Άγις Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλα άτομα με το ίδιο όνομα, δείτε: Άγις.
Άγις Γ΄
Βασιλιάς των Λακεδαιμώνιων
21oς από τον οίκο των Ευρυποντιδών
Περίοδος εξουσίας
338 π.Χ. - 331 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΑρχίδαμος Γ΄
ΔιάδοχοςΕυδαμίδας Α΄
ΕθνικότηταΈλληνας, Σπαρτιάτης
Οίκος/ΓενεάΕυρυποντίδες
ΠατέραςΑρχίδαμος Γ΄
Θάνατος331 π.Χ., Αρχαία Σπάρτη

Ο Άγις Γ΄ (θάν. 331 π.Χ.) ήταν γιος του βασιλιά Αρχιδάμου Γ΄ και βασιλιάς της Αρχαίας Σπάρτης κατά τους χρόνους 338 π.Χ.-331 π.Χ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άγις Γ΄ ανέβηκε στο θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 338. Ο Άγις Γ΄ υπήρξε ο ηγέτης της αντιστάσεως εναντίον της Μακεδονικής κυριαρχίας, τον καιρό που ο Αλέξανδρος συνέχιζε την εκστρατεία του στην Ασία. Αναζητώντας χρήματα και συμμάχους ήρθε σε συνεννόηση με τους Πέρσες σατράπες Φαρνάβαζο και Αυτοφραδάτη, οι οποίοι με κέντρο την Χίο προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν την περσική κυριαρχία στην περιοχή του Αιγαίου και στις πόλεις που βρίσκονταν στα παράλια της Μικράς Ασίας. Ο Άγις Γ΄ συναντήθηκε μαζί τους στην Σίφνο, τη στιγμή που έφτανε η περσική ήττα στην Ισσό (333 π.Χ.). Αφού πήρε 30 αργυρά τάλαντα από τον Αυτοφραδάτη και 10 πλοία, τα έστειλε στον αδελφό του, Αγησίλαο. Ο ίδιος παρέμεινε για κάποιο χρονικό διάστημα στα νησιά του Αιγαίου βοηθώντας τους Πέρσες να διατηρήσουν σε αυτά την κλονισμένη κυριαρχία τους. Η Αντιμακεδονική εξέγερση ξέσπασε στην Πελοπόννησο το 332/1,όταν ο Αντίπατρος ήταν απασχολημένος με την καταστολή άλλης εξέγερσης στη Θράκη. Ο Άγις Γ΄ κατόρθωσε να σημειώσει κάποιες τοπικές επιτυχίες και να συνενώσει την Αντιμακεδονική Σταυροφορία το σύνολο των Πελοποννήσιων πλην των Παλληνέων, των Αρείων και των Μεγαλοπολιτών, που έμειναν πιστοί στους Μακεδόνες. Αλλά το κίνημά του δεν είχε καμία απήχηση στους άλλους Έλληνες. Ενώ ο στρατός του πολιορκούσε την Μεγαλόπολη, ο Αντίπατρος εισέβαλε στην Πελοπόννησο.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μία σφοδρή μάχη που έγινε κοντά στην πόλη (Φθινόπωρο του 331) οι Σπαρτιάτες, παρά την ανδρεία με την οποία πολέμησαν, νικήθηκαν από τις διπλάσιες μακεδονικές δυνάμεις και ο ίδιος ο Άγις σκοτώθηκε. Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του, Ευδαμίδας Α΄.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τόμος 1, Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος, 1997.