Πάπας Μαρτίνος Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πάπας Άγιος
Μαρτίνος Α΄
Επίσκοπος Ρώμης
Pope Martin I.jpg
Από 649
Έως 653
Προκάτοχος Θεόδωρος Α΄
Διάδοχος Ευγένιος Α΄

Ο Μαρτίνος Α΄ ήταν Πάπας Ρώμης από το 649 ως το 655.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Τόδι της Ούμπρια στην Ιταλία. Διετέλεσε απεσταλμένος και αποκρισάριος του Πάπα στην Κωνσταντινούπολη. Εξελέγη Πάπας τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 649 και πρώτη του ενέργεια ήταν η αντιμετώπιση της αίρεσης του Μονοθελητισμού, η οποία είχε μεγάλη εξάπλωση και μάλιστα είχε κυριαρχήσει στην Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης. Συνεκάλεσε για το σκοπό αυτό την Πρώτη Λατερανή Σύνοδο, στην οποία συμμετείχαν 105 επίσκοποι από την Ιταλία, τη Σικελία, την Κορσική και την Αφρική και η οποία καταδίκασε απερίφραστα το Μονοθελητισμό και τους οπαδούς του. Μεταξύ αυτών, τον Πατριάρχη Σέργιο, εκλεκτό του Αυτοκράτορα Ηρακλείου και τον Πατριάρχη Παύλο Β΄, ευνοούμενο του Κώνστα Β'.

Ο Αυτοκράτορας Κώνστας κατόρθωσε να συλλάβει τον Μαρτίνο και να τον οδηγήσει αιχμάλωτο αρχικά στη Νάξο και έπειτα στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με τον άλλο μεγάλο πολέμιο του Μονοθελητισμού, Μάξιμο τον Ομολογητή. Αφού φυλακίστηκε, εξορίστηκε στη Χερσώνα της Κριμαίας, όπου και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου του 655.

Ανακηρύχθηκε άγιος και η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 16 Σεπτεμβρίου, στις 20 Σεπτεμβρίου και στις 13 Απριλίου και από την Καθολική στις 12 Σεπτεμβρίου.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα