Απόστολος Καλδάρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απόστολος Καλδάρας
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Απόστολος Καλδάρας (Ελληνικά)
Γέννηση7  Απριλίου 1922[1]
Τρίκαλα
Θάνατος8  Απριλίου 1990[2][1]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητασυνθέτης
ΤέκναΚώστας Καλδάρας[3]
Όργαναμπουζούκι
Καλλιτεχνικά ρεύματαΜουσικός-Συνθέτης-Στιχουργός

Ο Απόστολος Καλδάρας (7 Απριλίου 19228 Απριλίου 1990) ήταν Έλληνας συνθέτης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας στις 7 Απριλίου 1922. Τέλειωσε το Γυμνάσιο και ασχολήθηκε στην αρχή ερασιτεχνικά με το μπουζούκι. Στη διάρκεια όμως της Κατοχής ασχολήθηκε επαγγελματικά με αυτό το μουσικό όργανο και βεβαίως με τη μουσική που αυτό εκπροσωπούσε. Αμέσως μετά την κατοχή ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις, το 1946. Το τραγούδι το οποίο και τον ανέδειξε και τον κατέταξε στους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς του είδους αυτού ήταν το "Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι". Συνεργάστηκε με πολλά σπουδαία ονόματα της εποχής όπως το Βαγγέλη Περπινιάδη, το Στράτο Διονυσίου, το Μιχάλη Μενιδιάτη κ.ά. Στιχουργικά συνεργάστηκε με τους στιχουργούς Κώστα Βίρβο, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Πυθαγόρα, Σώτια Τσώτου και με πολλούς άλλους.

Ο Απόστολος Καλδάρας πέθανε στις 8 Απριλίου 1990 και κηδεύτηκε στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου με παρουσία πολύ κόσμου και καλλιτεχνών.

Δισκογραφία 33 στροφών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χατζηνικολάου, Νίκος, Απόστολος Καλδάρας : Αναφορά στη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού, εκδ.Ιανός, Θεσσαλονίκη 2008
  • Αγγελής Γιώργος, ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΕ ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΛΔΑΡΑ, πτυχιακή εργασία, Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ, ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΑΡΤΑ, 2013 https://apothetirio.lib.uoi.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/6294/225.pdf Αρχειοθετήθηκε 2021-09-19 στο Wayback Machine.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Discogs. 937383. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. www.protasismusic.gr/en/artist/13.
  3. www.protasismusic.gr/el/artist/47. Ανακτήθηκε στις 10  Μαΐου 2021.
  4. Η μουσική των τραγουδιών του δίσκου αυτού χρεώθηκε στο όνομα του Κώστα Βίρβου, ο οποίος ήταν και ο στιχουργός τους επειδή ο Καλδάρας λίγο πριν ξεκινήσει η ηχογράφησή του αρρώστησε και μπήκε επειγόντως στο νοσοκομείο. Επίσης, ο Καλδάρας στο δίσκο αυτό συνεργάστηκε για πρώτη και τελευταία φορά με τους τραγουδιστές Χαράλαμπο Γαργανουράκη και Λιζέτα Νικολάου.