Γάιος Μάριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γάιος Μάριος
Bust of Marius (GL 319) - Glyptothek - Munich - Germany 2017.jpg
Γέννηση 157 π.Χ.[1][2] και 155 π.Χ.[3]
Αρπίνο
Θάνατος 13  Ιανουαρίου 86 π.Χ.
Ρώμη[4]
Υπηκοότητα Αρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Λατινική γλώσσα[5]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
στρατιωτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημα Populares
Οικογένεια
Τέκνα Gaius Marius the Younger
Οικογένεια Maria
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Ύπατος (κατά τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία)
Ρωμαίος συγκλητικός
Τριβώνιος των πληβείων
Πραίτορας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γάιος Μάριος (157 π.Χ. - 13 Ιανουαρίου 86 π.Χ.) ήταν Ρωμαίος στρατηγός και πολιτικός. Γεννήθηκε στην πόλη της Αρπιανής. Έλαβε μέρος στην εκστρατεία των Ρωμαίων στην Ιβηρία, υπό τον Σκιπίωνα τον Αφρικανό, όπου ανεδείχθη για τις στρατιωτικές ικανότητές του. Το 119 π.Χ. έλαβε το αξίωμα του δημάρχου, με την υποστήριξη του Καικιλίου Μετέλλου. Το 115 π.Χ. εκλέχτηκε στρατηγός και έγινε διοικητής της Ιβηρίας. Ακολούθησε τον Μέτελλο στον πόλεμο κατά του Ιουγούρθα ως αντιστράτηγος. Οι Ρωμαίοι των εξέλεξαν ύπατο, στρατηγό μαζί με τον Μέτελλο στον πόλεμο κατά του Ιουγούρθα, στον οποίο όμως ανεδείχθη ο Λεύκιος Σύλλας, που ως ταμίας διαπραγματεύθηκε την παράδοση του Ιουγούρθα. Κατά τα χρόνια που διετέλεσε ύπατος πολέμησε με επιτυχία ενάντια στους Τεύτονες και τους Κίμβρους. Για τις επιτυχίες του έλαβε την τιμητική διάκριση του «Τρίτου Ιδρυτή της Ρώμης». Κατά την έκτη φορά που διατέλεσε ύπατος, έπεσε σε δυσμένεια των πολιτών, λόγω παρανομιών που διέπραξε μαζί με τον Σατορνίνο.

Με αφορμή την αρχηγία του Μιθριδατικού πολέμου, ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ του Μάριου και του Σύλλα, κατά τον οποίο ο δεύτερος κατέλαβε την Ρώμη. Ο Μάριος διέφυγε τελικά στην Λιβύη, όπου παρέμεινε μέχρι την ένοπλη σύγκρουση των ύπατων Οκτάβιου και Κίννα, την περίοδο που ο Σύλλας βρισκόταν στον πόλεμο ενάντια στον Μιθριδάτη. Ο Μάριος υποστήριξε τον Κίννα, και όταν αυτός επικράτησε των συγκρούσεων, ο Μάριος προέβη σε διωγμούς κατά των οπαδών του Σύλλα. Στο πλευρό του Κίννα έγινε για 7η φορά ύπατος, αλλά η επικείμενη επιστροφή του θριαμβευτή στον πόλεμο με τον Μιθριδάτη, Σύλλα, οδήγησε τον ηλικιωμένο Μάριο στο ποτό, και αφού ασθένησε βαριά, πέθανε.

Ο Πλούταρχος παραθέτει την βιογραφία του Γάιου Μάριου, παράλληλα με την βιογραφία του Πύρρου. Δεν έχει διασωθεί σύγκριση των δύο ανδρών.