Ακρότατος ο Λακεδαιμόνιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ακρότατος
Βασιλιάς των Λακεδαιμονίων
26ος από τον οίκο των Αγιαδών
Περίοδος εξουσίας
265 - 262 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΑρεύς Α΄
ΔιάδοχοςΑρεύς Β΄
ΕθνικότηταΈλληνας, Σπαρτιάτης
Οίκος/ΓενεάΑγιάδες
ΠατέραςΑρεύς Α΄
ΕπίγονοιΑρεύς Β΄

Ο Ακρότατος (; - 262 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Σπάρτης (265 - 262 π.Χ.), 26ος από το γένος των Αγιαδών.

Το όνομά του προέρχεται από τον πάππο του πρεσβύτερο Ακρότατο (γιο του Κλεομένους Β'). Πριν βασιλεύσει, διακρίθηκε αποκρούοντας τον Πύρρο που πολιορκούσε τη Σπάρτη.

Αυτό έγινε ως εξής: ο Κλεομένης Β' είχε παιδιά τον πρεσβύτερο Ακρότατο και τον Κλεώνυμο. Επειδή ο πρώτος πέθανε πριν τον πατέρα τους, βασιλιάς έγινε ο γιος του πρεσβύτερου Ακρότατου, ο Αρεύς Α'. Ο Κλεώνυμος που ήθελε τη βασιλεία, κάλεσε τον Πύρρο να πολιορκήσει την πόλη. Πράγματι ο Πύρρος ήλθε το 273 και βρήκε την πόλη ανέτοιμη για άμυνα, μια και ο Αρεύς Α' έλειπε με τον περισσότερο στρατό στην Κρήτη. Έτσι στρατοπέδευσε θεωρώντας εύκολη την παράδοση. Οι γενναίες Σπαρτιάτισσες όμως με επικεφαλής την Αρχιδάμεια (μητέρα του Αρχίδαμου Δ' των Ευρυποντιδών) έσκαψαν τη νύχτα τάφρο γύρω από την πόλη, ενώ ο νεαρός Ακρότατος επικεφαλής 300 επίλεκτων, βγήκε κρυφά έξω από την πόλη και επιτέθηκε στον Πύρρο αιφνιδιάζοντάς τον. Η επιτυχία του εμψύχωσε τους Σπαρτιάτες που τελικά έδιωξαν τον Πύρρο.

Τον Ακρότατο είχε ερωτευθεί η σύζυγος του Κλεωνύμου, η Χιλωνίς. Το 265, μεσούντος του Χρεμωνίδειου Πόλεμου, διαδέχθηκε τον πατέρα του. Τραυματίστηκε σε μάχη και αργότερα το 262 πέθανε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παυσανίας 3, 6, 7
  • Πλούταρχος Πύρρος 26, 28
  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος