Ιωάννης της Βρυέννης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννης της Βρυέννης
I. János jeruzsálemi király.jpg
Γέννηση 1158
Θάνατος 23  Μαρτίου 1237
Κωνσταντινούπολη
Τόπος ταφής Basilica of San Francesco d'Assisi και Foucarmont Abbey
Οικογένεια
Σύζυγος Μαρία του Μονφερά
Stephanie of Armenia
Βερεγγαρία της Λεόν
Τέκνα Ισαβέλλα Β' της Ιερουσαλήμ
Μαρία της Βριέννης
Αλφόνσος της Βρυέννης
John of Brienne
Louis of Brienne
Γονείς Erard II, Count of Brienne και Agnès of Montfaucon
Αδέλφια William of Brienne
Walter III, Count of Brienne
Οικογένεια Ντε Μπριέν
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Iωάννης ντε Μπριέν (περ. 1170/1175 - 1237) (Jean de Brienne, εξελληνισμένα Ιωάννης της Βριέννης) ήταν σύζυγος της Μαρίας Μομφερράτου βασίλισσας της Ιερουσαλήμ και αντιβασιλιάς της Λατινικής αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης. Ήταν δεύτερος υιός του Εράρδου Β' κόμη του Μπριέν στην Καμπανία, που στην Γ' Σταυροφορία συμμετείχε στην πολιορκία της Άκρας.

Νέος έγινε ιππότης και καθώς για 40 έτη συμμετείχε σε κονταρομαχίες, απέκτησε σημαντική φήμη. Όταν το 1208 απεσταλμένοι του βασιλείου της Ιερουσαλήμ ζήτησαν από τον Φίλιππο Β' των Καπέτων βασιλιά της Γαλλίας να επιλέξει έναν από τους βαρόνους του ως μνηστήρα της Μαρίας Μομφερράτου βασίλισσας της Ιερουσαλήμ για να κυβερνήσει το κράτος. Ο Φίλιππος Β' επέλεξε τον Ιωάννη ντε Μπριέν, που νυμφεύτηκε το 1210 τη Μαρία Μομφερράτου, κόρη της Ισαβέλλας Α' Ανζού βασίλισσας της Ιερουσαλήμ και του Κορράδου του Μομφερράτου. Έγινε έτσι βασιλιάς της Ιερουσαλήμ jure auxoris (συζυγικώ δικαιώματι). Μετά από μερικές ασυντόνιστες επιχειρήσεις, συνάπτει ειρήνη με τον Μαλίκ-αλ-Αντίλ, αδελφό του Σαλαδίνου. Το 1212 πεθαίνει η Μαρία Μομφερράτου, αφού πρώτα του έχει αφήσει μια κόρη, την Ισαβέλλα Β' ντε Μπριέν. Αμέσως μετά ο Ιωάννης νυμφεύεται τη Ρίτα/Στεφανία Ρουπενιδών, κόρη του Λέοντος Α' βασιλιά της Μικράς Αρμενίας.

Στην Ε' Σταυροφορία (1218 - 1221) συμβούλευσε στη Δαμιέττη να αποδεχθούν οι σταυροφόροι τους όρους της συμφωνίας που επρότεινε ο σουλτάνος, αλλά δεν τον άκουσαν με συνέπεια να ακολουθήσει καταστροφή. Έπειτα από αυτό πήγε να ζητήσει βοήθεια στην Ευρώπη. Μετά από τον πάπα Ονώριο Γ' συνάντησε κοντά στη Ρώμη τον Φρειδερίκο Β' Χοενστάουφεν βασιλιά της Γερμανίας. Ο Φρειδερίκος Β', θέλοντας στενότερες σχέσεις με την Ιερουσαλήμ, αρραβωνιάστηκε την κόρη του Ιωάννη, Ισαβέλλα Β' ντε Μπριέν βασίλισσα της Ιερουσαλήμ. Έπειτα από τη Γαλλία και την Αγγλία έφτασε στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Λεόν, όπου ο βασιλιάς της Αλφόνσος Θ' Ιβρέας του επρότεινε τη μεγαλύτερη κόρη του και το βασίλειό του, αλλά ο Ιωάννης ντε Μπριέν προτίμησε μία μικρότερη από τις κόρες του, τη Βερεγγάρια. Η μεγαλύτερη κόρη έγινε τελικά μοναχή. Έπειτα από τη Γερμανία πήγε στη Ρώμη. Ο Ιωάννης θέλησε να αθετήσει τον λόγο του απέναντι στον Φρειδερίκο Β' αφαιρώντας την διαδοχή από την κόρη του Ισαβέλλα Β' και δίνοντας τον τίτλο στη νέα (3η) σύζυγό του. Ο Φρειδερίκος Β', που στο μεταξύ είχε νυμφευτεί την Ισαβέλλα Β', εξοργισμένος, του ζήτησε το 1225 στη Ρώμη να εγκαταλείψει τον τίτλο του βασιλιά της Ιερουσαλήμ, που είχε περάσει τώρα σε αυτόν μέσω του γάμου του με την Ισαβέλλα Β'. Ο εύρωστος εξηντάρης Ιωάννης ντε Μπριέν μπόρεσε να εκδικηθεί τον Φρειδερίκο Β' όταν έλειπε στη ΣΤ' Σταυροφορία (1228 - 1229), βοηθώντας τα παπικά στρατεύματα να λεηλατήσουν περιοχές της επικράτειάς του στη Νότιο Ιταλία.

Αντιβασιλιάς της Λατινικής αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1229 προσεκλήθη από τους βαρόνους της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να γίνει αντιβασιλιάς, ως επίτροπος του νεαρού Βαλδουίνου Β' του Κουρτεναί, με τη συμφωνία ο Βαλδουίνος Β' να νυμφευθεί τη 2η κόρη του, Μαρία ντε Μπριέν (1225 - 1275). Επίσης του δόθηκε το Δουκάτο της Φιλιππούπολης με το όρο να το κληρονομήσουν οι γιοί του. Το 1235 η πολιορκία της πόλης, από τις συνδυασμένες δυνάμεις του Ιωάννου Γ' Βατάτζη Αυτοκράτορα των Ρωμαίων της Νικαίας και του Ιβάν Β' Ασάν βασιλιά της Βουλγαρίας, αποκρούστηκε χάρη σε μία έφοδο του ιππικού του. Όταν απεβίωσε δύο έτη μετά, ετάφη κατά τις συνήθειες των Φραγισκανών μοναχών. Οι χρονικογράφοι τον ύμνησαν ως Έκτορα και Ρολάνδο.

Ήταν χαρακτηριστικός τύπος της εποχής του: περιπλανώμενος ιππότης, γυναικάς, πάντα χωρίς χρήματα, γύριζε την Ευρώπη και έγινε συμβασιλιάς στην Ιερουσαλήμ και μετά στην Κωνσταντινούπολη.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα τη Μαρία Μομφερράτου, κόρη του Κορράδου και της Ισαβέλλας Α' Ανζού βασίλισσας της Ιερουσαλήμ, που απεβίωσε το 1212. Είχαν μία κόρη, την

Έπειτα νυμφεύθηκε τη Ρίτα/Στεφανία, κόρη του Λέοντος Α' των Ρουπέν, βασιλιά της Μικράς Αρμενίας, που απεβίωσε το 1220.

Με την τρίτη σύζυγο του Βερεγγάρια Ιβρέας, κόρη του Αλφόνσου Θ' βασιλιά της Λεόν και της Βερεγγάριας Ιβρέας βασίλισσας της Καστίλης, είχε τα εξής παιδιά:

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John of Brienne της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).