Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας
K.Ν.E.
Kne.jpg
Γραμματέας Νίκος Αμπατιέλος
Νεολαία κόμματος ΚΚΕ
Ίδρυση 15 Σεπτεμβρίου 1968
Προκάτοχος ΟΚΝΕ
Έδρα Λεωφόρος Ηρακλείου 145
142 31 Νέα Ιωνία
Εφημερίδα Οδηγητής
Ιδεολογία Κομμουνισμός
Μαρξισμός-Λενινισμός Αντικαπιταλισμός Ευρωσκεπτικισμός Επαναστατικός Σοσιαλισμός Οικοσοσιαλισμός
Επίσημα χρώματα Κόκκινο, Κίτρινο
Ιστοσελίδα
kne.gr/
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

H Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (KNE) είναι η νεολαία του ΚΚΕ. Είναι μια μαρξιστική-λενινιστική οργάνωση που αγωνίζεται για να κερδηθεί πλατιά η νεολαία της Ελλάδας με την πολιτική του ΚΚΕ και να σχηματιστεί μια αταξική κοινωνία. Πρόκειται για την μαζικότερη νεολαιίστικη αριστερή οργάνωση στην Ελλάδα.

Ιδρύθηκε το 1968. Εκδίδει μηνιαίως τον Οδηγητή, που είναι το όργανο του Κεντρικού Συμβουλίου της, και διοργανώνει φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.[1]

Η ΚΝΕ είναι απόγονος της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος (ΟΚΝΕ). Είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), στην οποία προέδρευε μέχρι πρόσφατα. Σημερινός Γραμματέας του Κεντρικού της Συμβουλίου είναι ο Νίκος Αμπατιέλος.[2]

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η KNE είναι δομημένη με βάση τον Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό και τις άλλες αρχές ενός Κόμματος νέου τύπου. Τα μέλη της συμμετέχουν στη φοιτητική παράταξη Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) και στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) ως φοιτητές ή στη γραμματεία νέων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου ως εργαζόμενοι. Διαθέτει αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα για την λαϊκή εξουσία και τον κομμουνισμό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η KNE ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών. Στις 22 Αυγούστου 1968 το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ αποφάσισε την ίδρυση της ΚΝΕ.[3] Στις 15 Σεπτεμβρίου 1968 ιδρύθηκε η ΚΝΕ, με τη συγκρότηση του πρώτου καθοδηγητικού οργάνου της.[4] Μετά τη Μεταπολίτευση και τη νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος η ΚΝΕ κατέστη η μαζικότερη πολιτική οργάνωση νεολαίας. Το φθινόπωρο του 1989, μέσα στη γενικότερη πολιτική κρίση της Αριστεράς στην Ελλάδα, την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΣΥΝ αποχώρησαν ή/και διεγράφησαν πολλά μέλη του ΚΚΕ (μαζί με 15 μέλη της ΚΕ) και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του στελεχικού δυναμικού και των μελών της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον ίδιο τον Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου Γιώργο Γράψα. Οι περισσότεροι από αυτούς συγκρότησαν το Νέο Αριστερό Ρεύμα. Η δε πλειοψηφία της ΚΝΕ που συντάχτηκε με το ΝΑΡ, μετονομάστηκε στο 5ο Συνέδριο το 1990 σε ΚΝΕ-ΝΑΡ, τίτλο που θα κρατήσει έως το Συνέδριο μετεξέλιξης το 1995, οπότε θα μετονομαστεί τελικά σε Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (ΝΚΑ). Η διάσπαση της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβρη του 1989. Παρά τη σοβαρή μείωση των δυνάμεών της η ΚΝΕ συνέχισε τη δράση της και σταδιακά (1991-1998) επανέκτησε την παλιά της δυναμική (πορεία ανασυγκρότησης). Σύμφωνα με το καταστατικό της, η ΚΝΕ αγωνίζεται στο πλευρό του ΚΚΕ με στόχο την ανάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Με πρωτοβουλία της ΚΝΕ μετά από απόφαση του 9ου Συνεδρίου της ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2009 το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Ανάμεσα στα άλλα, η ΚΝΕ έχει θέσει ως στόχους πάλης της το μέτωπο του πολιτισμού, του αθλητισμού, των δημοκρατικών ελευθεριών και την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Συνέδρια της ΚΝΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 1ο Συνέδριο (19-22 Φεβρουαρίου 1976)
 • 2ο Συνέδριο (4-7 Απριλίου 1979)
 • 3ο Συνέδριο (14-18 Δεκεμβρίου 1983)
 • 4ο Συνέδριο (1-5 Ιουνίου 1988)
 • 5ο Συνέδριο (25-27 Ιανουαρίου 1990 ΕΚΤΑΚΤΟ)
 • 6ο Συνέδριο (19-21 Μαρτίου 1993)
 • 7ο Συνέδριο (1-4 Μαΐου 1997)
 • 8ο Συνέδριο (21-23 Δεκεμβρίου 2001)
 • 9ο Συνέδριο (12-14 Μαΐου 2006)
 • 10ο Συνέδριο (7-9 Μαΐου 2010)
 • 11ο Συνέδριο (18-21 Δεκεμβρίου 2014)

…Ουσιαστικά στο 2ο Συνέδριο αποφασίζεται η ίδρυση οργάνωσης της νεολαίας του Κόμματος και καθορίζεται το πλαίσιο οργάνωσής της και η σχέση της με το Κόμμα. Στο Έκτακτο Εκλογικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Κ), (Σεπτέμβρης 1920), παίρνει μέρος για πρώτη φορά η “Ομοσπονδία Σοσιαλιστικών Εργατικών Νεολαιών Ελλάδας” (ΟΣΕΝΕ). Η Ομοσπονδία λειτούργησε και έδρασε για δύο χρόνια έως το Νοέμβρη του 1922, που με πρωτοβουλία του ΣΕΚΕ ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας, η ηρωική ΟΚΝΕ.

Η ΟΚΝΕ ανδρώθηκε και ατσαλώθηκε στους μεγάλους ταξικούς αγώνες της περιόδου του Μεσοπολέμου, στάθηκε άξια ως νεολαία του ΚΚΕ. Δεκάδες ήρωες του Κόμματος και του λαού μας βγήκαν από τα σπλάχνα της ΟΚΝΕ. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Χρήστο Μαλτέζο, τον Άρη Βελουχιώτη, το Ναπολέοντα Σουκατζίδη, την Ηλέκτρα Αποστόλου, τον καπετάν Διαμαντή, το Νίκο Μπελογιάννη αλλά και εκατοντάδες άλλοι που δίδαξαν και ακόμα διδάσκουν τους νέους κομμουνιστές με το παράδειγμά τους. Γραμματέας της ΟΚΝΕ διετέλεσε και ο Νίκος Ζαχαριάδης

Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στιγμιότυπο από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Σ.Ε.Φ. στον Πειραιά το 2007

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, που διεξάγεται επί τέσσερις συνεχόμενες δεκαετίες, συνιστά την κορυφαία εκδήλωση της ΚΝΕ.[5] Αποτελεί μέχρι σήμερα μια μαζική πανελλαδική νεανική πολιτική και πολιτιστική διοργάνωση με συμμετοχή χιλιάδων νέων. Ξεκίνησε το 1975 βασισμένο στα πρότυπα των Παγκόσμιων Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών και των αντίστοιχων πρωτοβουλιών Κομμουνιστικών Κομμάτων και Κομμουνιστικών Νεολαιών στην Ευρώπη. Το Φεστιβάλ αποτέλεσε και αποτελεί βήμα για την προβολή της πρότασης της ΚΝΕ προς τη νεολαία, την παρουσίαση της πολιτικής και της ιδεολογίας του ΚΚΕ και της ιστορίας του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος της χώρας μας. Ο διεθνιστικός του προσανατολισμός παρέχει την ευκαιρία για έκφραση αλληλεγγύης προς αντίστοιχα κινήματα του εξωτερικού. Επίσης, ένας από τους βασικούς στόχους του Φεστιβάλ είναι η παρουσίαση της νεανικής πολιτιστικής δημιουργίας. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συνενώνονται στις εκατοντάδες προ-φεστιβαλικές και φεστιβαλικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα, στις Πολιτιστικές Συναντήσεις νέων δημιουργών, στα "Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα" που διεξάγονται κάθε καλοκαίρι από το 1992 με κινηματικές δράσεις σε συγκεκριμένους στόχους (κυρίως σε νατοϊκές εγκαταστάσεις), καθώς και στο Καλοκαιρινό Κάμπινγκ της ΚΝΕ, μια πρόταση δημιουργικών διακοπών που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια. Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή διεξάγονται κάθε Σεπτέμβριο στην περιοχή της Αθήνας, τα τελευταία χρόνια στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης".

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Εφημερίδα Οδηγητής - Ποιοι είμαστε... και που θα μας βρείτε!
 2. «Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ». Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. 28 Οκτωβρίου 2015. http://kne.gr/press/785-2015-10-28-07-32-20. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2015. 
 3. [1] Αφιέρωμα του Οδηγητή του Σεπτέμβρη 2008 στα 40 χρόνια της ΚΝΕ
 4. [2] ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 47 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ίδρυση της ΚΝΕ
 5. kne.gr - Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα