Λούκιος Αιμίλιος Παύλος Μακεδονικός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λούκιος Αιμίλιος Παύλος Μακεδονικός
Jean-François-Pierre Peyron 001.jpg
Γέννηση 229 π.Χ.
Θάνατος 160 π.Χ.
Υπηκοότητα Αρχαία Ρώμη
Ιδιότητα πολιτικός
Τέκνα Σκιπίων Αιμιλιανός
Γονείς Lucius Aemilius Paullus
Αξίωμα Ρωμαίος ύπατος
Ρωμαίος συγκλητικός
Commons page Πολυμέσα

Ο Λεύκιος Αιμίλιος Παύλος ήταν Ρωμαίος στρατηγός, νικητής του βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα στην Πύδνα (168 π.Χ.), γι` αυτό και επονομάστηκε Μακεδονικός.

Καταγόταν από αρχαιότατο γένος πατρικίων, τους Αιμίλιους. Ήταν γιος του Παύλου, που πέθανε στις Κάννες, και πατέρας του Ποπλίου, ο οποίος υιοθετήθηκε αργότερα και επονομάστηκε Σκιπίωνας Αφρικανός ο νεότερος (Scipio Aemilianus ή με το πλήρες όνομα Publius Cornelius Scipio Aemilianus Africanus Numantinus), από το όνομα του θετού του πατέρα (δεδομένου ότι ο Λεύκιος Αιμίλιος έχοντας τέσσερα παιδιά για να τα συντηρεί όπως απαιτούσε η θέση του, έδωσε τα δυο για υιοθεσία).

Η στήλη του Αιμίλιου Παύλου στους Δελφούς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπροστά στην πρόσοψη του ναού του Απόλλωνα στήθηκε μετά τη ρωμαϊκή νίκη στην Πύδνα τιμητική στήλη για τον Αιμίλιο Παύλο. Η στήλη είναι το πρώτο ρωμαϊκό μνημείο τέτοιου τύπου που στήθηκε επί ελληνικού εδάφους και εικονίζει στη ζωφόρο της σκηνές από τη μάχη της Πύδνας του 168 π.Χ., στην οποία πρωτοστατούσε ο ρωμαίος ύπατος και η οποία σφράγισε τον Γ' Μακεδονικό Πόλεμο και την οριστική υποταγή της Μακεδονίας στη Ρώμη. Η στήλη προσομοιάζε στη λίγο προγενέστερη στήλη του Προυσία Β' και αποτελούνταν από μια ορθογώνια βάση που στο επάνω μέρος της έφερε την ανάγλυφη ζωφόρο, ενώ επιστεφόταν με το άγαλμα του έφιππου Αιμίλιου Παύλου.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Amandry, P., Guide de Delphes. Le musée, Sites et Monuments 6, Paris 1991, 77-84.