Πάπας Ουρβανός Ε΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ουρβανός Ε΄
Πάπας (Επίσκοπος Ρώμης)
Urban V.gif
Από 28 Σεπτεμβρίου 1362
Έως 19 Δεκεμβρίου 1370
Προκάτοχος Ιννοκέντιος ΣΤ΄
Διάδοχος Γρηγόριος ΙΑ΄
Προσωπικά στοιχεία
Θυρεός C o a Urbano V.svg
Ο ακριβής τόπος γέννησης, το κάστρο του Γκριζάκ
Ο Ουρβανός δέχεται την επίσκεψη του Ιωάννη (1367)

Ο Ουρβανός διετέλεσε πάπας κατά την περίοδο 1362 έως 1370. Κατά κόσμον Guillaume de Grimoard, γεννήθηκε στη νότια Γαλλία[1] το 1310 και απεβίωσε ειρηνικά στις 19 Δεκεμβρίου του 1370 στην παπική έδρα της Αβινιόν.

Ως πάπας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτηριστική ήταν η απόπειρά του να μεταφέρει την έδρα πίσω[2] στη Ρώμη, όπου και έδρασε για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το [1367]. Όσον αφορά τις σχέσεις του με το Βυζάντιο, μαρτυρείται ότι σ' αυτόν έδωσε υπόσχεση υποταγής της Ορθόδοξης στην Καθολική εκκλησία ο δυτικόφιλος Ιωάννης Παλαιολόγος, διαπραγμάτευση προσωπική, που δεν επικυρώθηκε ποτέ από τον ανθενωτικό λαό της Κωνσταντινούπολης. Η πίεση από τους Γάλλους καρδιναλίους οδήγησε τον Ουρβανό ξανά πίσω στην Αβινιόν (Σεπτέμβριος 1370), όπου σύντομα αρρώστησε και πέθανε στα 60 του χρόνια.

Αγιοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο διάδοχός του υποσχέθηκε στο Δανό βασιλιά να αποδώσει τον τίτλο του «ευλογημένου» (δηλ. σεσωσμένου, αγίου της Δ.Εκκλησίας) στον Ουρβανό (1375), όμως η χαοτική περίοδος που ακολούθησε αναγκαστικά ανέβαλε το ζήτημα. Οριστικό τέλος δόθηκε αιώνες αργότερα, μια και η απόφαση αυτή ελήφθη το 1870, όταν ο πάπας Πίος αποκατέστησε τη μνήμη του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. στο σημερινό Le Pont-de-Montvert
  2. βρισκόμαστε στην επαίσχυντη για τους Ρωμαιοκαθολικούς περίοδο της «αιχμαλωσίας της Αβινιόν»


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pope Urban V της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).