Αγησιστράτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγησιστράτη
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ.
Αρχαία Σπάρτη
Θάνατος241 π.Χ.
Αρχαία Σπάρτη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕυδαμίδας Β΄
ΤέκναΆγις Δ΄
Αρχίδαμος Ε΄
ΓονείςΕυδαμίδας Α΄ και Αρχιδάμεια
ΑδέλφιαΑγησίλαος
Αρχίδαμος Δ΄

Η Αγησιστράτη (Αγησιστράτα στη δωρική διάλεκτο) ήταν η μητέρα του βασιλιά της Αρχαίας Σπάρτης Άγιδος Δ΄ (3ος αιώνας π.Χ.). Η Αγησιστράτη ήταν θυγατέρα της Αρχιδαμείας και του βασιλιά της Σπάρτης Ευδαμίδα Α΄, και παντρεύτηκε τον ανιψιό της, τον βασιλιά Ευδαμίδα Β΄.

Στη Σπάρτη της εποχής της η παραδοσιακή κοινοκτημοσύνη είχε υποχωρήσει. Υπήρχαν πλέον πλούσιοι Σπαρτιάτες και μόλις 100 είχαν συγκεντρώσει την ιδιοκτησία της γης. Ο πολύς λαός ζητούσε την επιστροφή στο πολίτευμα του μυθικού Λυκούργου και ο Άγις Δ΄ αγωνίσθηκε ως βασιλιάς να πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως την αναδιανομή της γης, το χάρισμα των χρεών (σεισάχθεια) και την επιστροφή στους νόμους του Λυκούργου. Η Αγησιστράτη υπεστήριξε και βοήθησε ολόψυχα τον γιο της στις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες, παρά το ότι και η ίδια ήταν πάμπλουτη. Το ίδιο έπραξε και η μητέρα της.

Αλλά όταν οι αντίπαλοι του Άγιδος, ωφελημένοι μίας απουσίας του, τον εκθρόνισαν και τον καταδίκασαν σε θάνατο κατά την επιστροφή του, θυμήθηκαν τη στάση και της μητέρας του, και έτσι θανάτωσαν την Αγησιστράτη την ίδια ημέρα με τον γιο της, το 241 π.Χ., με στραγγαλισμό, μαζί και με την Αρχιδάμεια.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 1 (1972), σελ. 289