Αρχίδαμος Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρχίδαμος Γ'
Archidamos III MAN Napoli Inv6156.jpg
Περίοδος360 π.Χ. - 338 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΑγησίλαος Β΄ της Σπάρτης
ΔιάδοχοςΆγις Γ΄
Θάνατος338 π.Χ.
Μαντουρία, Ιταλία
ΕπίγονοιΆγις Γ΄
Ευδαμίδας Α΄
ΟίκοςΔυναστεία Ευρυποντιδών
ΠατέραςΑγησίλαος Β΄ της Σπάρτης
ΜητέραΚλεόρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αρχίδαμος Γ΄ (... - 338 π.Χ.), γιος του Αγησιλιάου Β', ήταν βασιλιάς της Σπάρτης από το 360 π.Χ. έως το 338 π.Χ. Ανήκε στο γένος των Ευρυποντιδών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρχίδαμος Γ' ήταν γιος του Αγησιλάου Β' και της Κλεόρας και εγγονός του Αρχιδάμου Β΄. Γεννήθηκε πιθανώς το 401 ή 400 π.Χ. και ανέλαβε Βασιλιάς το 311 π.Χ.. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά την βασιλεία του πατρός του μεταξύ των οποίων και στη μάχη κατά των Αρκάδων που είχε χαρακτηριστικά ονομασθεί άδακρυς μάχη. Επίσης πολέμησε κατά την εισβολή του Επαμεινώνδα στη Λακεδαίμονα. Δοκίμασε όμως ανεπιτυχώς να αντιδράσει κατά της Μεσσήνης και της Μεγαλόπολης, καθώς επίσης και κατά των Θηβαίων, που ήταν οι κύριοι βοηθοί των Φωκέων κατά τον Γ΄ ιερό πόλεμο.

Σκοτώθηκε σε μάχη στην Ιταλία μαχόμενος επικεφαλής μισθοφόρων στο πλευρό των Ταραντίνων και κατά των Μεσαπίων, ανήμερα της Μάχης της Χαιρωνείας στις 7 Μεταγειτνιώνος του 338 π.Χ.. Το σώμα του όμως δεν ετάφη γιατί οι νικητές αρνήθηκαν να το παραδώσουν. Οι Σπαρτιάτες όμως ανήγειραν ανδριάντα του στην αρχαία Ολυμπία.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]