Γκωτιέ Δ΄ του Μπριέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γκωτιέ Δ΄ ντε Μπριέν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1205
Θάνατος 1246
Κάιρο
Οικογένεια
Σύζυγος Μαρί ντε Λουζινιάν
Τέκνα Ιωάννης κόμης ντε Μπριέν
Ούγος ντε Μπριέν
Γονείς Γκωτιέ Γ΄ ντε Μπριέν και Elvira of Sicily
Αδέλφια d:Q48129106
Οικογένεια Οίκος ντε Μπριέν
Θυρεός
Blason comte fr Nevers.svg

O Γκωτιέ/Βάλτερ Δ΄ o μέγας, γαλλ. Gautier IV le grand, γερμ. Walter (1205 - 1246) από τον Οίκο ντε Μπριέν ήταν κόμης του Μπριέν (1205 - 1246).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος γιος του Γκωτιέ/Βάλτερ Γ΄ κόμη του Μπριέν & του Λέτσε, πρίγκιπα του Τάραντα, δούκα της Απουλίας (ο τελευταίος) και της Ελβίρας των Ωτβίλ, κόρης του Ταγκρέδου της Σικελίας.

Τον καιρό που γεννήθηκε, ο πατέρας του απέτυχε να διαδεχθεί τον αδελφό της Ελβίρας, τον Γουλιέλμο Γ΄ στον θρόνο της Σικελίας, τον οποίο διαδέχθηκε η μεγάλη θεία τους Κωνσταντία Α΄ Ωτβίλ και οι Χοενστάουφεν απόγονοί της. Ο Γκωτιέ Γ΄ απεβίωσε στη φυλακή. Οι τίτλοι του κατασχέθηκαν: πρίγκιπας του Τάραντα έγινε ο γιος τής Κωνσταντίας Α΄.

Όταν ήταν νέος τον έστειλαν στην Ανατολή (Outremer), όπου ο θείος του Ιωάννης του Μπριέν είχε νυμφευτεί τη Μαρία του Μομφερράτου βασίλισσα της Ιερουσαλήμ. Αυτός του έδωσε την κομητεία της Ιόππης (Γιάφας) & Ασκαλώνος και τον νύμφευσε με τη Μαρία των Λουζνιάν, κόρη του Ούγου Α΄ της Κύπρου. Διοίκησε το σταυροφορικό στρατό, που κινήθηκε εναντίον του Αλ-Σαλίχ Αγιούμπ το 1244. Ο Σύριος σύμμαχός του Αλ-Μανσούρ του Χομς συμβούλευσε να ενισχύσουν το στρατόπεδό τους και να περιμένουν τη υποχώρηση των Χοβαρεσμίων. Αντίθετα, ο Γκωτιέ Δ΄ επιτέθηκε στο Λα Φορμπή και στην εκεί καταστροφική μάχη οι Σταυροφόροι και οι Σύριοι σχεδόν εκμηδενίστηκαν. Ο κόμης του Μπριέν αιχμαλωτίστηκε και βασανίστηκε μπροστά στα τείχη της Ιόππης. Όταν το 1246 οι Χωβαρέσμιοι ηττήθηκαν μπροστά στο Χομς, τον απέδωσαν στους Αιγυπτίους. Αυτοί τον φυλάκισαν στο Κάιρο και, με τη συγκατάθεση του σουλτάνου, έμποροι -των οποίων είχε ληστέψει τα καραβάνια- τον σκότωσαν.

Τον διαδέχθηκαν οι γιοί του, πρώτα ο Ιωάννης (άτεκνος) και μετά ο Ούγος. Ο τελευταίος εγκαταστάθηκε στην Ιταλία και για τις υπηρεσίες του στον Κάρολο Α΄ της Σικελίας(-Νάπολης), του αποδόθηκε η κομητεία του Λέτσε.

Οικγένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1233 τη Μαρία των Λουζινάν, κόρη του Ούγου Α΄ της Κύπρου και είχε τέκνα:

  • Ιωάννης Β΄ π. 1235-π. 1260, κόμης του Μπριέν.
  • Ούγος π. 1240-1296, κόμης του Μπριέν & του Λέτσε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Robert Payne (1985). The Dream and the Tomb. Stein and Day/Publishers. ISBN 0-8128-6227-9.
Γκωτιέ Δ΄ του Μπριέν
Γέννηση: 1205 Θάνατος: 1246
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Γκωτιέ Γ΄
Κόμης του Μπριέν
Armoiries Famille Brienne.svg

1205 - 1246
Υπό την κηδεμονία του θείου του Ιωάννη του Μπριέν
1205 - 1221
Διάδοχος
Ιωάννης κόμης του Μπριέν
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Walter IV, Count of Brienne της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).