Ισαβέλλα της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ισαβέλλα της Αρμενίας
Isabella of Armenia.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Զապել (Αρμενικά)
Γέννηση 25  Ιανουαρίου 1216, 25  Ιανουαρίου 1217, 1212 και 1213
Θάνατος 23  Ιανουαρίου 1252
Drazark monastery
Τόπος ταφής Drazark monastery
Υπηκοότητα Αρμενικό Βασίλειο της Κιλικίας
Θρησκεία Αρμενική Αποστολική Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Aρμενικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
κυβερνώσα βασίλισσα
Οικογένεια
Σύζυγος Φίλιππος της Αρμενίας
Χετούμ Α' της Αρμενίας
Τέκνα Λέων Γ΄ της Αρμενίας
Σιβύλλα της Αρμενίας
Φιμί της Αρμενίας
Μαρία της Αρμενίας
Θόρος της Αρμενίας
Ρίτα της Αρμενίας
Princess Isabella of Armenia
Γονείς Λέων Β΄ της Αρμενίας και Sibylla of Lusignan
Αδέλφια Stephanie of Armenia
Οικογένεια Οίκος των Ρουπενιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα κυβερνώσα βασίλισσα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η Ισαβέλλα της Αρμενίας με τον δεύτερο σύζυγό της Χετούμ Α΄ της Αρμενίας σε νόμισμα

Η Ισαβέλλα της Αρμενίας (Զապել, 27 Ιανουαρίου 1216/25 Ιανουαρίου 1217 - 23 Ιανουαρίου 1252)[1] από τον Οίκο των Ρουπενιδών ήταν βασίλισσα της Αρμενικής Κιλικίας (1219 - 1252), η τελευταία του Οίκου της.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η μικρότερη κόρη και διάδοχος του βασιλιά της Αρμενικής Κιλικίας Λέοντα Β΄ από τη δεύτερη σύζυγό του Σίβυλλα της Κύπρου. Ο πατέρας της, όταν αυτή ήταν μόλις τριών ετών, την όρισε διάδοχό του λίγο πριν αποβιώσει, ελευθερώνοντας τους βαρόνους του από τον όρκο, που είχαν πάρει υπέρ του μικρανεψιού του Ραϋμόνδου-Ρουπέν των Πουατιέ.

Μόλις ανέβηκε στον θρόνο ορίστηκε αντιβασιλιάς ο Αδάμ του Βάγκρας, αλλά δολοφονήθηκε λίγους μήνες μετά· τότε η αντιβασιλεία πέρασε στα χέρια του Κωνσταντίνου των Χετουμιδών κυρίου του Μπαμπερόν. Αμέσως εμφανίστηκαν δύο σοβαροί διεκδικητές του θρόνου: ο Ιωάννης του Μπριέν (1170 - 1237), ο οποίος είχε παντρευτεί τη Ρίτα, μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά Λέοντα Β΄ και ο νεαρός Ραϋμόνδος-Ρουπέν, εγγονός του Βοημούνδου Γ΄ πρίγκιπα της Αντιόχειας, ως γιος της ανιψιάς τού Λέοντα, της Αλίκης. Ο Ιωάννης του μπριέν είχε πάρει ήδη την συγκατάθεση από τον πάπα Ονώριο Γ΄, ο οποίος τον είχε στέψει βασιλιά της Κιλικίας. Ωστόσο, ενώ ετοιμαζόταν να πάει στην Κιλικία να ορκιστεί βασιλιάς, απεβίωσε η σύζυγός του Ρίτα (1220) και αμέσως μετά ο γιος τους σε βρεφική ηλικία, οπότε έχασε αυτόματα όλα τα δικαιώματα διαδοχής του στον θρόνο της Αρμενικής Κιλικίας. Ο νεαρός Ραϋμόνδος-Ρουπέν αντίστοιχα έκανε επίθεση με στρατό στην Κιλικία, αλλά αιχμαλωτίστηκε στην Ταρσό και απεβίωσε στη φυλακή (1222). Η λύση στο πρόβλημα της διαδοχής βρέθηκε τελικά στο πριγκιπάτο της Αντιόχειας, όπου ο Βοημούνδος Α΄ κόμης της Τρίπολης (Βοημούνδος Δ΄ ως πρίγκιπας της Αντιόχειας) έστειλε τον τέταρτο γιο του Φίλιππο να νυμφευτεί την Ισαβέλλα. Παντρεύτηκαν τον Ιούνιο του 1222 στην πρωτεύουσα της Κιλικιακής Αρμενίας, το Σις (σημερινό Κοζάν των Αδάνων), όπου ο Φίλιππος πήρε τον τίτλο του βασιλικού συζύγου.

Η συνέχεια ήταν άσχημη: ο Φίλιππος περιφρόνησε πλήρως τα Αρμενικά τελετουργικά και την Αρμενική θρησκεία· ζούσε τον περισσότερο χρόνο με τον πατέρα του στην Αντιόχεια, κάτι που εξόργισε τους Αρμένιους ευγενείς. Ο Κωνσταντίνος των Χετουμιδών κύριος του Μπαμπερόν, τρίτος ξάδελφος του βασιλιά Λέοντα Α' ξεκίνησε επανάσταση εναντίον τού Φιλίππου (1224). Η Ισαβέλλα και ο Φίλιππος αιχμαλωτίστηκαν και ο Φίλιππος πέθανε στην φυλακή, πιθανώς δηλητηριασμένος (1226). Ο πατέρας τού Φιλίππου, ο Βοημούνδος Δ΄, για να εκδικηθεί τους Αρμένιους για την συμπεριφορά τους στον γιο του, συμμάχησε με τον Σελτζούκο σουλτάνο του Ικονίου και άρχισε την λεηλασία της Κιλικίας (1225). Οι ευγενείς της Αρμενίας την πίεζαν σε δεύτερο γάμο με τον γιο του Κωνσταντίνου, τον Χετούμ, ώστε να συνεχιστεί η δυναστεία. Αυτή τα πρώτα χρόνια αρνήθηκε επίμονα, επειδή ήθελε να αποσυρθεί σε μοναστήρι, αλλά τελικά συμφώνησε (1237). Ο Χετούμ Α΄ ορκίστηκε νέος βασιλιάς της Κιλικιακής Αρμενίας ως Χετούμ Α΄. Η Ισαβέλλα απεβίωσε αιφνίδια σε ηλικία 36 ετών.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1221/22 τον Φίλιππο των Πουατιέ, γιο του Βοημούνδου Δ΄ πρίγκιπα της Αντιόχειας· δεν απέκτησαν απογόνους.

Το 1225 απεβίωσε ο Φίλιππος και το 1226 η Ισαβέλλα έκανε δεύτερο γάμο με τον Χετούμ Α΄ των Χετουμιδών, γιο του Κωνσταντίνου κυρίου του Μπαμπερόν και είχε τέκνα:

  • Ευφημία απεβ. 1309, παντρεύτηκε τον Ζουλιάν κόμη της Σιδώνος.
  • Σίβυλλα π. 1240-1290, παντρεύτηκε τον Βοημούνδο ΣΤ΄ των Πουατιέ πρίγκιπας της Αντιόχειας.
  • Ρίτα, παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο του Σερβαντικάρ.
  • Λέων Γ΄ 1236/37-1289, βασιλιάς της Αρμενίας.
  • Θόρος 1244-1266.
  • Ισαβέλλα απεβ. π. 1268.
  • Μαρία, παντρεύτηκε τον Γκυ των Ιμπελέν, γιο του Βαλδουίνου σενεσάλη της Κύπρου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kings of Armenia Foundation for Medieval Genealogy
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Isabella, Queen of Armenia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).