Άγις Δ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλα άτομα με το ίδιο όνομα, δείτε: Άγις.
Άγις Δ΄
Βασιλιάς των Λακεδαιμονίων
25ος από τον οίκο των Ευρυποντιδών
Περίοδος εξουσίας
245 π.Χ. - 241 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΕυδαμίδας Β΄
ΔιάδοχοςΕυδαμίδας Γ΄
Οίκος/ΓενεάΔυναστεία Ευρυποντιδών
ΠατέραςΕυδαμίδας Β΄
ΜητέραΑγησιστράτη
Γέννηση265 π.Χ., Αρχαία Σπάρτη
Θάνατος241 π.Χ., Αρχαία Σπάρτη
ΣύζυγοςΑγιάτις
ΕπίγονοιΕυδαμίδας Γ΄
Doom Agis Childrens Plutarch Walter Crane.png

Ο Άγις Δ΄ (265 π.Χ. - 241 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Σπάρτης, 25ος από τον οίκο των Ευρυποντιδών και ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Ευδαμίδα Β' και της Αγησιστράτης.

Διαδέχτηκε τον πατέρα του σε ηλικία 20 χρονών (245 πΧ). Εκείνη την εποχή, η Σπάρτη είχε φτάσει σε κρίσιμο σημείο, καθώς οι πολίτες είχαν περιοριστεί σε 700 (από 7000) κατοίκους, από τους οποίους πλήρη πολιτικά δικαιώματα είχαν 100 που είχαν συγκεντρώσει την ιδιοκτησία της γης, ενώ οι περισσότεροι βαρύνονταν με μεγάλα χρέη και η στρατιωτική δύναμη της Σπάρτης είχε εκμηδενιστεί. Ο Άγις Δ' για να διορθώσει το κακό σχεδιάζει μία τολμηρή αγροτική και κοινωνική μεταρρύθμιση: καταργεί τα χρέη, προτείνει αναδιανομή της γης, να γίνουν Σπαρτιάτες όσοι περίοικοι το επιθυμούν και να ξαναγυρίσει η Σπάρτη στους νόμους του Λυκούργου. Ο ίδιος έδωσε το παράδειγμα παραχωρώντας όλη την περιουσία του στην πολιτεία. Ωστόσο από τα μέτρα που σχεδίασε τελικά έγινε μόνο η απόσβεση χρεών.

Οι αντίπαλοί του, επωφελημένοι μίας απουσίας του, τον εκθρόνισαν και όταν επέστρεψε τον στραγγάλισαν μαζί με την μητέρα του Αγησιστράτη και τη γιαγιά του (από τη μητέρα του) Αρχιδάμεια. Τον διαδέχθηκε ο νεογέννητος γιος του από την Αγιάτιδα Ευδαμίδας Γ΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή, εκδόσεις Δομή, Αθήνα 1996, τόμος 1.
  • Δημήτρης Κιτσίκης, Άγις Δ΄, ο πρώτος σοσιαλιστής ηγέτης-μάρτυρας του ελληνικού χώρου,Τρίτο Μάτι, τεύχος 165, Οκτώβριος 2008, σσ.52-59.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]