Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγιάτις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγιάτις
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ἀγιᾶτις (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος224 π.Χ.
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσααρχαία ελληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚλεομένης Γ' της Σπάρτης
Άγις Δ΄
ΤέκναΕυδαμίδας Γ΄

Η Αγιάτις (πέθανε το 224 π.Χ.) ήταν βασίλισσα στην Αρχαία Σπάρτη. Παντρεύτηκε διαδοχικά δύο μεταρρυθμιστές βασιλείς τον Άγιν Δ΄ και κατόπιν τον Κλεομένη Γ΄ από την αντίπαλη βασιλική οικογένεια.[1][2][3][4] Περιγράφεται σαν πολύ όμορφη με μεγάλη περιουσία, κόρη του επιφανούς Σπαρτιάτη πολίτη Γυλίππου.[5] Παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο τον βασιλιά της Σπάρτης Άγιν Δ΄ που ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις. Ο Συμβασιλέας του, Λεωνίδας Β΄, που αντιδρούσε στις μεταρρυθμίσεις ανατράπηκε, σε έναν χρόνο επέστρεψε από την εξορία και τον δολοφόνησε (241 π.Χ.). Ο Λεωνίδας Β΄ αποφάσισε να δώσει την Αγιάτιδα σύζυγο στον τότε 18χρονο δικό του γιο και διάδοχο Κλεομένη, ο γιος του αντέδρασε επειδή δεν ήθελε να παντρευτεί την σύζυγο του θύματος του πατέρα του. Ο βασιλιάς τον έπεισε να γίνει ο γάμος με το επιχείρημα ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις του Άγιδος Δ΄ και να γίνει ο μεταρρυθμιστής βασιλιάς.[6] Ο Κλεομένης Γ΄ διαδέχθηκε τον πατέρα του (235) και ξεκίνησε δυναμικά τις μεταρρυθμίσεις με την Αγιάτιδα στο πλευρό του μέχρι τον θάνατό της (224 π.Χ.)

  1. Tullia Linders (1995). Vem är vem i antikens Grekland. Rabén Prisma
  2. Vaumoriere (1686). "Agiatis, Queen of Sparta, or, The civil wars of the Lacedemonians: in the reigns of the Kings Agis and Leonidas: in two parts"
  3. https://gw.geneanet.org/foullon?lang=en&n=de+sparte&oc=0&p=agiatis+queen+of+sparta
  4. https://books.google.gr/books?id=yF9jAAAAcAAJ&dq=Agiatis%2520queen&pg=PA44&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
  5. hPlutarco, Vita di Cleomene, 1
  6. Tullia Linders (1995). Vem är vem i antikens Grekland. Rabén Prisma
  • Tullia Linders (1995). Vem är vem i antikens Grekland. Rabén Prisma.
  • Vaumoriere (1686). "Agiatis, Queen of Sparta, or, The civil wars of the Lacedemonians: in the reigns of the Kings Agis and Leonidas: in two parts"