Κατερίνα Στανίση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κατερίνα Στανίση
Γέννηση

9 Φεβρουαρίου 1957

(60 ετών)
Νάουσα
Υπηκοότητα Ελλάδα
Ιδιότητα τραγουδίστρια

Η Κατερίνα Στανίση (9 Φεβρουαρίου 1957) είναι Ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1957 στη Νάουσα. Σε ηλικία επτά ετών, μαζί με την οικογένειά της μετανάστευσαν στη Γερμανία, λόγω της φτώχειας και της ανεργίας που μάστιζε τη δεκαετία του '60 την Ελλάδα, όπου εργάστηκε σε εργοστάσια και εστιατόρια.

Σε ηλικία δεκαέξι ετών ανέβηκε για πρώτη φορά στο πάλκο, στο νυχτερινό κέντρο "Maxim" στη Γερμανία, όπου γνώρισε τον γνωστό ατζέντη Νίκολσον, ο οποίος την παρότρυνε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι.

Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά της και ο Νίκολσον της έκλεισε την πρώτη επαγγελματική της συνεργασία στο νυχτερινό κέντρο "Mocambo" στη Λάρισα, όπου τραγούδησε για τρεις σεζόν μαζί με τον, επίσης ανερχόμενο τότε, Πασχάλη Τερζή.

Το 1976 άρχισε τη συνεργασία της με τη μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου, κάνοντας δεύτερες φωνές στα νυχτερινά κέντρα, όπου εμφανιζόταν, και σε δίσκους της.

Το 1982, κι ενώ εμφανίζεται στο νυχτερινό κέντρο "Καρουσάκης" μαζί με την Βίκυ Μοσχολιού, την Λίτσα Διαμάντη και τον Κώστα Καρουσάκη, ο μαέστρος της ορχήστρας και συνθέτης μεγάλων επιτυχιών Τάκης Μουσαφίρης θα της χαρίσει την πρώτη της επιτυχία, το τραγούδι "Μυστικέ μου έρωτα", το οποίο περιλαμβάνεται στον ομώνυμο και πρώτο δίσκο της, ο οποίος έγινε χρυσός έναντι των 88.000 αντιτύπων και την καθιέρωσε στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας.

Το 1983 συνεργάστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα σε μια σειρά συναυλιών στο θέατρο "Ορφέας", στο Ολυμπιακό Στάδιο, σε μεγάλες πόλεις της επαρχίας και στο εξωτερικό. Η συνεργασία τους αυτή ηχογραφήθηκε και ο δίσκος "Τα τραγούδια μου" ξεπέρασε τις 700.000 πωλήσεις, έγινε πολυπλατινένιος και μέχρι σήμερα αποτελεί τον πιο εμπορικό live δίσκο.

Το 1988 και το 1989 συνεργάστηκε με τον Στέλιο Καζαντζίδη, στους δίσκους του "Ελεύθερος" και "Ό,τι δεν είπα". Ο πρώτος δίσκος περιλαμβάνει το ντουέτο "Δεν είσαι εσύ" σε μουσική Τάκη Σούκα και στίχους Νίκου Λουκά, ενώ στο δεύτερο, ο οποίος έγινε πλατινένιος, ξεχωρίζει η ερμηνεία της Κατερίνας Στανίση στην επανεκτέλεση του τραγουδιού "Αυτή η νύχτα μένει που θα 'μαστε μαζί". Ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε δηλώσει ότι η Κατερίνα Στανίση και η Πίτσα Παπαδοπούλου αποτελούν τις αυθεντικότερες λαϊκές τραγουδίστριες της Ελλάδας.

Το 1998 συνεργάστηκε με το Σταμάτη Κραουνάκη και τη Λίνα Νικολακοπούλου, στο δίσκο "Σπεράντζα". Ο Σταμάτης Κραουνάκης έχει δηλώσει ότι η Κατερίνα Στανίση είναι η γνησιότερη λαϊκή Ελληνίδα τραγουδίστρια.

Το 2015 συνεργάστηκε με τον Τζίμη Πανούση στο κοινωνικό τραγούδι "Υγιεινή διαστροφή", το οποίο κυκλοφόρησε σε 45άρι δίσκο, μαζί με δύο κοινωνικά τραγούδια του Γιάννη Αγγελάκα και του Σωκράτη Μάλαμα, από το περιοδικό "ΜΕΤΡΟ".

O συγγραφέας Κώστας Ζουράρις την έχει χαρακτηρίσει "ιέρεια του λαϊκού τραγουδιού".

Έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους συνθέτες και στιχουργούς, όπως Τάκης Μουσαφίρης, Απόστολος Καλδάρας, Βασίλης Τσιτσάνης, Τάκης Σούκας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Αλέκος Χρυσοβέργης, Σπύρος Γιατράς, Νίκος Καρβέλας, Χρήστος Νικολόπουλος, Λευτέρης Χαψιάδης, Μάνος Ελευθερίου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γιάννης Πάριος, Νίκος Καρανικόλας, Σταμάτης Κραουνάκης, Λίνα Νικολακοπούλου, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Ηλίας Φιλίππου, Γιάννης Καραλής, Εύη Δρούτσα, Γιώργος Αλκαίος, Σοφία Βόσσου κ.ά.

Έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα, όπως "Φαντασία", "Νεράιδα", "Παλιά Δειλινά", "Αμπάρες", "Απόλλων Palace", "Can Can", "Πύλη Αξιού", "Thalassa". Στις 27 Ιουνίου του 1991, Αντύπας και Κατερίνα Στανίση ήταν το πρώτο σχήμα που εγκαινίασε το νυχτερινό κέντρο "Posidonio". Στο "Posidonio" η Κατερίνα Στανίση παρέμεινε και τις δύο επόμενες σεζόν μαζί με τον Αντύπα και τον Δημήτρη Κοντολάζο, ενώ δίπλα της πρωτοεμφανίστηκε στις αθηναϊκές πίστες ο Σάκης Ρουβάς. Το 2017 συνεργάστηκε με τον σκιοπαίκτη Ηλία Καρελλά και τους String Demons στην παράσταση "Οι πεντάμορφοι και το κέρας" στον πολυχώρο ΙΛΙΟΝ Plus.

Έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της νυχτερινής ζωής της Αθήνας, όπως Ρίτα Σακελλαρίου, Δημήτρης Μητροπάνος, Μιχάλης Μενιδιάτης, Μανώλης Αγγελόπουλος, Άντζελα Δημητρίου, Λίτσα Διαμάντη, Δούκισσα, Βίκυ Μοσχολιού, Γιώργος Ζαμπέτας, Φίλιππος Νικολάου, Καίτη Γκρέι, Τζένη Βάνου, Γιάννης Βογιατζής, Τόλης Βοσκόπουλος, Πόλυ Πάνου, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Κοντολάζος, Γιώργος Μαργαρίτης, Άννα Βίσση, Σταμάτης Γονίδης, Άγγελος Διονυσίου, Θέμης Αδαμαντίδης, Αντύπας, Πασχάλης Τερζής, Πίτσα Παπαδοπούλου, Σάκης Ρουβάς, Γιώργος Μαζωνάκης.

Έχει εμφανιστεί ως τραγουδίστρια σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και σε τηλεοπτικές σειρές. Έχει πρωταγωνιστήσει σε δύο διαφημιστικά για τη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων "JUMBO". Έχει συμμετάσχει ως guest στο τηλεοπτικό show του ΑΝΤ1 "Dancing with the stars" και ως διαγωνιζόμενη, μαζί το μοντέλο Γιώργο Παράσχο, στο τηλεοπτικό show του MEGA "Just the two of us".

Έχει κάνει ένα γάμο με τον γιο της Ρίτας Σακελλαρίου, Τάκη Θέμελη, με τον οποίο έμεινε μαζί για δεκατέσσερα χρόνια. Ο γάμος της σημαδεύτηκε από τη βίαιη συμπεριφορά του συζύγου της, την οποία κατήγγειλε μετά από χρόνια. Οι σχέσεις της με την Ρίτα Σακελλαρίου αποκαταστάθηκαν λίγο πριν η τελευταία φύγει από την ζωή.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπική Δισκογραφία:
1982 - Μυστικέ μου έρωτα (ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΣΚΟΣ)
1984 - Όλα τα πράγματα αλλάζουν (ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΣΚΟΣ)
1985 - Τι να θυμηθώ από σένα
1986 - Υπάρχει λόγος
1987 - Ένας στους δύο απόψε χάνει
1988 - Στάσου πλάι μου
1989 - Μαγικές στιγμές
1990 - Αδυναμίες (ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΣΚΟΣ)
1991 - Αγαπάω δύσκολα
1992 - Αναστατώνομαι (ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΣΚΟΣ)
1993 - Να μείνεις (ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΣΚΟΣ)
1994 - Έλληνες είμαστε
1995 - Ορκίσου
1995 - Οι χρυσές επιτυχίες 1982-1995
1996 - Δημόσια το δηλώνω (ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΣΚΟΣ)
1996 - 16 ζεϊμπέκικα
1997 - Ήμουν, είμαι και θα είμαι
1997 - Μεγάλες επιτυχίες
1999 - Άλλαξε η ζωή μου
2000 - Ακόμα σ' αγαπώ
2002 - Καλά
2002 - Τραγουδά Ρίτα Σακελλαρίου
2003 - Κατερίνα Στανίση LIVE
2005 - Θυμήσου
2006 - Κατερίνα Στανίση LIVE
2007 - Οι μεγάλες επιτυχίες
2008 - Να καούνε τα κρεβάτια
2010 - Πρώτη
2011 - Τσιγγάνικο αίμα
2014 - Στα καλύτερα μου
2015 - Κάτι αγκαλιές (LIVE + 2)

Συμμετοχικοί Δίσκοι:
1983 - Τα τραγούδια μου, με το Γιώργο Νταλάρα (ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ)
1984 - Ακόμα μια μέρα, με τους Δημήτρη Μητροπάνο, Αντώνη Καλογιάννη, Δημήτρη Κοντολάζο, Ελπίδα
1984 - Όταν μιλούν τα τέλια, με το Δημήτρη Μητροπάνο
1984 - Τα γλεντζέδικα, με τους Φίλιππο Νικολάου, Ρίτα Σακελλαρίου, Δημήτρη Κοντολάζο (ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ)
1985 - Έξω ντέρτια, με τους Δούκισσα, Φίλιππο Νικολάου, Δημήτρη Κοντολάζο, Χριστόφορο (ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ)
1986 - Τα ζημιάρικα, με τους Τόλη Βοσκόπουλο, Δούκισσα, Δημήτρη Κοντολάζο, Ρίτα Σακελλαρίου (ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ)
1987 - Το δικό μας τραγούδι, με τους Δημήτρη Μητροπάνο, Δημήτρη Κοντολάζο
1988 - Ελεύθερος, του Στέλιου Καζαντζίδη
1989 - Ό,τι δεν είπα, με τον Στέλιο Καζαντζίδη (ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ)
1989 - Τα λαϊκά της νύχτας, με τους Τόλη Βοσκόπουλο, Δημήτρη Κοντολάζο, Μαρινέλλα, Δημήτρη Μητροπάνο, Ρίτα Σακελλαρίου (ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ)
1990 - Μόνο για τον έρωτά σου, του Μπάμπη Αλατζά
1991 - Εγώ είμαι εδώ, του Δημήτρη Κοντολάζου
1991 - Τα γλεντάκια, με το Δημήτρη Κοντολάζο
1998 - Σπεράντζα, με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Σάκη Ρουβά, Κώστα Μακεδόνα
2003 - Στο αφιερώνω, του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα
2005 - Ο γύρος του κόσμου, του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου
2012 - Κατερίνα Στανίση-Δημήτρης Κοντολάζος Maya Maya Live
2015 - 45άρι, με τους Τζίμη Πανούση, Γιάννη Αγγελάκα και Σωκράτη Μάλαμα

Στις μεγάλες επιτυχίες της συγκαταλέγονται τα τραγούδια, "Μυστικέ μου έρωτα", "Σ' έχω κάνει θεό", "Τότε", "Συγγνώμη κύριε ποιος είστε", "Αδυναμίες", "Αναστατώνομαι", "Με ένα κόκκινο καράβι", "Όταν λέμε έρωτα", "Αν ήσουν ένα δάκρυ μου", "Στο κουτούκι του Γιαβρή", "Δημόσια το δηλώνω", "Από πού κι ως πού", "Με τον οίκτο να ζήσω", "Τη φωνή της καρδιάς μου θ' ακούσω", "Να σου κάνω μια ερώτηση", "Είσαι αρρώστια που δε γίνεται καλά", "Τώρα τι ζητάς", "Φύγε", "Αναβάλλω", "Δεν είμαι εδώ", "Μια Κυριακή απόγευμα", "Τέτοιες ώρες", "Με πρόδωσες" κ.ά.