Λεωνίδας Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λεωνίδας Β΄
Λεωνίδας Β΄
Ο Κλεόμβροτος στέλλεται στην εξορία από τον Λεωνίδα Β΄, Ελαιογραφία σε μουσαμά, Μπέντζαμιν Γουέστ, π. 1768.
Επίτροπος του βασιλιά των Λακεδαιμονίων
Αρέως Β΄
(από τον οίκο των Αγιαδών)
Περίοδος εξουσίας
262 π.Χ. - 254 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΑκρότατος
Βασιλιάς των Λακεδαιμονίων
28ος από τον οίκο των Αγιαδών
Περίοδος εξουσίας
254 π.Χ. - 242 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΑρεύς Β΄
ΔιάδοχοςΚλεόμβροτος Β΄
Περίοδος εξουσίας
241 π.Χ. - 225 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΚλεόμβροτος Β΄
ΔιάδοχοςΚλεομένης Γ΄
ΕθνικότηταΈλληνας, Σπαρτιάτης
Οίκος/ΓενεάΑγιάδες
ΠατέραςΚλεώνυμος
Μητέραάγνωστη
ΣύζυγοςΚρατησίκλεια
ΕπίγονοιΚλεομένης Γ΄
Χιλωνίς
Ευκλείδας Αγιαδών

Ο Λεωνίδας Β' ("γιος του λιονταριού", "ως λέων"), ήταν Αγιάδης βασιλιάς της Σπάρτης από το 254 μέχρι το 235 π.Χ. Ανατράφηκε στην Περσική Αυλή, και σύμφωνα με τον «Βίον του Άγιδος Δ΄» του Πλούταρχου, νυμφεύτηκε Περσίδα. Σύμφωνα με άλλες πηγές, αυτή η μη Σπαρτιάτιδα σύζυγος ανήκε στην πραγματικότητα στους Σελευκίδες, πιθανώς κόρη του Σέλευκου Α΄ Νικάτορα από την Περσίδα σύζυγό του Απάμα. Επομένως δεν ήταν εντελώς Περσίδα, αλλά μισή Μακεδόνισσα και μισή Περσίδα. Ο περσικής επιρροής τρόπος ζωής του, η μη Σπαρτιάτιδα (ξένη) σύζυγός του και τα μικτής καταγωγής παιδιά του θα γίνουν όλα θέματα από τον έφορο Λύσανδρο, τον συμβασιλέα Άγιδα Δ΄ και τους υποστηρικτές τους.

Ο Λεωνίδας Β΄ αντέκρουσε τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις του συμβασιλέα του Άγιδος Δ΄ των Ευρυποντιδών. Ο έφορος Λύσανδρος, ισχυρίστηκε ότι είχε δει ένα σημάδι από τους θεούς εναντίον του Λεωνίδα Β', και έτσι έφυγε για να αποφύγει τη δίκη του. Εν τη απουσία του, ο Λεωνίδας Β΄ καθαιρέθηκε από το θρόνο και αντικαταστάθηκε από τον γαμπρό του, Κλεόμβροτο Β΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πατέρας τριών παιδιών από τη σύζυγό του Κρατησίκλεια,[1] η οποία ανήκε στη δυναστεία των Σελευκιδών.[2]

Ο γιος του Κλεομένης Γ΄ τελικά τον διαδέχθηκε, έχοντας παντρευτεί στην ηλικία των 18 (224 π.Χ.) τη χήρα του Άγιδος Δ΄: είχαν τουλάχιστον έναν γιο μαζί ο οποίος πέθανε στην Αίγυπτο με τη γιαγιά του. Η κόρη του Χιλωνίς παντρεύτηκε τον Κλεόμβροτο Β΄ ο οποίος αντικατέστησε τον πενθερό του ως βασιλιά για λίγο καιρό. Ήταν αξιοσημείωτη για την πίστη της στον πατέρα της, τον οποίο ακολούθησε στην εξορία, και στη συνέχεια στον σύζυγό της τον οποίο επίσης ακολούθησε στην εξορία όταν ο πατέρας της επέστρεψε στην εξουσία.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σάρα Β. Πόμεροι Σπαρτιατικές Γυναίκες σ. 888-89. Αφού ο εξάδελφός της κατέφυγε στην εξορία στην Πτολεμαϊκή Αίγυπτο, η Κρατησίκλεια και τα παιδιά της κρατήθηκαν ως όμηροι στην Αίγυπτο από τον Πτολεμαίο Δ΄ Φιλοπάτορα ο οποίος διέταξε το θάνατό της.
  2. Σάρα Β. Πόμεροϊ Σπαρτιατικές Γυναίκες σ. 87. Μπορεί να ήταν η κόρη του Σέλευκου Α΄ Νικάτορα, ο οποίος έζησε αρκετές δεκαετίες νωρίτερα· ωστόσο, μόνο δύο από τις κόρες του είναι γνωστές με όνομα.
  3. Σάρα Β. Πόμεροϊ Σπαρτιάτισσες Γυναίκες σελίδες 87-88.