Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιάννης Ιωάννου (μουσικός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιάννης Ιωάννου
Γέννηση8 Μαρτίου 1953 (1953-03-08) (71 ετών)
Αθήνα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΕλληνικό Ωδείο, Ωδείο Αθηνών και Μουσικό Κολέγιο Μπέρκλι
Ιδιότητατραγουδιστής και συνθέτης
Εν ενεργεία1982–σήμερα
Όργαναφωνή, ακκορντεόν και πιάνο

Ο Γιάννης Κ. Ιωάννου (Αθήνα, 8 Μαρτίου 1953[1]) είναι Έλληνας συνθέτης, τραγουδοποιός, ενορχηστρωτής, μουσικός παραγωγός και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Βιογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε τον Μάρτιο το 1953 στην Αθήνα. Γιος Μικρασιάτη πρόσφυγα και αργότερα μέλους της Εθνικής Αντίστασης, αγάπησε από τη μικρή ηλικία το παλιό ελληνικό τραγούδι, τη λογοτεχνία, την ποίηση και τον κινηματογράφο. Σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου, μαθαίνοντας ακορντεόν και πιάνο, πλάι στον θείο του, τον Δημήτρη Μεταξά. Την ίδια περίοδο ασχολήθηκε και με τη βυζαντινή μουσική.

Το 1966 γίνεται μέλος στο ροκ συγκρότημα "Υοungbίrds" ως οργανίστας, και αργότερα στους "Foremost" με τους οποίους έπαιξε για επτά χρόνια. Με τους Foremost κυκλοφόρησαν κι ένα 45άρι δισκάκι. Η μία πλευρά είχε το «Γιατί να φύγεις», ελληνικοί στίχοι στο «Something” των Beatles. Ένα τραγούδι που θεωρείται διαχρονικά η μεγαλύτερη, προσωπική, επιτυχία του George Harisson. Η δεύτερη πλευρά του δίσκου που κυκλοφόρησαν οι Foremost το 1970 είχε το «Μην παίζεις με την αγάπη»

Μετά το 1968, φοίτησε στο Ορφείο Ωδείο, στο Απολλώνειο Ωδείο για να καταλήξει στο Ωδείο Αθηνών, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα θεωριτικά της μουσικής, με καθηγητές τους Μενέλαο Παλλάντιο, Κώστα Κυδωνιάτη, Μάρκο Δραγούμη, Γιάννη Ιωαννίδη, και άλλους σημαντικούς μουσικούς. Την περίοδο 1974 με 1977, μαθήτευσε στο "Arcane School". Αργότερα παρακολούθησε μαθήματα δι' αλληλογραφίας με το Μουσικό Κολλέγιο του Berklee College of Music (Βοστώνη) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 1982 πρωτοεμφανίζεται ως συνθέτης στον μουσικό διαγωνισμό έντεχνου λαϊκού τραγουδιού της ΚΝΕ και βραβεύεται από τα μέλη της κριτικής επιτροπής Μίκη Θεοδωράκη και τον Γιάννη Ρίτσο. Το 1986 το ενδιαφέρον του στρέφεται στα μαθηματικά και τους αλγόριθμους, τα συνθεσάιζερ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους αυτοδίδακτους στη σύνθεση της μουσικής μέσω υπολογιστών στην Ελλάδα. Εργάστηκε από το 1978, ως ενορχηστρωτής, μουσικός στα πλήκτρα και μουσικός παραγωγός στη παραγωγή μουσικών δίσκων, σε συναυλίες, σε νυχτερινά κέντρα, στο μουσικό θέατρο και την τηλεόραση.

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Τσιτσάνης, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Γιώργος Ζαμπέτας, Θάνος Μικρούτσικος, Απόστολος Καλδάρας, Δήμος Μούτσης, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης Σπανός, Νότης Μαυρουδής, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Χρήστος Νικολόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Μενέλαος Θεοφανίδης, Λίνος Κόκοτος, Βασίλης Κουμπής, Σταμάτης Κραουνάκης, Τάκης Μουσαφίρης, Δημήτρης Λάγιος, Γιώργος Σταυριανός, και άλλους.

Σύνθεση, ενορχήστρωση, εκτέλεση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει αναλάβει την ενορχήστρωση, αλλά και ως συμμετοχή σε τραγούδια μουσικών δίσκων σημαντικών καλλιτεχνών στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένοι από τους δίσκους που συμμετείχε κύρια ως ενορχηστρωτής και σε κάποια και ως συνθέτης.

Με τους τραγουδοποιούς

Όπως επίσης με τους καλλιτέχνες Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Αφροδίτη Μάνου, Κώστας Τουρνάς, Γιάννης Ζουγανέλης, Τάσος Γκρους, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Τσακνής, Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Νικολάου, Γιάννης Μηλιώκας, Κώστας Γανωτής, Αντώνης Μιτζέλος, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Κώστας Χατζής, Κώστας Καράλης, Ρόμπερτ Ουίλλιαμς, Μπέσσυ Αργυράκη, Μελίνα Τανάγρη, Ελπίδα και άλλους.

Με τους σολίστες
  • Βασίλης Σαλέας (κλαρίνο), "Orama/Vangelis, Litany/Theodorakis, Isimeria/Various, Fasma/Various",
  • Γιώργος Κόρος (βιολί), "Φωτογραφίες",
  • Nicos - Νίκο Χατζόπουλο (βιολί), "Zephyros/Theodorakis",
  • Σταύρος Παζαρέντζης (κλαρίνο), "Litany II/Theodorakis",
  • Δημήτρης Χριστοδούλου (μπουζούκι), "Rhapsody/Theodorakis",
  • Γρηγόρης Τζιστούδης (μπουζούκι) σε κομμάτια Β.Κουμπή, "Traveling", κ.ά.
Με τους τραγουδιστές

Συνεργάστηκε στη μουσική παραγωγή των παρακάτω δίσκων:

Με τους μουσικούς παραγωγούς
  • Γιώργος Μακράκης, Αχιλλέας Θεοφίλου, Ηλίας Μπενέτος, Νίκος Καραγιάννης, Φίλιππος Παπαθεοδώρου, Δημήτρης Κοντοσταυλάκης, Γιάννης Δουλάμης, Θύμιος Παπαδόπουλος, Κώστας Ζουγρής, Γιάννης Πετρίδης, Φιλίπ Έιντελ (Philippe Eidel), Στέλιος Φωτιάδης, Σταύρος Μουφλουζέλης, Άκης Γκολφίδης, Κώστας Κωτούλας, Δημήτρης Χατζόπουλος και άλλους παραγωγούς.
Με τις δισκογραφικές εταιρίες
Minos-EMI, Universal - Polygram, CBS-Sony Music, Lyra-MBI, Polyphon, BMG, Virgin Greece, FM-Records, WEA, Eros, SONET (CBS-Sweden), Legend, Warner Music και άλλες εταιρίες.
Συναυλίες

Εργάζεται στο τομέα της ενορχήστρωσης από το 1966. Μία από τις σημαντικότερες ενορχηστρώσεις συναυλιών ήταν το 1987, όταν παρουσίασε πρώτος σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και σε συνεργασία με τη Νένα Βενετσάνου στο Θέατρο Λυκαβηττού, τη συναυλία "Το κουτί της Πανδώρας" με συνεργασία τεσσάρων μουσικών. Στη συνέχεια επί δύο συναπτά έτη, από το 1989 έως το 1991, συνεργάστηκε στη παραγωγή της μουσικής παράστασης "Λεωφόρος Β'", με καλλιτέχνες τους Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Λίνα Νικολακοπούλου, Σταμάτης Κραουνάκης και Ανδρέα Βουτσινά. Από το 1993, υπήρξε στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη. Συνεργάστηκε μαζί του στις «Πολιτείες Γ' και Δ΄», στον «Οιδίποδα Τύραννο» και άλλες συναυλίες.

Έχει εμφανισθεί συνοδεύοντας γνωστούς καλλιτέχνες σε διάφορες χώρες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ελβετία, στην Ολλανδία, στη Δανία, στη Σουηδία, στη Γεωργία, στη Νότιο Αφρική, στην Αίγυπτο, στην Ουκρανία, στο Καζακστάν, στην Αυστραλία και στην Κύπρο.

Τηλεοπτικές παραγωγές

Έχει ενορχηστρώσει, συνθέσει και επιμεληθεί τη μουσική για τις τηλεοπτικές εκπομπές μουσικών εκπομπών όπως των:

  • "Εν Αρχεί ην ο λόγος" και "Η άλλη μεριά του φεγγαριού", σε παρουσίαση του Λευτέρη Παπαδόπουλου, με αφιερώματα σε πολλούς Έλληνες στιχουργούς,
  • "Αυτοί που μίλησαν με Νότες",
  • "Οι παλιοί μας φίλοι", σε παρουσίαση του Γιώργου Παπαστεφάνου,
  • "Αυλαία", σε παρουσίαση του Γιώργου Κυβέλου,
  • "Ο τελευταίος άρχοντας των Βαλκανίων", με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη «Balkan Litany» και άλλες εκπομπές.
Εορταστικά προγράμματα τηλεοπτικών σειρών
Τηλεοπτικοί σταθμοί

Έχει συνεργαστεί με διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς όπως του δημόσιου οργανισμού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΤ1, ΝΕΤ (ΕΤ2), ΕΤ3), καθώς και με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, Mega Channel, Antenna, ORF, ARTE και αρκετούς άλλους.

Θεατρικές παραστάσεις

Έχει γράψει, διασκευάσει και ενορχηστρώσει, τη μουσική για επιθεώρησεις, ξεκινώντας το 1977 και σε συνεργασία με τον συνθέτη Μενέλαο Θεοφανίδη από το Θέατρο Μινώα.

Έγραψε επιπλέον τη μουσική και τα τραγούδια που ακούστηκαν στα θεατρικά έργα:

Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες θεάτρου και ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, στα πλαίσια της θεατρικής παραγωγής, όπως οι:

Προσωπικές συνθέσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Το 2010, κυκλοφόρησε η πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά, με τίτλο "Αχιλλέας ο Μυρμιδόνας" σε ποίηση του Γιώργου Τσιτρούλη. Είναι ο πρώτος προσωπικός του δίσκος, με ερμηνευτές τον Κώστα Σμοκοβίτη, την Καλλιόπη Βέττα, τον Χρήστο Παπαχρήστο, το γυναικείο φωνητικό σύνολο Amica+, το Anthi's children choir και ανδρικό χορό.
  • Το 2011 αναλαμβάνει τη σύνθεση και την ενορχήστρωση στο άλμπουμ "Ξαφνική βροχή" της Καλλιόπης Βέττα από την Warner Μusic. Στο άλμπουμ αυτό συμμετέχουν, εκτός της μόνιμης συνεργάτιδάς του Καλλιόπης Βέττα, η Καίτη Κουλλιά, ο Μάριος Φραγκούλης, όπως και ο αείμνηστος Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Ο Γιάννης Κ. Ιωάννου συμμετέχει κι ο ίδιος ερμηνευτικά, κάνοντας δέυτερες φωνές σε δυο τραγούδια του άλμπουμ.
  • Το 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο-CD "ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΙΚΗ", όπου η Καλλιόπη Βέττα ερμηνεύει Θεοδωράκη κι εκεί, εκτός από την ενορχήστρωση και την παραγωγή, έγραψε και τη μουσική ενός τραγουδιού αφιερωμένου στον Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο "Της Ρωμιοσύνης μελωδέ".
  • To 2018 δημιουργεί την μουσική (instrumental) τετραλογία "4 Seasons" που κυκλοφόρησε ψηφιακά από την FM-Records. Εκεί ο συνθέτης συνεργάζεται με άλλους σπουδαίους βιρτουόζους, όπως ο Δημήτρης Μαργιολάς (μπουζούκι) και ο Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί).

Ο Γιάννης Κ. Ιωάννου συνθέτει και ερμηνεύει

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εξέλιξη ποτέ δεν σταματά, ακόμα και μετά από μια τόσο σημαντική καριέρα τόσων ετών, αντίθετα βρίσκει κι άλλους δρόμους έκφρασης. Ο συνθέτης, ενορχηστρωτής, μουσικός και παραγωγός Γιάννης Κ. Ιωάννου, πιάνει και το μικρόφωνο για να ερμηνεύσει τα τραγούδια του ή έστω κάποια από αυτά. Επιλέγει στίχους συνεργατών του με την οξυδέρκεια που διαθέτει από την εμπειρία του, συνθέτει και ερμηνεύει.

  • Την 1η Μαρτίου 2022 κυκλοφορεί η «Ωδή στα γυαλιά μου», ένα αριστουργηματικά δοσμένο ποίημα του ψυχολόγου, συγγραφέα και ποιητή Νίκου Σιδέρη, από την ποιητική του συλλογή "Θηλή Σοκολάτα", που μελοποίησε, ενορχήστρωσε κι ερμηνεύει ο Γιάννης Κ. Ιωάννου. Το single κυκλοφόρησε ψηφιακά σε όλες τις πλατφόρμες.
  • Λίγες μόνο μέρες αργότερα κυκλοφόρησε ακόμα ένα τραγούδι του, που φέρει ξανά την ερμηνευτική του σφραγίδα, το «Σαν νερό κυλά η ζωή». Η μουσική του τραγουδιού γράφτηκε από τον Γιάννη Κ. Ιωάννου, αρχικά για το θεατρικό έργο του Μπέρναρντ Σω, "Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν", που ανέβασε το Διάχρονο Θέατρο της Μαίρης Βιδάλη, με σκηνοθέτη τον Γιάννη Μόρτζο. Λίγο αργότερα προτάθηκε στην Αιμιλία Πανταζή να γράψει στίχους κι έτσι γεννήθηκε αυτό το τραγούδι, που επίσης κυκλοφόρησε ψηφιακά σε όλες τις πλατφόρμες. Σημείο καμπής, δύο χρόνια μετά, το 2024 το τραγούδι αυτό είχε ξεπεράσει τις 500.000 ακροάσεις παγκοσμίως.
  • Στις 4 Μαίου 2022 κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Νεράιδες" με 4 τραγούδια, το οποίο κυκλοφόρησε σαν το πρώτο μέρος (από τρία) του ολοκληρωμένου κύκλου "Μικρά Ερωτικά", το οποίο θα κυκλοφορούσε αργότερα και σε φυσική μορφή. Το άλμπουμ "Νεράιδες" κυκλοφόρησε διεθνώς από την FM Digital Records, ψηφιακά σε όλες τις μουσικές διαδικτυακές πλατφόρμες. Η σύνθεση, Ενορχήστρωση & Παραγωγή είναι του Γιάννη Κ. Ιωάννου, οι στίχοι ανήκουν στην Αιμιλία Πανταζή, ενώ ερμηνεύει η Κατερίνα Παπαδημητρίου και ο Γιάννης Κ. Ιωάννου σε ένα τραγούδι.
  • Στις 6 Ιουλίου 2022 κυκλοφόρησε από την FM Records νέο EP άλμπουμ με τίτλο "Παλιό Πάρκο" και πάλι σε ψηφιακή μορφή, στις μουσικές πλατφόρμες. Εκεί παρουσιάζει τη συνεργάτιδά του επί μακρόν Καλλιόπη Βέττα σε 3 τραγούδια του, η οποία επιστρέφει ερμηνεύοντας μετά από καιρό, αλλά και δύο νέους στιχουργούς κι έναν παλιότερο καταξιωμένο. Τον Κοζανίτη δημοσιογράφο Αντώνη Μαυρίδη, τον αρχιμουσικό της Δημ. Φιλαρμονικής Αρχαγγέλου Ρόδου, στιχουργό Αντώνη Κολιό και τον γνωστό με τις πολλές μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του, Άκο Δασκαλόπουλο, που δεν είναι πια κοντά μας. Ο ίδιος ο συνθέτης ερμηνεύει ένα τραγούδι από το EP.
  • Στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 κυκλοφόρησε το άλμπουμ του Γιάννη Κ. Ιωάννου, "Ο Πόλεμος και η Ειρήνη". Κυκλοφορεί ένα ολόκληρο άλμπουμ δικό του για πρώτη φορά, όντας ο ερμηνευτής. Αρκετοί στιχουργοί πλαισίωσαν τη δουλειά αυτή. Μίνα Πέτρου Βενετσάνου, Στέλλα Δενδηλιάρη, Λίνα Δημοπούλου, Αίμη Καραγιαννάκη, Λέανδρος Πολενάκης, ενώ το άλμπουμ συμπληρώνεται με τρία οργανικά τραγούδια του συνθέτη και ερμηνευτή, αλλά και δύο ακόμα σπουδαία τραγούδια από την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Χάρης Κατσιμίχας και Λένα Παππά υπογράφουν τη δημιουργία στο "Δωμάτιο". Αυτό το τραγούδι είχε ενορχηστρωθεί αρχικά από τον Γιάννη Κ. Ιωάννου για το άλμπουμ "Της αγάπης μαχαιριά", ενώ τώρα το ερμηνεύει ο ίδιος. Το άλλο είναι ο πασίγνωστος "Μέτοικος" του Georges Moustaki, με την ελληνική απόδοση των στίχων να ανήκει στον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε διεθνώς από την FM Records σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.
  • Στις 30 Νοεμβρίου 2022 κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος από τα "Μικρά Ερωτικά", με τον γενικό τίτλο "Είναι κάτι έρωτες". Το άλμπουμ  κυκλοφόρησε από την FM Digital Records, ψηφιακά σε όλες τις μουσικές διαδικτυακές πλατφόρμες. Η σύνθεση, Ενορχήστρωση & Παραγωγή είναι του Γιάννη Κ. Ιωάννου, οι στίχοι ανήκουν στην Αιμιλία Πανταζή, ενώ ερμηνεύει η Κατερίνα Παπαδημητρίου και ο Γιάννης Κ. Ιωάννου σε ένα τραγούδι.  
  • Στις 8 Μαρτίου 2023, γενέθλια ημέρα του Γιάννη Κ. Ιωάννου, κυκλοφόρησε το άλμπουμ του συνθέτη και ερμηνευτή, με γενικό τίτλο "Ο Κήπος της Εδέμ". Επτά νέα τραγούδια σε στίχους του Κωνσταντίνου Προβατά. Η ερμηνεία, η σύνθεση αλλά και η παραγωγή του άλμπουμ ανήκουν στον Γιάννη Κ. Ιωάννου. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε με ένα ευρηματικό εξώφυλλο που έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση, μία έμπνευση της artist Βιργινίας Ανδριανάτου, η οποία κάνει και τα φωνητικά στο ομότιτλο τραγούδι.
  • Στις 25 Απριλίου 2023 κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή η "Εποχή τρικυμίας" με ερμηνεία της Καλλιόπης Βέττα, σε στίχους του δημοσιογράφου και στιχουργού Αντώνη Μαυρίδη. Η σύνθεση, η ενορχήστρωση και η παραγωγή ήταν του Γιάννη Κ. Ιωάννου.
  • Στις 4 Ιουνίου 2023 κυκλοφορούν σε ψηφιακή μορφή δύο τραγούδια με ερμηνευτή τον Ζαχαρία Μπασιά, με την υπογραφή ωστόσο του Γιάννη Κ. Ιωάννου. Το "Μπορώ", ένα παλιότερο τραγούδι του συνθέτη που είχε ερμηνεύσει η Καλλιόπη Βέττα, σε στίχους της Μαρίνας Αρμέφτη, καθώς και το "Είναι η αγάπη λουλούδι ανοιχτό", σύνθεση του ερμηνευτή Ζαχαρία Μπασιά, σε στίχους της Αιμιλίας Πανταζή. Αυτές οι δύο κυκλοφορίες ήταν παραγωγή του Γιάννη Κ. Ιωάννου.
  • Στις 2 Ιουλίου 2023 κυκλοφορεί ψηφιακά "Ο καραβομαραγκός" σε ποίηση του Νίκου Πλωμαρίτη. Η ερμηνεία, σύνθεση, ενορχήστρωση και παραγωγή του τραγουδιού είναι του Γιάννη Κ. Ιωάννου.
  • Στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 κυκλοφορεί ψηφιακά το τραγούδι "Είμαστε οι άνθρωποι μικροί" σε παραγωγή, ερμηνεία, σύνθεση και ενοχρήστρωση του Γιάννη Κ. Ιωάννου. Οι στίχοι ανήκουν στον Αλέξανδρο Στεφόπουλο.
  1. GreekDiscography. «GreekDiscography». GreekDiscography.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 

https://musicalmanac64.blogspot.com/2022/09/blog-post_21.html όπου περιγράφεται η δράση του και μετά το 2010

https://web.archive.org/web/20130127034010/http://www.ioannou-music.gr/press/interview-difono47.htm

https://web.archive.org/web/20120323175710/http://www.ioannou-music.gr/gr_lomt.htm

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Ιστοσελίδα στο Spotify,

Yannis K. Ioannou

  • Σελίδα Facebook,

Γιάννης Κ. Ιωάννου / Yannis K. Ioannou

  • Ιστοσελίδα SoundCloud,

Yannis K. Ioannou[νεκρός σύνδεσμος]