Toy Story 2
Toy Story 2 | |
---|---|
Σκηνοθεσία | Τζον Λάσιτερ |
Παραγωγή | Walt Disney Pictures Pixar Animation Studios |
Σενάριο | Τζον Λάσιτερ Ρίτα Χσιάο Νταγκ Τσαμπερλέιν Κρις Γουέμπ |
Ηθοποιοί φωνής | Τομ Χανκς, Τιμ Άλεν, Τζόαν Κιούζακ, Κέλσι Γκράμερ, Ντον Ρικλς, Γουάλας Σον, Τζιμ Βάρνεϊ, Τζον Ρατζενμπέργκερ, Εστέλ Χάρις, Τζον Μόρις, Λόρι Μέτκαλφ, Άντριου Στάντον, Τζόναθαν Χάρις, Τζο Ρανφτ, Γουέιν Νάιτ και Άνι Ποτς |
Μουσική | Ράντι Νιούμαν |
Τραγούδι | Ράντι Νιούμαν |
Φωτογραφία | Σάρον Κάλαχαν |
Εταιρεία παραγωγής | Pixar Animation Studios |
Διανομή | InterCom, Fórum Hungary, Netflix και Disney+ |
Πρώτη προβολή | 24 Νοεμβρίου 1999 14 Απριλίου 2000 |
Διάρκεια | 92 λεπτά |
Προέλευση | Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής |
Γλώσσα | αγγλικά |
Προηγείται | Toy Story |
Έπεται | Toy Story 3 |
Σχετικά πολυμέσα | |
δεδομένα ( ) |
Το Toy Story 2 είναι αμερικανική ταινία κινουμένων σχεδίων με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή παραγωγής 1999. Αποτελεί την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της Pixar και συνέχεια του Toy Story (1995). Ο Τζον Λάσιτερ επέστρεψε στην καρέκλα του σκηνοθέτη και έγραψε το σενάριο μαζί με τους Ρίτα Χσιάο, Νταγκ Τσαμπερλέιν και Κρις Γουέμπ. Οι Τομ Χανκς και Τιμ Άλεν δανείζουν για δεύτερη φορά τις φωνές τους στους κεντρικούς χαρακτήρες του Σερίφη Γούντι και του Μπαζ Λαϊτγίαρ αντίστοιχα. Η συνέχεια βρίσκει τον Μπαζ και τα υπόλοιπα παιχνίδια να προσπαθούν να σώσουν τον Γούντι, ο οποίος έχει κλαπεί από ένα συλλέκτη παιχνιδιών.
Η Disney αρχικά οραματίστηκε το Toy Story 2 ως μια συνέχεια που θα κυκλοφορούσε απευθείας στο βίντεο και η παραγωγή της ξεκίνησε σε ένα κτίριο χωριστά από την Pixar, με το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού να εργάζεται στην ταινία Ζουζούνια (Α Bug's Life, 1998). Όταν τα πρώτα δοκιμαστικά αποδείχθηκαν υποσχόμενα, η Disney αποφάσισε να κυκλοφορήσει την ταινία στους κινηματογράφους, η Pixar όμως δεν ήταν ευχαριστημένη με την ποιότητα της συνέχειας. Ο Λάσιτερ και η ομάδα του ανέπτυξαν ολόκληρη την πλοκή από την αρχή μέσα σε ένα σαββατοκύριακο. Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη μιας ταινίας της Pixar απαιτεί χρόνια, η ημερομηνία κυκλοφορίας που είχε ήδη οριστεί δεν μπορούσε να αλλάξει και η παραγωγή του Toy Story 2 έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε εννέα μήνες.[1][2]
Το Toy Story 2 κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 24 Νοεμβρίου 1999. Απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς[3], με αρκετούς να κάνουν λόγο για μία από τις λίγες συνέχειες που ξεπέρασαν την πρωτότυπη ταινία[4] ενώ φιγουράρει μέχρι σήμερα σε λίστες με τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών. Έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με τις συνολικές εισπράξεις να αγγίζουν τα 497,3 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[5] Έλαβε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού[6] και βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας Κωμωδία/Μιούζικαλ.[7]
Η επιτυχία της ταινίας οδήγησε στη δημιουργία μίας ακόμη συνέχειας. Το Toy Story 3 κυκλοφόρησε το 2010 και γνώρισε εξίσου μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία.
Πλοκή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τα παιχνίδια είναι πίσω με τις πλάκες, τις φιλίες, τους έρωτες και τις παραξενιές τους. Ο Άντι φεύγει για την κατασκήνωση, σκοπεύοντας να πάρει μαζί του τον Γούντι μα πάνω στο παιxνίδι το χέρι του Γούντι σκίζεται ελαφρά κι έτσι ο Άντι τον βάζει στο ράφι. Ο Γούντι θα βρεθεί στο ξεπούλημα της οικογένειας του Άντι και θα κλαπεί από τον Αλ, έναν πωλητή παιχνιδιών που με τον Γούντι ολοκλήρωσε την τετράδα παιχνιδιών, ηρώων ενός παλιού σίριαλ με σκοπό να την πουλήσει σε ένα μουσείο στην Ιαπωνία.Τα παιχνίδια του Άντι με επικεφαλής τον Μπαζ ξεκινούν μία εκστρατεία για να τον βρουν ενώ αυτός γνωρίζεται με τα άλλα μέλη της τετράδας: το άλογο Άπαικτο, την καουμπόισα Τζέσι και το χρυσοθήρα "Βρόμικο" Πιτ. Ο Μπαζ και οι υπόλοιποι εισβάλλουν στο παιχνιδάδικο του Αλ και μετά από ένα μπέρδεμα, ανάμεσα στα υπόλοιπα παιχνίδια βρίσκεται ένας άλλος Μπαζ, ένας Μπαζ που πιστεύει πως είναι αστροφύλακας! Εν τω μεταξύ ο Γούντι βρίσκει καλή την ιδέα να πάει στην Ιαπωνία και αποφασίζει να μείνει μαζί με τους υπόλοιπους τρεις. Η παρέα των παιχνιδιών με τον ψεύτικο Μπαζ φτάνουν και προσπαθούν να σώσουν το Γούντι και τότε εμφανίζεται ο αληθινός Μπαζ. Ο Γούντι θα μετανιώσει για την απόφαση του και τελικά θα πάει πίσω στον Άντι αλλά ο Χρυσοθήρας έχει αντιρρήσεις. Εκείνη την ώρα ο Αλ παίρνει την βαλίτσα που έχει μέσα τον Γούντι, την Τζέσι, τον Χρυσοθήρα και τον Άπαικτο. Τα παιχνίδια τον καταδιώκουν μέχρι το αεροδρόμιο και μετά από πολλές περιπέτειες καταφέρνουν να νικήσουν τον Χρυσοθήρα και να γλυτώσουν από τον Αλ. Την επόμενη μέρα όλοι είναι πίσω στο σπίτι του Άντι και μαζί του είναι η Τζέσι και ο Άπαικτος , οι οποίοι θα παρουσιαστούν ως καινούργια παιχνίδια μπροστά στον Άντυ!
Ηθοποιοί και Χαρακτήρες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Τομ Χανκς (στη μεταγλώττιση ο Άλκης Κούρκουλος) στο ρόλο του Σερίφη Γούντι. Ο Γούντι είναι ένας πάνινος καουμπόι και ο αρχηγός των παιχνιδιών του δωματίου του Άντι, του ιδιοκτήτη του. Στο πίσω μέρος του έχει ένα σπάγκο που όταν κάποιος τον τραβάει ο Γούντι λέει κάποιες φράσεις. Ο Γούντι δεν είναι ιδιαίτερα γενναίος και είναι αδέξιος. Όταν ένας διαστημικός κούκλος, ο Μπάζ Λαϊτγίαρ "εισβάλλει" στο δωμάτιο ο Γούντι θα αντιδράσει αλλά έπειτα οι δύο τους θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι. Ο Γούντι πλέον διευθύνει τα παιχνίδια του Άντι μαζί με τον Μπάζ. Ο Γούντι είναι επίσης μέλος της τετράδας της "Παρέας του Γούντι", ενός παλιού σίριαλ.
- Τιμ Άλεν (στη μεταγλώττιση ο Γιώργος Λιάντος) στο ρόλο του Μπαζ Λαϊτγίαρ. Ο Μπαζ είναι ένα παιχνίδι-αστροφύλακας, γενναίος, δυνατός και γενικά έχει όλα τα προσόντα ενός ήρωα. Ο Μπαζ είναι το τέλειο παιχνίδι και γι' αυτό ο Γούντι, ο καλύτερος του φίλος στην αρχή τον ζήλευε. Όταν ο Μπαζ πρωτοήρθε στο δωμάτιο του Άντι νόμιζε πως ήταν αληθινός αστροφύλακας μα σύντομα κατάλαβε την αλήθεια. Ο Μπαζ όπως δείχνει είναι ερωτευμένος με την Τζέσι.
- Τζόαν Κιούζακ (στην μεταγλώττιση η Άριελ Κωνσταντινίδη στο ρόλο της Τζέσι. Η Τζέσι είναι ένα μέλος από την τετράδα της "Παρέας του Γούντι", ενός παλιού σίριαλ. Είναι πλέον μέλος των παιχνιδιών του Άντι αφού γλύτωσε από τα χέρια του Αλ.
- Κέλσι Γκράμερ (στη μεταγλώττιση ο Γιώργος Μάζης) στο ρόλο του Χρυσοθήρα. Ο Χρυσοθήρας είναι κι αυτός μέλος από την τετράδα της "Παρέας του Γούντι". Έχει ζήσει την περισσότερη ζωή του μέσα σε ένα κουτί αλλά έβγαινε κρυφά. Ο Χρυσοθήρας θέλει να αναγκάσει τον Γούντι, την Τζέσι και τον Άπαικτο να πάνε σε ένα μουσείο στην Ιαπωνία αλλά τελικά καταλήγει στην τσάντα ενός κοριτσιού παρέα με μια Μπάρμπι!
- Ντον Ρικλς (στη μεταγλώττιση ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος) στο ρόλο του Κύριου Πατάτα. Ο Πατάτας είναι ένας κούκλος που όλα τα μέλη του (μάτια, μύτη, στόμα κτλ.) φεύγουν συνέχεια από τη θέση τους. Ο Κύριος Πατάτας είναι κάποιες φορές ευέξαπτος και κάποιες άλλες γλυκός. Στη δεύτερη ταινία έχει βρει το άλλο του μισό, την Κυρία Πατάτα. Είναι κι αυτός παιχνίδι του Άντι.
- Τζιμ Βάρνεϊ (στη μεταγλώττιση ο Νίκος Τσούκας) στο ρόλο του Σούστα. Ο Σούστας είναι ένα σκυλί-παιχνίδι που αντί για σώμα έχει μία τεράστια σούστα που τεντώνεται μέχρι τουλάχιστον 3 μέτρα. Ο Σούστας ήταν ένας από τους πιο πιστούς συμβούλους του Γούντι όταν αυτός ήταν ο μόνος αρχηγός των παιχνιδιών του Άντι, του ιδιοκτήτη του Σούστα.
- Γουάλας Σον (στη μεταγλώττιση ο Παντελής Καναράκης) στο ρόλο του Ρεξ. Ο Ρεξ είναι ένας πράσινος δεινόσαυρος, παιχνίδι του Άντι. Ανησυχεί συχνά, κάνει γκάφες, μπερδεύει πράγματα και καταστάσεις.
- Τζον Ρατζενμπέργκερ (στη μεταγλώττιση ο Χρήστος Ζορμπάς) στο ρόλο του Ζαμπόν. Ο Ζαμπόν είναι το γουρούνι-κουμπαράς του Άντι. Είναι εκδηλωτικός και η θέση του είναι πάνω στο γραφείο του Άντι.
- Άνι Ποτς (στη μεταγλώττιση η Μαρία Πλακίδη) στο ρόλο της Λόλας (Bo Peep)
- Γουέιν Νάιτ (στη μεταγλώττιση ο Τάσος Κωστής) στο ρόλο του Αλ Μακγουίγκιν
- Τζον Μόρις (στη μεταγλώττιση ο Γιώργος Ματαράγκας (νεότερος)) στο ρόλο του Άντι
- Λόρι Μέτκαλφ στο ρόλο της Μαμάς του Άντι
- Εστέλ Χάρις (στη μεταγλώττιση η Τέτα Κωνσταντά) στο ρόλο της Κυρίας Πατάτας
- Ρ. Λι Έρμεϊ (στη μεταγλώττιση ο Ηλίας Πλακίδης) στο ρόλο του Λοχαγού
- Το Ρανφτ (στη μεταγλώττιση ο Άλεξ Παναγή) στο ρόλο του Γουίζι
- Άντριου Στάντον (στη μεταγλώττιση ο Μανώλης Γιούργος) στο ρόλο του Αυτοκράτορα Ζεργκ
Παραγωγή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Toy Story 2 αρχικά ήταν να κυκλοφορήσει απευθείας σε βίντεο και όχι στους κινηματογράφους. Η Disney ζήτησε από την Pixar να φτιάξει μια συνέχεια με 60 λεπτά χρόνο διάρκειας.[8] Όταν τα στελέχη της Disney είδαν τη σκληρή δουλειά και το καλό αποτέλεσμα που έκανε η δεύτερη ομάδα της Pixar και μετά από πίεση από τους Τομ Χανκς και Τιμ Άλλεν αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν την ταινία στους κινηματογράφους.[9]
Κατά την διάρκεια της παραγωγής, ένας υπάλληλος ενώ έκανε έναν καθαρισμό αχρήστων αρχείων στον κεντρικό υπολογιστή της pixar καταλάθος έσβησε τον φάκελο που κατείχε ολόκληρη την ταινία. Η pixar έκλεισε τον κεντρικό υπολογιστή πριν προλάβει να ολοκληρωθεί η διαγραφή όμως το 90% τριών χρόνων δουλειάς είχε ήδη διαγράφει. όμως, μια υπάλληλος θυμήθηκε ότι είχε τα αρχεία στον υπολογιστή του σπιτιού της διότι έπρεπε να προσέχει το νεογέννητο μωρό της και δούλευε από εκεί. στο τέλος κατάφεραν να αντικαταστήσουν σχεδόν όλα τα αρχεία, χάνοντας μόνο δουλειά μιας εβδομάδας.
Μέλη της δημιουργική ομάδας όμως δεν ήταν ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Η Pixar συναντήθηκε με τη Disney και τους είπε ότι πρέπει να γυρίσουν την ταινία από την αρχή. Η Disney διαφώνησε καθώς δεν υπήρχε αρκετός χρόνος ώστε να κυκλοφορήσει η ταινία στην ορισμένη ημερομηνία. Τότε η Pixar ζήτησε από τον Λάσιτερ να αναλάβει την παραγωγή. Ο Λάσιτερ δέχτηκε και συγκέντρωσε την ομάδα του από την πρώτη ταινία για να δουλέψουν πάνω στο στόρι. Μέσα σε ένα σαββατοκύριακο το σενάριο είχε γραφτεί από την αρχή. Για να προλάβουν την ημερομηνία κυκλοφορίας είχαν μόλις 9 μήνες να ολοκληρώσουν την ταινία.[10]
Η Disney και η Pixar είχαν κάνει συμφωνία για πέντε ταινίες και εφόσον συμμετείχε στην παραγωγή του Toy Story 2 θα έπρεπε να μετρήσει ως μία από τα πέντε. Η Disney όμως υποστήριξε ότι εφόσον οι διαπραγματεύσεις για την δεύτερη ταινία έγιναν μετά την συμφωνία των πέντε ταινιών, το Τoy Story 2 δεν έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται σε αυτές. Αυτή τους η διαφωνία οδήγησε στην αποχώρηση της Pixar από τη Disney το 2004, χωρίς να τηρήσουν τη συμφωνία τους. Η διαφωνία τους παρ' όλα αυτά λύθηκε όταν ο Μάικλ Άισνερ, πρόεδρος της Disney, αποχώρησε και ανέλαβε ο Μπομπ Άιγκερ, ο οποίος αγόρασε την Pixar το 2006.
Box Office
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Με προϋπολογισμό 90.000.000 δολάρια[5], το Toy Story 2 έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 1η θέση με 57,3 εκατομμύρια δολάρια.[5] Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 245,8 εκατομμύρια δολάρια[5] και στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 251,5 εκατομμύρια δολάρια.[5] Παγκοσμίως απέφερε 497,3 εκατομμύρια δολάρια.[5] Ήταν η 3η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμίως για το 1999.[5] Ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες της σειράς καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, πίσω από το Toy Story 3.[11] Στην Ελλάδα έκοψε 50.000 εισιτήρια.[12]
Βραβεία & Υποψηφιότητες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οργάνωση | Κατηγορία | Υποψήφιος | Αποτέλεσμα |
---|---|---|---|
Όσκαρ[6] | Τραγούδι (When She Loved Me) | Ράντι Νιούμαν | Υποψηφιότητα |
Χρυσές Σφαίρες[7] | Καλύτερη Ταινία - Κωμωδία/Μιούζικαλ | Νίκη | |
Τραγούδι (When She Loved Me) | Ράντι Νιούμαν | Υποψηφιότητα |
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Price. Price. σελ. 181.
- ↑ Leslie Iwerks (2007). The Pixar Story (Documentary). Leslie Iwerks Productions.
Η παράμετρος |access-date=
χρειάζεται|url=
(βοήθεια) - ↑ «Toy Story 2 στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2013.
- ↑ Price. Price. σελ. 185.
- ↑ 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 «Toy Story 2 στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2010.
- ↑ 6,0 6,1 «The 72nd Academy Awards (2000) Nominees and Winners». oscars.org. 26 Μαρτίου 2000. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2013.
- ↑ 7,0 7,1 «The 57th Annual Golden Globe Awards (2000)». goldenglobes.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2013.
- ↑ Karl Cohen (1 Δεκεμβρίου 1999). «Toy Story 2 Is Not Your Typical Hollywood Sequel». Animation World Network. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2010.
- ↑ «Tom Hanks, Tim Allen fought for 'Toy Story 2' release». New Movie Releases DVD. 13 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2010.
- ↑ «The Pixar Story». Leslie Iwerks Productions. 2007.
- ↑ «Franchises Toy Story». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2013.
- ↑ Ρόμπυ Έκσιελ (Καλοκαίρι 2000). Ελληνικό Top 20 για τη σεζόν 1999-2000. Περιοδικό Σινεμά. σελ. 94.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
- Αμερικανικές ταινίες
- Ταινίες του 1999
- Αμερικανικές κωμικές ταινίες
- Αγγλόφωνες ταινίες
- Αμερικανικές ταινίες κινουμένων σχεδίων
- Ταινίες παραγωγής Pixar
- Ταινίες παραγωγής Walt Disney Pictures
- Ταινίες σίκουελ
- Αμερικανικές buddy ταινίες
- Κωμικές ταινίες κινουμένων σχεδίων
- Ταινίες σε σκηνοθεσία Τζον Λάσιτερ
- Κούκλες στη μυθοπλασία
- Αμερικανικές 3D ταινίες
- Ταινίες κινουμένων σχεδίων παραγωγής Walt Disney Pictures
- 3D ταινίες κινουμένων σχεδίων
- Αμερικανικές ταινίες κινουμένων σχεδίων υπολογιστή
- Ταινίες κινουμένων σχεδίων του 1999
- Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας (Κωμωδία ή Μιούζικαλ)