Λούκιος Αιμίλιος Παύλος Μακεδονικός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λούκιος Αιμίλιος Παύλος Μακεδονικός
Jean-François-Pierre Peyron 001.jpg
Γέννηση 229 π.Χ.
Ρώμη
Θάνατος 160 π.Χ.
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Αρχαία Ρώμη
Ιδιότητα πολιτικός
Τέκνα Σκιπίων Αιμιλιανός και Quintus Fabius Maximus Aemilianus
Γονείς Lucius Aemilius Paullus
Αξίωμα Ρωμαίος ύπατος
Ρωμαίος συγκλητικός
Κήνσορας
Commons page Πολυμέσα

Ο Λεύκιος Αιμίλιος Παύλος ήταν Ρωμαίος στρατηγός, νικητής του βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα στην Πύδνα (168 π.Χ.), γι` αυτό και επονομάστηκε Μακεδονικός.

Καταγόταν από αρχαιότατο γένος πατρικίων, τους Αιμίλιους. Ήταν γιος του Παύλου, που πέθανε στις Κάννες, και πατέρας του Ποπλίου, ο οποίος υιοθετήθηκε αργότερα και επονομάστηκε Σκιπίωνας Αφρικανός ο νεότερος (Scipio Aemilianus ή με το πλήρες όνομα Publius Cornelius Scipio Aemilianus Africanus Numantinus), από το όνομα του θετού του πατέρα (δεδομένου ότι ο Λεύκιος Αιμίλιος έχοντας τέσσερα παιδιά για να τα συντηρεί όπως απαιτούσε η θέση του, έδωσε τα δυο για υιοθεσία).

Η στήλη του Αιμίλιου Παύλου στους Δελφούς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπροστά στην πρόσοψη του ναού του Απόλλωνα στήθηκε μετά τη ρωμαϊκή νίκη στην Πύδνα τιμητική στήλη για τον Αιμίλιο Παύλο. Η στήλη είναι το πρώτο ρωμαϊκό μνημείο τέτοιου τύπου που στήθηκε επί ελληνικού εδάφους και εικονίζει στη ζωφόρο της σκηνές από τη μάχη της Πύδνας του 168 π.Χ., στην οποία πρωτοστατούσε ο ρωμαίος ύπατος και η οποία σφράγισε τον Γ' Μακεδονικό Πόλεμο και την οριστική υποταγή της Μακεδονίας στη Ρώμη. Η στήλη προσομοιάζε στη λίγο προγενέστερη στήλη του Προυσία Β' και αποτελούνταν από μια ορθογώνια βάση που στο επάνω μέρος της έφερε την ανάγλυφη ζωφόρο, ενώ επιστεφόταν με το άγαλμα του έφιππου Αιμίλιου Παύλου. Αρχικά το βάθρο είχε κατασκευαστεί γιανα υποδεχθεί τον αδριάντα του Περσέα, βασιλιά της Μακεδονίας, όμως η μάχη της Πύδνας άλλαξε τα δεδομένα. Σε μια εκτενή επιγραφή που σώζεται στους Δελφούς ο Περσέας κατηγορήθηκε για ασέβεια προς το ιερό των Δελφών, καθώς είχε κατέλθει με πλήρη στρατιωτική συνοδεία σε καιρό εκεχειρίας για τα Πύθια, και ο Αιμίλιος Παύλος εμφανίστηκε ως επανορθωτής της ηθικής τάξης [1] . Το ανάγλυφο που επιστέφει το μνημείο περιβάλλει και τις τέσσερις πλευρές του πεσσού και απεικονίζει τη Μάχη της Πύδνας. Έχει συνολικό μήκος 6,5 μέτρα και ύψος περίπου 30 εκατοστά. Απεικονίζονται με κάπως αφαιρετικό τρόπο οι δύο στρατοί καθώς συγκρούονται μεταξύ τους.[2]. Οι στρατιώτες διακρίνονται κυρίως από τις ασπίδες τους, καθώς των Ρωμαίων είναι οβάλ ενώ των Μακεδόνων στρογγυλές. Η μορφή του αλόγου που εικονίζεται χωρίς αναβάτη στη μια από τις μακρές πλευρές της ζωφόρου παραπέμπει ενδεχομένως στην αρχή της μάχης, που ξέσπασε όταν ένα ακυβέρνητο άλογο ξέφυγε από τις γραμμές των Μακεδόνων και πέρασε σε αυτές των Ρωμαίων. Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι ο ίδιος ο Αιμίλιος Παύλος εικονίζεται σε μια από τις στενές πλευρές, καθώς η συγκεκριμένη μορφή αποδίδεται με ιδιαίτερα λεπτομερή τρόπο.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bousquet, J., "Le Roi Persee et les Romains", BCH 105.1, 1981, 407-416
  2. Pollitt, J.,. Conquest and its Effects. Art in the Hellenistic Age . Cambridge 1986, (p. 156-157)

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Amandry, P., Guide de Delphes. Le musée, Sites et Monuments 6, Paris 1991, 77-84.