Ηλίας Ανδριόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηλίας Ανδριόπουλος
Γέννηση7 Ιανουαρίου 1950 (1950-01-07) (74 ετών)
Λατζόι, Ηλεία, Ελλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότητασυνθέτης
Είδος τέχνηςμουσικοσυνθέτης
Καλλιτεχνικά ρεύματαέντεχνο και ελαφρολαΊκό τραγούδι
Σημαντικά έργαΚύκλος Σεφέρη,

Γράμματα στο Μακρυγιάννη, Λαϊκά Προάστια, Προσανατολισμοί, Οι ξένες πόρτες,

Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη σε έργα του Ηλία Ανδριόπουλου (Ηρώδειο), Αργοναύτες,

Μια διαδρομή από τα Γράμματα στο Μακρυγιάννη στις Ωδές του Ανδρέα Κάλβου (Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου)

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος (Λατζόι Ηλείας, 7 Ιανουαρίου 1950) είναι σημαντικός Έλληνας συνθέτης.

Σύντομο βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Ηλίας Ανδριόπουλος ανήκει στο νεότερο ρεύμα της ελληνικής μουσικής  με έργο πολύπλευρο, αναγνωρίσιμο και αγαπητό από το ευρύ κοινό. Γεννήθηκε στο χωριό Λατζόι Ηλείας, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία.

Εκεί πέρασε τα παιδικά και τα μαθητικά του χρόνια. Μόλις τελείωσε το Γυμνάσιο, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου παράλληλα με τις μουσικές σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών εργαζόταν για να να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Δάσκαλοί του η Ελένη Γαϊδεμβέργερ, ο Μιλτιάδης Κουτούγκος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος

Την περίοδο 1970-1972 που υπηρετούσε τη θητεία του στο Στρατό, έγραψε κάποια τραγούδια, άλλα σε στίχους δικούς του και άλλα σε στίχους άλλων φαντάρων για να πειραματιστεί. Αυτά τα τραγούδια δεν κυκλοφόρησαν ποτέ σε δίσκους για ευνόητους λόγους.

Το 1975 στο θέατρο «Ακροπόλ» ο Μάνος Κατράκης παρουσίαζει τον νέο συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο στο αθηναϊκό κοινό, στην πρώτη του συναυλία.

Το Νοέμβριο του 1976 κυκλοφόρησε ο 1ος δίσκος του με τον τίτλο Κύκλος Σεφέρη, με τραγούδια σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη με τον Νίκο Ξυλούρη και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.

Το 1978 κυκλοφόρησε ο 2ος δίσκος του με τίτλο Εικόνες. Αυτός περιλάμβανε τραγούδια σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και Νίκου Γκάτσου καθώς και ορισμένα ορχηστρικά κομμάτια.

Μεγάλο βήμα για την καθιέρωσή του αποτέλεσαν οι τρεις συναυλίες που έδωσε, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, τον Αύγουστο του 1978, στο Θέατρο Λυκαβηττού.

Γύρω στα Χριστούγεννα του 1979 κυκλοφόρησε ο 3ος δίσκος του με τίτλο Γράμματα στο Μακρυγιάννη και άλλα λαϊκά, ο οποίος έκανε πάταγο.

Το 1980 κυκλοφόρησαν δύο ακόμα σπουδαίοι δίσκοι τα Λαϊκά προάστια με την Σωτηρία Μπέλλου και Τα λαϊκά μου. Το 1982 κυκλοφόρησε ο δίσκος Περιπλάνηση.

Στις 28 Μαρτίου του 1984 κυκλοφόρησε ο δίσκος Προσανατολισμοί, ο οποίος περιλάμβανε τραγούδια από την ομότιτλη ποιητική συλλογή του Οδυσσέα Ελύτη.

Στις 18 Νοεμβρίου του 1985 κυκλοφόρησε ένας ακόμα δίσκος με τον τίτλο Οι ξένες πόρτες, στον οποίο τους στίχους των περισσότερων τραγουδιών είχε γράψει ο στιχουργός Μάνος Ελευθερίου και σε δυο τρία ο ίδιος ο Ανδριόπουλος.

Την μουσική του διαδρομή αποτυπώνουν 20 δίσκοι-CD . Μεταξύ αυτών είναι τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη»,  οι «Ξένες Πόρτες», τα « Λαϊκά Προάστια», οι « Προσανατολισμοί» οι «Αργοναύτες»,η «Μουσική για σαντούρι & ορχήστρα», « Ωδαί»,  «Μικρή  Επίδαυρος» (ζωντανή ηχογράφηση), «Ο Πρώτος ΄Υμνος», «Ο Φιλόπατρις» κ.α. Ανέκδοτα έργα του, η συμφωνιέτα « Ανταύγειες»,  « Μουσική για βιολοντσέλο και ορχήστρα», η σονάτα « Ελληνικό Καλοκαίρι», τα «Επιθαλάμια».

'Εχει συνεργαστεί με σημαντικότατους ερμηνευτές και καλλιτέχνες: Μπέλλου , Ξυλούρη, Μητσιά, Πρωτοψάλτη, Μοσχολιού, Βενετσάνου, Χριστογιαννόπουλο, Θεοδωρίδου, Καλογιάννη, Δημητριάδη, Μηλιαρέση, Μόσχο, Τσάκτσεβα,  Δημητράτο, Μπάκα, Φόρτη κ.α.

Σημαντικές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν παρουσιάσει το έργο του: Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η  Suisse Romande της Γενεύης, η  English Players του Λονδίνου, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) κλπ.Επίσης αίθουσες και χώροι υψηλού κύρους, όπως η Alte Oper της Φραγκφούρτης, το Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου, το Victoria Hall της Γενεύης , το Berwaldhallen  της Στοκχόλμης,  το WDR της Κολωνίας, έχουν φιλοξενήσει την μουσική του.   Έχει δώσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και East Anglia ( Νόριτς), καθώς και σε ελληνικά Πανεπιστήμια.  Ακόμα έχουν εκδοθεί τρία Δοκίμιά του: « Αφήγηση των ΄Ηχων» Κέδρος- 2006, « Αντι–Ηχήσεις» Μαϊστρος- 2008 και «Το Αίνιγμα μιάς Γενιάς» Αργοναύτες -2013.

Επίσης την περίοδο 1985 - 1990 συνέθεσε τα τραγούδια τα οποία ακούστηκαν στις ακόλουθες εκπομπές της ΕΡΤ πάνω σε στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη:

Υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ(1994-1997), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας (1997-1999), και πρόεδρος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών 2010-2013).