ των Δύο Σικελιών
Fernando II de las Dos Sicilias 2.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ferdinand II. (Ισπανικά)
Γέννηση 12  Ιανουαρίου 1810[1][2][3][4]
Παλέρμο
Θάνατος 22  Μαΐου 1859[1][2][3]
Καζέρτα
Τόπος ταφής Santa Chiara
Υπηκοότητα Ισπανία
Θρησκεία Καθολική Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Ισπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Maria Cristina of Savoy
Maria Theresa of Austria, Queen of the Two Sicilies
Τέκνα Φραγκίσκος Β΄ των Δύο Σικελιών
Λουδοβίκος του Τράνι
Αλφόνσος της Καζέρτα
Πριγκίπισσα Μαρία Ανουντσιάτα των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών
Princess Maria Immaculata of Bourbon-Two Sicilies
Γκαετάνο του Τζιρτζέντι
Princess Maria Pia of Bourbon-Two Sicilies
Πασκουάλε του Μπάρι
Princess Maria Immacolata of Bourbon-Two Sicilies
Prince Januarius, Count of Caltagirone
Γονείς Φραγκίσκος Α΄ των Δύο Σικελιών και Μαρία Ισαβέλλα της Ισπανίας
Αδέλφια Πριγκήπισσα Μαρία Καρολίνα των Βουρβώνων-Δύο Σικελιών
Πριγκήπισσα Μαρία Αμαλία των Βουρβώνων-Δύο Σικελιών
Τερέζα Κριστίνα των Δυο Σικελιών
Καρολίνα Φερδινάνδη Λουίζα των Δύο Σικελιών
Μαρία Αντωνία των δύο Σικελιών
Λουίζα Καρλότα της Νάπολης και της Σικελίας
Κάρολος Φερδινάνδος, πρίγκηπας της Καπούα
Πρίγκηπας Λεοπόλδος, κόμης των Συρακουσών
Πρίγκηπας Λουΐς, Κόμης της Άκουιλα
Πρίγκηπας Φραγκίσκος, Κόμης του Τράπανι
Αντώνιος του Λέτσε
Μαρία Χριστίνα των Δύο Σικελιών
Οικογένεια Οίκος των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα King of Naples
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Πνεύματος
Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ
Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος
Τάγμα του Αγίου Ανδρέα
Τάγμα του Αγίου Αλέξανδρου Νιέφσκι
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φερδινάνδος Β΄ (1810 - 1859) υπήρξε βασιλιάς των Δύο Σικελιών (1830 - 1859). Γεννήθηκε στο Παλέρμο, υιός και διάδοχος του Φραγκίσκου Α΄ των Δύο Σικελιών και της Μαρίας Ισαβέλλας της Ισπανίας.

Στα νεανικά του χρόνια ήταν πολύ δημοφιλής. Οι προοδευτικές του ιδέες οδήγησαν τον λαό να του δώσει τον χαρακτηρισμό Λαζαρόνι, που ήταν μια από τις κατώτερες τάξεις της Ναπολιτάνικης κοινωνίας.

Διαδεχόμενος τον πατέρα του στον θρόνο υπέγραψε έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο έδινε προτεραιότητα σε θέματα δικαιοσύνης, αναμόρφωσης των οικονομικών και γενικά κάνοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να επουλώσει τις πληγές που άφησαν οι προγενέστεροί του. Έκανε ό,τι το καλύτερο δυνατό για να ικανοποιήσει και τον λαό του και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Μείωσε τους φόρους και τις δαπάνες, κατασκεύασε το πρώτο σιδηροδρομικό δίκτυο και το πρώτο ατμόπλοιο σε όλη την Ιταλική χερσόνησο.

Αυταρχική διακυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1837, αντιστράφηκαν τα πράγματα, όταν κατέπνιξε βίαια επαναστατικό κίνημα στη Σικελία που ζητούσε Σύνταγμα και εκδημοκρατισμό του θεσμού της βασιλείας. Τον Σεπτέμβριο του 1847, επαναστάσεις στο Ρήγιο και στην Καλαβρία καταστάλθηκαν από τον στρατό του, ενώ η επανάσταση (1848) στο Παλέρμο της Σικελίας στάθηκε η αφορμή να ξεκινήσει μια σειρά επαναστατικών κινημάτων την ίδια χρονιά σε όλα τα βασίλεια της Ευρώπης. Ο Φερδινάνδος πιέστηκε να δημιουργήσει Σύνταγμα στα πρότυπα του καταστατικού που είχε υπογράψει το 1830.

Μια διαφωνία για τη μορφή του όρκου των μελών του Κοινοβουλίου έκανε τον βασιλιά να αρνηθεί το Σύνταγμα, οπότε διέλυσε το Κοινοβούλιο (1849) και ξέσπασαν νέες ταραχές. Η Σικελία κήρυξε την ανεξαρτησία της ως δημοκρατία υπό τον Ρουτζέρο Σέτιμο και τον βασιλιά έκπτωτο (13 Απριλίου 1848). Ο Φερδινάνδος ετοίμασε στρατό 20.000 ανδρών υπό την ηγεσία του στρατηγού Κάρλο Φιλανγκιέρι, ώστε να καταπνίξει τη Σικελική επανάσταση, επαναφέροντας τη Σικελία υπό το απολυταρχικό του καθεστώς.

Παράλληλα, ένας στόλος έφτασε στην Μεσσήνη και παρόλο που οι κάτοικοι είχαν παραδοθεί επιδόθηκε επί οκτώ ώρες σε σφαγές. Τον Μάιο του 1849, η Σικελία υποτάχθηκε οριστικά ενώ το διάστημα 1849-1851, η σκληρή του πολιτική ανάγκασε πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, αφού πάνω από 2.000 αντίπαλοι του φυλακίσθηκαν.

Αντιδράσεις από την Αγγλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1850, επισκέφθηκε τη Σικελία ο Άγγλος πρωθυπουργός Γουλιέλμος Γλάδστων, ο οποίος βλέποντας τις αθλιότατες για τους κατοίκους συνθήκες στο βασίλειο της Νάπολης άρχισε να μειώνει την υποστήριξη που είχε απέναντι στον Φερδινάνδο και να παίρνει τελικά το μέρος των επαναστατών. Με μια σειρά γραμμάτων του προς το φιλο-Βουρβονικό Αγγλικό κοινοβούλιο τονίζει ότι είναι ανάγκη να περιοριστεί η ασυδοσία του, στην ανάγκη και να ανατραπεί. Η απώλεια της στήριξης των Άγγλων θα είναι τελικά αιτία αμέσως μετά τον θάνατο του το βασίλειο του να καταληφθεί και να προσαρτηθεί στο βασίλειο του Πεδεμοντίου, με τη δημιουργία του σύγχρονου Ιταλικού κράτους.

Η αυξανόμενη αντιπάθεια της Αγγλικής κυβέρνησης απέναντι του θα είναι αιτία να αποσύρει η Αγγλία μαζί με τη Γαλλία τους πρεσβευτές της από αυτόν (1856), ενώ την ίδια χρονιά γίνεται εναντίον του δολοφονική απόπειρα από κάποιον στρατιώτη.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1832 τη Μαρία-Χριστίνα της Σαβοΐας, κόρη του Βίκτωρα-Εμμανουήλ Α΄ της Σαρδηνίας και παιδιά του ήταν:

Το 1836 απεβίωσε η Μαρία-Θηρεσία και ο Φερδινάνδος Β΄ έκανε το 1837 δεύτερο γάμο με τη Μαρία-Θηρεσία των Αψβούργων-Λωρραίνης, κόρη του Καρόλου δούκα του Τέσεν και παιδιά του ήταν:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • J. Gondon, C. MacFarlane, Confutazioni alle lettere del signor Gladstone, published in Lausanne, 1851Προκάτοχος:
Φραγκίσκος Α΄
'Βασιλιάς της Νάπολης'
18301859
Διάδοχος:
Φραγκίσκος Β΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ferdinand II of the Two Sicilies της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).